Hopp til innhold

– Mubarak medskyldig i drap

Regimet tvang kriminelle fanger ut av fengslene for å skape kaos blant demonstrantene.

Hosni Mubarak

Den avsatte presidenten Hosni Mubarak skal stilles til ansvar for ugjerningene mot demonstranter under urolighetene i Egypt.

Foto: Charles Dharapak / Ap

På de 18 dagene det tok fra demonstrantene tok til Egypts gater for å få avsatt Mubarak til revolusjonen var et faktum, ble nær 900 sivile og 26 polititjenestemenn drept.

Les også: Mubaraks regjeringsparti oppløst
Les også: Mubarak og sønnene hans fengsles
Les også: 100.000 demonstrerte i Kairo

En sannhetskommisjon som har gransket opprøret har avdekket at den avsatte presidenten kan knyttes dirkte til drapene på sivile.

Den har også avdekket at de fleste av de døde er skutt i hode eller bryst. Det indikerer bruk av snikskyttere.

Kastet fanger ut av fengselet

Rapporten fra kommisjonen forteller også om hvordan politiet ble bedt om å holde seg borte fra områder der det foregikk omfattende plyndring. Samtidig rapporterte media om en rekke rømninger fra Egypts fengsler.

I ettertid har kommisjonen fått opplysninger som tyder på at rømningene skal ha blitt satt i scene av det avsatte regimet. Ifølge rapporten skal sikkerhetsstyrker ha blitt beordret til å jage fangene ut av cellene og ut på gaten ved hjelp av tåregass.

Politi og sikkerhetsstyrker ble også sendt ut i sivil med batonger, kniver, skytevåpen og brannbomber for å skape mest mulig kaos blant opprørerne.

– Presidenten må ha visst

Bakgrunnen er at presidenten, ifølge dommer Omar Marwan som har vært sannhetskommisjonens generalsekretær, selv har måttet gi tillatelse til å bruke skarp ammunisjon mot demonstrantene.

– Skytingen pågikk i flere dager, og de som brukte skarp ammunisjon ble aldri holdt ansvarlig. Det bekrefter Mubaraks rolle og ansvar, sier Marwan.

Rapporten forteller også at politiet brukte utstrakt vold og provokasjoner mot demonstrantene, og at de skjøt mot folk som filmet det som skjedde under demonstrasjonene fra omkringliggende balkonger og vinduer i nærheten av sammenstøtene.

Fengslet

Nå sitter både Mubarak selv og to av sønnene, Alaa og Gamal Mubarak, fengslet i påvente av etterforskning både for sin rolle i urolighetene, og for mistanke av korrupsjon og for å ha beriket seg på landets bekostning.

Les også: Mubarak: – Jeg er ikke korrupt

Hosni Mubarak ble avhørt av egyptisk påtalemyndighet forrige tirsdag, men fikk hjerteproblemer under avhøret. Han ble fraktet i all hast til et sykehus i ferieparadiset Sharm el-Sheikh.

Les også: – Mubarak har fått sammenbrudd

Arabiske medier hevder at Mubarak og hans to sønner har plassert store verdier i banker og boliger rundt om på kloden.

Mubarak sier at korrupsjonsanklagene mot ham og hans familie er «grunnløse», og at han ikke har verdier verken i Egypt eller i utlandet.

– Jeg vil bruke enhver juridisk mulighet til å forsvare mitt og min families rykte, sier han.