Hopp til innhold
Urix forklarer

«Den enøyde terroristen» kan ha slått til igjen

NAIROBI (NRK): Hjernen bak terrorangrepet mot et hotell i Burkina Faso kan være Mokhtar Belmokhtar, kjent som «Den enøyde terroristen».

LIBYA-UNREST-QAEDA-US-BELMOKHTAR-FILES

KAN STÅ BAK: Mokthar Belmohktar er beryktet for å stå bak blodige terrorangrep.

Foto: HO / Afp

Han ble først kjent som «Mister Marlboro» for sin rolle i sigarettsmugling, men nå er Mokthar Belmohktar mest beryktet for å stå bak blodige terrorangrep.

Norge ble smertelig kjent med Belmohktar for nøyaktig tre år siden, 16. januar i 2013, da gassanlegget i In Amenas i Algerie ble angrepet.

Da slaktet salafistgruppen «Den maskerte brigade» ned ansatte på Statoil-anlegget i fire dager. Fem nordmenn døde, 17 overlevde.

Utbombede biler like ved gassanlegget i In Amenas, Algerie

ANGREP STATOIL-ANLEGG: Utbombede biler like ved gassanlegget i In Amenas i Algerie i 2013.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

Nå kan Belmohktar ha orkestrert angrepet på hotellet i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou.

Al Qaida gruppen al-Murabitoun har tatt på seg ansvaret for aksjonen, ifølge den USA-baserte gruppen SITE, som overvåker ytterliggående islamistiske nettsider. Al-Mourabitoun sverger lojalitet til Mokhtar Belmokhtar.

Terrornettverket

Det vestafrikanske landet Burkina Faso er ikke vant til terrorangrep fra militante islamister.

Men bortføringen av en rumensk sikkerhetsvakt i april i fjor var kanskje et varsel om hva som skulle komme.

Han ble tatt med til grensen mot Mali, der franske styrker kjemper mot opprørsgrupper som er støttet av Al Qaida.

Flere av disse gruppene er tilsluttet al-Qaidas regionale nettverk, Al Qaida i Maghreb, AQIM. Det er dette nettverket som har kunngjort at det er al-Murabitoun som står bak terroraksjonen i Burkina Faso. .

Hoteller som mål

Dagens angrep ligner på terroraksjonen mot Radisson Blu hotellet i Malis hovedstad Bamako i november i fjor. Her stormet også væpnede islamister et hotell, skjøt rundt seg, brukte eksplosiver og tok gisler.

Maliske tropper stiller seg opp utenfor Radisson Blu hotellet i Bamako

HOTELLANGREP I 2015: Maliske tropper stiller seg opp utenfor Radisson Blu hotellet i Bamako i november.

Foto: Sebastien RIEUSSEC / Afp

22 mennesker, inkludert to angripere, mistet livet i angrepet der 170 gisler ble holdt i åtte timer.

Tre militante islamistgrupper tok på seg ansvaret for aksjonen, en av dem er gruppen som sverger lojalitet til Belmokthar.

Les også: Belmokhtars gruppe hevder å stå bak hotellangrep

Kamp mot vestlig innflytelse

Mokhtar Belmokhtar skal allerede som ung gutt ha vært tiltrukket av jihadisme og dro som 19 åring til Afghanistan for å få trening av Al Qaida.

Den algeriske journalisten Mohamed Himeur sier til BBC at Belmokhtar mistet sitt venstre øye mens han kjempet mot regjeringsstyrkene i den algeriske borgerkrigen. På bildene ser vi ham med et falsk øye, herav tilnavnet «Den enøyde terroristen».

Han går gjerne etter vestlige mål, som da han stod bak bortføringen av rundt 32 europeiske turister i ørkenen i Algerie i 2003.

Ifølge sikkerhetsminister Simon Compaoré er dødsofrene fra helgens aksjon i Burkina Faso fra 18 ulike nasjoner.

Målet til terrornettverket AQIM er å kjempe mot vestlig innflytelse i Nord- og Vest-Afrika og styrte regjeringer som ikke støtter islamistisk fundamentalisme, salafisme og sharialover.

Umulig å fange?

Belmokthar er erklært død flere ganger, men det er en grunn til at han er kjent som «The uncatchable».

I 2012 rapporterte media i Algerie at han hadde blitt drept i kamper mellom islamister og Tuareg-separatister i Mali. Det viste seg å ikke være sant.

Året etter kom det nye dødsmeldinger som heller ikke stemte, før libyske myndigheter i fjor hevdet at han var blitt drept i et amerikansk angrep. Men dette er heller ikke bekreftet.

Det eneste som er sikkert er at terrorgruppen hans al-Murabitoun fortsatt er aktiv.

Angrepet en advarsel

Det blodige angrepet mot hotellet i Ouagadougou viser hvordan de militante islamistene utvider sine mål til stadig flere land i Sahel-beltet.

På samme måte som Boko Harams angrep ikke lenger bare rammer Nigeria, men også nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger, er dagens angrep i Burkina Faso en advarsel til landene i regionen.

Ingen skal kunne føle seg trygge for de væpnede islamistene.

SISTE NYTT

Siste nytt