Hopp til innhold

Kinesisk professor: Norge må stå opp mot Kina

BEIJING (NRK): Mens debatten i Norge har rast om statsråder bør møte Dalai Lama eller ikke har kinesiske intellektuelle holdt seg rolig. Helt frem til nå.

Wu Qiang, assisterende professor, Tsinghua-universitetet

Wu Qiang, assisterende professor ved Tsinghua-universitetet og sterkt kritisk til Norges og andre europeiske lands unnfallenhet overfor Kina.

Foto: Bi Sheng / NRK

For det er ikke mange kinesiske akademikere som våger å la seg intervjue av NRK, men assisterende professor Wu Qiang tør å si det han og mange andre mener, nemlig at Norge bør holde fast på sin rolle som forsvarer av menneskerettighetene og ikke gi etter for press fra Kinas regjering.

– Vil tape i det lange løp

– I det lange løp kan mindre stater spille en viktig rolle når det gjelder å fremme grunnleggende verdier om menneskerettigheter, sier Wu Qiang, assisterende professor ved Tsinghua-universitetet til NRK.

– Hvis Norge endrer sin tidligere holdning tror jeg ikke landet kan bidra til vesentlige endringer i et lengre tidsperspektiv. Og Kina kan komme til å se ned på Norges stilling internasjonalt, sier Wu som tror Kinas økende middelklasse med tiden vil oppnå mer frihet og flere rettigheter.

Da er det viktig at Norge konsekvent har støttet menneskerettighetene.

– I det lange løp vil spørsmål om menneskerettigheter, også Tibet-spørsmålet, bli svært viktige, sier Wu til NRK.

Har lagt merke til det norske utspillet

Det er nettopp forholdet til Kina som norske politikere har brukt som argument for at ingen i regjeringen eller Stortingets presidentskap har brukt som argument for å ikke møte den tidligere fredsprisvinneren og Tibets åndelige leder.

Blant annet så har stortingspresident og tidligere leder i Stortingets Tibet-komite, Olemic Thommessen (H), begrunnet sitt nei med at han vil forsøke å bidra til at forholdet til Kina kan bedre seg etter at det frøs til is da den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo Nobels fredspris in absentia i Oslo i 2010.

Wang Yi

Talsmann for Kinas utenriksminister Wang Yi (bildet) ville ikke avsløre hvordan Dalai Lama-nekten kommer til å gagne Norge, men sier at Kina har fått med seg håndsutstrekningen til den norske regjeringen.

Foto: EVARISTO SA / Afp

I dag holdt det kinesiske utenriksdepartementets en pressekonferanse der NRK spurte hvordan Kinas regjering vil belønne Norges regjeringen for at den ikke vil møte sin gamle venn Dalai Lama.

– Vi har notert oss erklæringen fra den norske regjeringen for en tid siden. Nå må den norske regjeringen ta på alvor Kinas grunnleggende holdninger og ta konkrete skritt for å rette opp feil Norge har gjort, sier Qin Gang, talsmann for Kinas utenriksdepartement til NRK.

Talsmannen ville ikke svare på om Kina har fått garantier for at ingen kinesisk dissident skal få Nobels fredspris i framtida. Men han krever at Norge måtte gjøre mer.

– Vi håper Norge nå kan sette i verk konkrete tiltak som kan skape bedre vilkår for å utvikle og forbedre forholdet mellom våre to land, sier Qin.

– Lar seg presse

I forrige uke fortalte NRK hvordan kineserne i hemmelige forhandlinger har fremmet en rekke krav til hvordan Norge kan komme inn i varmen igjen.

En som ikke er like sikker på at ettergivelse er riktig vei å gå er professor Wu.

– Både Norge og EU har latt seg presse av Kina, og inngått kompromisser. De er styrt av økonomiske forhold, ikke menneskerettigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt