Hopp til innhold

– Myndighetene vinner snart katt-og-mus-leken med Mladić

Balkanekspert og professor Svein Mønnesland tror det er et spørsmål om tid før serbiske myndigheter klarer å ta Ratko Mladić.

Ratko Mladic og Goran Hadzic

ETTERLYST FOR KRIGSFORBRYTELSER: Ratko Mladic og Goran Hadzic.

Foto: Scanpix

Professor Svein Mønnesland.

Professor Svein Mønnesland tror Mladic vil bli pågrepet.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
 Boris Tadic (t.h.) og Vojislav Kostunica

Nåværende statsminister Boris Tadic (t.h) og tidligere statsminster Vojislav Kostunica.

Foto: SRDJAN ILIC / AP

– Etter at Serbia fikk klarsignal fra EU om å sende medlemssøknad, tror jeg viljen er til stede hos myndighetene, sier Mønnesland til NRK.no.

– Jeg tror at hvis Serbia setter alt inn på det, så klarer de å finne en forbryter som Ratko Mladić som gjemmer seg i eget land, sier han.

Serbia har fått forsikringer og klarsignal fra EU, og også fra Nederland.

«Sikker» nederlandsk sone

Srebrenica var under krigen er «sikker sone» beskyttet av nederlandske FN-soldater, men de 370 nederlandske soldatene forholdt seg passive da general Mladić rykket inn i området i juli i 1995 og massakrerte mer enn 8000 muslimske bosniere.

Etterlatte og overlevende etter massakren i Srebrenica har forsøkt å reise erstatningssøksmål mot FN og staten Nederland og krevet at de må stilles til ansvar. Nederlandsk domstol mener det ikke foreligger juridisk grunnlag for slike søksmål.

I desember fikk landet gjennomslag for å sende en EU-søknad, men det forutsatte et samarbeid med krigsforbryterdomstolen i Haag og at jakten på krigsforbrytere som Ratko Mladic og Goran Hadzic ble intensivert.

– Serbia må følge opp

– Dette må Serbia nå følge opp, så det vil være naturlig at jakten på Mladic trappes opp. Alle opplysninger går på at han oppholder seg innenfor landets grenser, så man bør kunne forvente et gjennombrudd i saken snart, sier Mønnesland.

Rasim Ljajic, mannen som leder det serbiske kontoret som samarbeider med Krigsforbryterdomstolen i Haag, gikk ut i media med et ulitmatum til seg selv i fjor vår: Dersom Mladić ikke befant seg i Haag før nyttår, ville han trekke seg. Dermed leverte han inn sin avskjedssøknad 29. desember i fjor.

Det hemmelige politiet

– Problemet til nå er at myndighetene ikke har hatt full kontroll på det hemmelige politiet og deler av militæret. Det går rykter om at slike krefter kan holde ham skjult, sier Mønnesland.

– Det er ille at en krigsforbryter som Mladić har fått være på flukt i 15 år, i eget land og i et land midt i Europa. Det bør være mulig å arrestere ham nå. Han er trolig ikke kamuflert og skjult som Radovan Karadžić , og det er andre koster ved makten, sier Mønnesland.

Mønnesland sikter til at den tidligere statsministeren i Serbia, Vojislav Kostunica, ikke hadde tilstrekkelig vilje til å prøve å finne Mladić.

Svarte penger

Under aksjonen i dag har det serbiske antiterrorpolitiet sålangt beslaglagt 80.000 euro. Balkaneksperten tror det er stor sannsynlighet for at pengene kan spores til organisert kriminalitet.

– Trolig kan pengene knyttet til enten mafiavirksomhet eller svartebørs. Det er mye organisert kriminalitet i Serbia. Det har vært utlovet mange dusører for Mladić de siste årene, men ingen har våget å tyste på grunn av at de kriminelle miljøene står så sterkt, sier Mønnesland.

– Men nå er myndighetene mer aktive. Katt og mus-leken som nå pågår ender trolig snart med at Mladić snart blir funnet og tatt, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt