Hopp til innhold

«Dele»-generasjonen forandrer USA: - Vi drømmer ikke om å eie bolig

WASHINGTON DC (NRK): 34 år gamle Dominique vil ikke kjøpe leilighet og drømmer ikke om gullklokka for lang tjeneste. Det er amerikanere som henne som forandrer landets økonomi.

LYKKELIGE LEIETAKERE:

Dominique og Titou Fierro har vært gift i ti år og leid den samme leiligheten nesten like lenge. De drømmer ikke om fast jobb og enebolig.

– Jeg har ikke behov for å eie denne leiligheten bare for å kunne si at den er min. Vi vil heller bruke pengene til å reise, sier Dominique Fierro.

Frilansfotografen har vært gift med Titou i ti år. Nesten like lenge har de leid leiligheten på knappe 50 kvadratmeter i en høyblokk like utenfor Washington DC.

– Vi gir bort og kaster ting hele tiden, og kjøper bare det vi virkelig trenger, forteller de.

De har ikke barn og vet ikke om de vil ha det heller.

På mange måter er Dominique og Titou nokså typiske for sin generasjon amerikanere.

Tar byen tilbake

– Denne generasjonen vokste opp med lange bilturer fordi foreldrene bodde i forstedene. Vi ser at amerikanere i 30-årene nå flytter til byene og ønsker å bli boende der, sier Simon Rosenberg.

Hans progressive tankesmie NDN jobber spesielt med hva tusenårsgenerasjonen vil bety for utviklingen av den amerikanske økonomien. Dette er den største generasjonen i USAs historie målt i antall mennesker. Ved valget til høsten vil de utgjøre 36 prosent av velgerne.

FORANDRER USA:

Simon Rosenberg forsker på hvordan tusenårsgenerasjonen forandrer USA. De er mange og får stor innflytelse framover

Foto: Tove Bjørgaas

– Vi vet ikke hva som vil skje når de får barn, men vi ser en dramatisk forflytning fra forstedene til byene i USA, sier Rosenberg.

Han trekker fram San Francisco som eksempel. Nå flytter selskaper fra Silicon Valley og inn til sentrum, for det er der den unge attraktive arbeidskraften vil bo.

– Dette er en generasjon som vil skape og gjøre. De vil heller jobbe for seg selv enn å få gullklokka for lang og tro tjeneste, sier Rosenberg.

Kjører Uber for å spe på

Washington DC er blitt en av byene unge amerikanere trekkes mot. Den er blitt kåret til tusenårsgenersjonens favorittby flere ganger, og unge amerikanere har transformert byen det siste tiåret.

29 år gamle Mary Kate Mehryar er en av dem som har flyttet hit.

– Du må stå på for å klare deg. Det koster 8–10000 kroner å leie et rom i et bofellesskap,

Hun er Uber-sjåfør for å spe på inntekten hun tjener i det lille eventbyrået hun driver.

PRØVER LYKKEN VED HJELP AV UBER:

Mary Kate Mehryar har som mange andre flyttet til Washington DC der hun bygger en karriere som eventplanlegger. UBER-sjåførjobben gir henne ekstra inntekt når hun trenger det.

Foto: Tove Bjørgaas

– Jeg kan bruke bilen min til å tjene litt ekstra og kan kjører så mye eller så lite jeg vil, sier hun.

Simon Rosenberg understreker at tjenester som Uber gjør at færre unge også ser behov for å kjøpe bil.

– Folks forhold til ting endrer seg. Du kan låne bilen til noen via Uber og du kan teste ut et nytt nabolag gjennom Airbnb, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt