Hopp til innhold

Barn stadig oftere direkte mål i krig: – Det er barbari

2014 har vært et grusomt år for barn i konfliktområder, som toppet seg med den tragiske massakren på skolen i Peshawar tirsdag. Barn blir stadig oftere bevisst angrepet og drept i krig. – Det bryter med alle grunnleggende ting, sier UNICEF.

Pakistan talibanangrep skole

Soldater evakuerer to barn etter tirsdagens terrorangrep i Peshawar. Kyniske angrep som har som mål om å skade eller drepe barn blir stadig mer utbredt i konfliktområder.

Foto: KHURAM PARVEZ / Reuters

Bernt Apeland

Bernt Apeland i Unicef sier at man med disse kyniske angrepene på barn ønsker å undergrave samfunn som verdenssamfunnet ønsker å bygge opp.

Foto: NRK

– Det er en grusom utvikling vi har sett. Det er vanskelig å forstå. I mitt hode er det ingen militærtaktikk som tilsier at det er lov eller i det hele tatt forsvarlig å bruke barn som direkte mål, fordi det bare kan betegnes som en ting, og det er barbari, forteller Bernt Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge, til Nyhetsmorgen på NRK P2 onsdag morgen.

– Det bryter med alle grunnleggende ting vi tillegger det å ha et sivilisert samfunn – barna er de som skal beskyttes, barna er de som skal vernes om av alle parter.

I Pakistan er det nå landesorg i tre dager fremover etter talibanangrepet på en skole i Peshawar som førte til at 141 mennesker mistet livet. Minst 132 av disse var barn.

De overlevende forteller hvordan angriperne systematisk og bevisst gikk rundt i skolen for å finne barna.

«Det er mange barn under benkene. Drep dem.»

Det skal ha vært ordene til en av talibansoldatene, ifølge en av elevene som overlevde massakren, skriver CNN. De gikk fra rom til rom og skjøt de barna de så.

Katastrofeår

På verdensbasis lever 230 millioner barn i land og områder som er rammet av væpnede konflikter. Barn er ikke bare tilfeldige ofre, i stadig flere konflikter blir de utpekt som selvstendige mål, har FN påpekt nylig.

Væpnede grupper rekrutterer aktivt eller begår overgrep mot barn. De dreper eller lemlester barn, og går til angrep på steder der barn befinner seg, som skoler og sykehus.

2014 har ifølge UNICEF vært et katastrofalt år for barn, og spesielt angrep på skoler øker kraftig.

– VI har sett det nå i løpet av 2014, og vi ser det i Syria, Somalia, Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk og nå også Pakistan, sier Apeland.

– Jeg kan ikke gjøre noe annet enn det resten av verden gjør, nemlig fordømme denne type handlinger.

Artikkelen fortsetter under bildet

Skadde på sykehus i Pakistan

Mange elever og lærere ble sendt til to sykehus i Peshawar. Der kunne de fortelle helt forferdelige historier om systematisk jakt på elever etter Taliban-angrepet.

Foto: B.K. Bangash / Ap

– Vil undergrave samfunnet

Apeland sier at man med disse kyniske angrepene på barn ønsker å undergrave samfunn som verdenssamfunnet ønsker å bygge opp.

– De går til angrep fordi barn ikke kan forsvare seg og fordi det sprer en enorm frykt og raseri i de områdene der dette skjer. Da er det vel en fare for at de gruppene som står bak dette oppnår det de vil, nemlig å undergrave samfunnet som resten av verden prøver å bygge opp, for å gi disse barna en fremtid, sier han.

Pakistan har en lang vei å gå på tilby barn skolegang og landet er et av de verste på tilby sikkerhet til barna som er på skolen, og angrep som i Peshawar gjør ikke ting lettere.

– Denne type angrep og barbari river ned det pakistanske myndigheter og resten av verdenssamfunnet forsøker å bygge opp i disse områdene, sier Apeland.

– Etter Utøya sa vi «mer åpenhet, mer demokrati», i Pakistan tror jeg de må si «mer skole, mer sikkerhet», for det er gjennom utdanning og trygghet man kan bryte denne sirkelen og sette en stopper for voldsspiralen vi nå ser.

Barns rettigheter er godt dekket i internasjonal humanitærrett. Apeland mener at for å beskytte barn mot å være direkte mål som vi har sett Seherwar, trenger man ikke noen nye regler.

– Krigens folkerett ikke glemt

– Det vi trenger er en sterkere beskyttelse av skoler og skoleområder mot at de blir brukt som militære anlegg, fordi det vi ser blant annet i Syria og Sør-Sudan nå er at hæren eller militære grupper overtar skoler og bruker dem som baser og utgangspunkt for angrep, og dermed blir skolene en del av krigføringen, sier han.

Vi har regler som skal beskytte sivile. Internasjonale regler som skal bidra til at krig ikke fører til unødvendige lidelser. Er de fullstendig glemt?

– De er ikke fullstendig glemt, men det vi ser er at når det blir stadig mer fragmenterte parter i konflikten, at det er mindre og mindre organisert krigføring, mindre hærer vi står overfor, så er det vanskeligere å spre kunnskapen om internasjonal militærrett.

Ifølge Apeland er krigens folkerett fremdeles i bruk og respekteres, men den må stadig vekk formidles til nye grupper.

– Dette er mennesker som er opplært til å drepe, men de er ikke opplært til å respektere den internasjonale militærretten og det må vi ta ansvar for, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt