Hopp til innhold

Barn fengsles på livstid i USA

I USA kan barn under 18 år verken stemme, kjøpe alkohol, sigaretter eller delta i lotterispill, men de kan dømmes til fengsel til de dør av alderdom eller andre grunner.

Christi

I FENGSEL SOM 16-ÅRING: Christie Cheramie var 16 år da hun ble dømt for å ha hjulpet sin forlovede med å drepe hans grandtante for penger. I dag er hun 31 år, og har gjennomført skolegang i fengselet. Hun håper hun en gang skal kunne starte et liv utenfor murene.

Foto: Privat

– Det går ikke en dag uten at jeg angrer på det jeg har gjort. De var mennesker, de var noens far og noens barn, sier Jaqueline Montanez.

Hun har tilbrakt halve livet sitt liv bak murene etter at hun som 15-åring ble dømt til livstid på grunn av drap.

Montanez vokste opp med en barndom preget av vold, seksuelle overgrep og narkotika. Hun forsøkte gjentatte ganger å stikke av fra sin voldelige stefar. Hennes liv skulle for alltid bli annerledes da hun skjøt to av sin stefars gjengmedlemmer.

Jeg er lei meg for all smerten jeg har påført; Vær så snill å sende meg hjem, slik at jeg kan oppleve livet; og kanskje en dag bli noens kone

Jacqueline Montanez / Utdrag fra Jacqueline Montanezs dikt til fengselsstyret

I dag soner 2500 personer en dom på livstid i amerikanske fengsler for forbrytelser de begikk som barn.

I Amnesty Internationals nye rapport «This is where I´m going to die» kommer det fram at barn helt nede i 11-årsalderen er fengslet på livstid i USA.

Montanez er én av dem. 35-åringen mener selv at hun har vokst seg til å bli en helt annen person med en utdannelse som hundetrener.

– Jeg er lei meg for all smerten jeg har påført; Vær så snill å sende meg hjem, slik at jeg kan oppleve livet; og kanskje en dag bli noens kone, skriver Jaqueline Montanez i et dikt.

Jaqueline Montanez

DØMT SOM 15-ÅRING: - Det går ikke en dag uten at jeg angrer, sier Jaqueline Montanez. Hennes høyeste drøm er å en gang kunne oppleve livet livet på utsiden av fengselsmurene.

Foto: Privat
David Young

DØMT SOM 17-ÅRING: David Young husker øyeblikket han skjønte at han kom til å være i fengsel til han dør.

Foto: North Carolina Department of Correction
John Peder Egenæs

- BARBARISK: Generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs mener Obama burde manne seg opp og ratifisere FNs barnekonvensjon.

Foto: Amnesty

– En form for barbari

USA er det eneste landet i verden som idømmer livstid overfor mindreårige lovbrytere.

FN-konvensjonen for barns rettigheter forbyr å dømme barn til livstid i fengsel. Den er grunnet på prinsippet om at barn ikke er modne nok til å forstå konsekvensene av sine handlinger og at barn har større kapasitet til å endre seg enn det mange voksne har.

Alle land bortsett fra USA og Somalia har godtatt barnekonvensjonen.

– Dette er rett og slett barbarisk. Det amerikanske straffesystemet er helt forblindet av ideen om å straffe, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs til NRK.no.

Han sier USA settes i et svært dårlig selskap når de havner i samme bås som Somalia, et krigsherjet land som ikke har vært en stat siden begynnelsen av 90-tallet.

– Her kommer jeg til å være til jeg dør

Også David Young (32) vokste opp i et ustabilt og voldelig miljø. Da han var 17 år gammel ble han dømt til livsvarig fengsel for å ha medvirket til at en person ble drept i forbindelse med en narkotikahandel.

– Jeg skulle ønske at jeg den gang visste det jeg vet nå. Da kunne jeg kanskje ha hatt en sjanse her i livet, reflekterer Young i rapporten.

Han husker øyeblikket det gikk opp for ham at han aldri vil slippe ut av fengsel: «Jeg våknet opp og tenkte: Det er her jeg kommer til å være når jeg dør».

Etter 15 år i fengsel hevder han at han ikke er noe i nærheten av den personen han var som tenåring.

– Nå ser jeg verden fra et helt annet perspektiv, sier Young.

Hans største sorg er at hver gang han snakker med sine foreldre på telefonen, så vet han at det kan være siste gangen fordi de begynner å bli så gamle.

Et skritt i riktig retning

I fjor kom Høyesterett i USA med en uttalelse som kan se ut til at vinden er i ferd med å snu.

I forbindelse med straffesaken Graham vs. Florida slo Høyesterett fast at det var «ondt og uvanlig» at et barn skulle dømmes til å sitte resten av livet i et fengsel uten mulighet for løslatelse. De gikk så langt som å si at dette også brøt med den amerikanske grunnloven.

Uttalelsen banet vei for at barn, så sant de ikke hadde begått drap, heller ikke kan dømmes til livsvarig fengsel i USA.

Ber Obama manne seg opp

Egenæs roser rettens vedtak, men mener at også barn som dømmes for drap burde få muligheten til en gang å starte et liv ute i samfunnet.

– Eksemplene vi har hørt om her viser at det absolutt er mulig å endre seg, og at man bør få en sjanse til når man er så ung som disse menneskene er.

Egenæs mener det på tide at «Obama manner seg opp» og ratifiserer barnekonvensjonen:

– Jeg tror rettsfølelsen hos det amerikanske folk er i ferd med å endre seg. Jeg tror de synes det er pinlig at andre land som de kritiserer, som Kina, ikke dømmer sine barn på denne måten, mens de fortsetter å gjøre det.

SISTE NYTT

Siste nytt