Hopp til innhold

– Medvedev kaller en spade for en spade

– Han kaller en spade for en spade. Det er ingen tvil om at forholdet mellom Russland og Vesten er langt mer spent nå enn for bare et halvt år siden, sier forsker Julie Wilhelmsen.

Julie Wilhelmsen og Dmitrij Medvedev

KALD KRIG: Forsker Julie Wilhelmsen mener statsminister Dimitrij Medvedev beskriver dagens situasjon når han snakker om en ny kald krig.

Foto: Sara Johannessen / NUPI/NTB Scanpix/NRK

– Medvedev sier noe som er selvfølgelig, sier NUPIs Russland-ekspert.

Hun mener statsminister Dmitrij Medvedev speiler den reelle situasjonen når han sier at vi er i en ny kald krig. Russerne er dessuten skuffet etter at president Putin forgjeves foreslo et partnerskap mot terrorisme og IS i FNs hovedforsamling.

Opptrappingen av den fiendtlige retorikken skjer på begge sider. Den har foregått lenge og spesielt etter annekteringen av Krim.

– I Vesten frykter man at Russland skal kunne fortsette med det Nato kaller aggressiv oppførsel. Nato på sin side følger opp med militære øvelser nær Russlands grenser, sier Wilhelmsen.

Russland har økt bevilgningene til hæren og etterretningsvirksomhet mot Vesten kraftig, og har også endret sitt øvelsesmønster de siste årene, ifølge forskeren.

Militær oppbygging

– Når Medvedev sier at det spente forholdet mellom Russland og Vesten har brakt verden inn i enn ny kald krig kaller han på en måte bare en spade for en spade.

USAs forsvarsminister Ash Carter sa nylig at Pentagon legger 3.4 milliarder USD på bordet for å styrke østflanken mot Russland. Carter beskrev Russland som en av de største truslene mot USAs sikkerhetsinteresser.

UN-ASSEMBLY/ Russian President Vladimir Putin addresses attendees during the 70th session of the United Nations General Assembly at the U.N. Headquarters in New York

FELLES FRONT: Under FNs generalforsamling september 2015 inviterte Vladimir Putin til en felles innsats mot IS, men fikk ikke gehør.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Russerne skuffet

Det var under FNs generalforsamling i fjor at Putin tok til orde for en felles front mot IS, med USA og andre vestlige land. Men denne fronten har feilet. De siste ukene har vist at samarbeidet i Syria ikke er knirkefritt.

– Vi har sett at politikere i vesten blir stadig mer opptatt av å snakke om Russland som en trussel, sier forskeren.

– Er det mye psykologi i denne kald krigsretorikken?

– Absolutt. I 70 år var Sovjetunionen fienden, det er et fiendebilde mange politikere på begge sider er vant med.

Vil statuere et eksempel

Wilhelmsen mener at Russlands prosjekt er å statuere et eksempel for å gi klar beskjed om at vestlige makter ikke kan fjerne statsledere de ikke liker, uansett om de er diktatorer eller ikke.

I 2003 ble Iraks diktator Saddam Hussein styrtet. I 2011 bombet flere NATO-land Libya, som førte til Gadafis fall. Resultatet i Libya og Irak er kaos og IS fremvekst.

I Kreml er finnes en viss frykt for at denne praksisen også kan ramme Russland.

En trofast støtte

For det syriske regimet har Russland vært en trofast støttespiller. Uansett hvor svakt president Assad har stått har Putin støttet ham. Og mens USA har vinglet i sin Syria-politikk har Russlands linje ligget fast. Det har styrket både Putin og Assad.

Assad på overraskende besøk i Moskva

PRESIDENT Vladimir Putin har stått ved president Assads side gjennom hele krigen.

Foto: ALEXEY DRUZHININ / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt