Hopp til innhold

Forfatter vil frata bandene makt ved å legalisere narkotika

50.000 mennesker er drept og 20.000 forsvunnet i Mexico de siste seks årene. Landets berømte forfatter Carlos Fuentes vil legalisere narkotika for å bryte narkokartellenes makt.

Carlos Fuentes

Carlos Fuentes mener verden må tenke nytt rundt narkotika og tar til orde for legalisering av nå forbudte stoffer for å få en slutt på narkovolden som kveler hjemlandet.

Foto: Inger Marit Kolstadbråten / NRK

Inger Marit Kolstadbråten
Foto: NRK

Legalisering av narkotika blir ett av temaene på det latinamerikanske toppmøtet som holdes i Colombia i helga.

Carlos Fuentes håper lederne i regionen følger hans råd, som har vakt internasjonal oppsikt.

– Det største problemet i Mexico i dag, er selvfølgelig narkotikatrafikken og volden som følger med den.

– Er problemet uløselig? Jeg tror ikke det, sier den verdensberømte forfatteren og tidligere diplomaten Carlos Fuentes til NRK.

Vi møtte ham i hans hjem i Mexico by. Den tidligere diplomaten er 83 år, men han er fortsatt svært engasjert i landets politikk.

Nå vil han ha en ny narkotikapolitikk for å få en slutt på den brutale narkovolden i landet. 50.000 mennesker er drept i kampen mot narkokartellene de siste fem årene.

– Vi må begynne forsiktig med å legalisere eller å avkriminalisere narkotika. Resultatet vil bli bedre enn dagens politikk med forbud, som har vist seg å være feilslått, sier Fuentes.

Brutal narkovold

Like utenfor byen Monterrey nord i landet, ble sju taxisjåfører tidligere denne uka brutalt drept. Sjåførene ble drept på en taxiholdeplass.

Bilder fra åstedet viser røde og hvite folkevognbobler som står på rekke og rad. På den ene sida er dørene åpnet. Utenfor ligger sjåførene, skutt og drept.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Drap i Monterrey i Mexico

En polititekniker tar bilde av de sju taxisjåførene som ble funnet drept utenfor bilene sine i Monterrey.

Foto: Julio Cesar Aguilar / Afp

Og volden skaper frykt.

– Det er ikke første gang det skjer, forteller en gateselger.

– Vi håpet at det skulle bli tryggere her, så er det det motsatte som skjer. Vi er reddere, og det er farligere her enn det var før, sier gateselgeren Valdemar Quintanilla til nyhetsbyrået Reuters.

Det er andre gang på kort tid at taxisjåfører har blitt drept i byen som har blitt hardt rammet av den økte volden i landet de siste årene. Noen sjåfører er blitt beskyldt for å ha jobbet som spioner for narkokartellene, mens andre har blitt drept fordi de har nektet å gi etter for utpressing.

Men de er ikke de eneste som har blitt offer for den brutale volden i landet.

Siden president Felipe Calderon for seks år siden startet en krig mot de mektige kartellene, har minst 50.000 blitt drept og minst 20.000 er kidnappet eller har «forsvunnet».

Samtidig har myndighetene arrestert mange ledere innenfor de kriminelle organisasjonene.

Problemet mer enn bare sjefene

– Vi mener at politikken som bare går ut på å bekjempe narkosjefene, er feil. Vi må finne nye måter å løse problemene på, mener Fuentes.

Og han får støtte av flere ledere i latinamerikanske land som har blitt utsatt for narkobandenes brutale virksomhet. Fuentes er med i en gruppe sammen med ekspresidenter i Brasil, Mexico og Colombia som alle ønsker en debatt om legalisering.

For narkotikatrafikken holder på å ta kvelertak på flere land i regionen.

Organisasjonen av amerikanske stater, OAS, mener at narkotikatrafikken nå truer både stabiliteten og demokratiet i flere latinamerikanske land.

Kartellene har milliardinntekter på å smugle «det hvite gullet», kokain, fra Sør-Amerika og nordover til brukerne i USA og resten av verden.

Kampen mellom kartellene om det lukrative markedet har ført til vold og korrupsjon, og mange politikere, politifolk og dommere står på kartellenes lønningslister.

Forsvarerne av legalisering mener det vil føre til at prisen på narkotika går ned. Dermed mister kartellene sine inntekter og makt, og volden går ned.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mexicos president Felipe Calderon

Mexicos president Felipe Calderon har allerede ankommet Cartagena i Colombia. Han erklærte krig mot narkotikakartellene for seks år siden. Siden da er 50.000 personer blitt drept og minst 20.000 er forsvunnet.

Foto: EITAN ABRAMOVICH / Afp

«Roosevelt-modellen»

I helga møtes latinamerikanske toppledere i turistbyen Cartagena på den karibiske kysten av Colombia. Sikkerheten er på topp i landet som er verdens største eksportør av kokain.

USAs president, Barack Obama deltar også på møtet, men USA vil ikke ha legalisering. Mange andre er også kritiske.

Men forfatteren Carlos Fuentes avviser kritikken og sammenligner legalisering av narkotika med det USAs president Franklin D. Roosevelt gjorde med alkoholforbudet i USA på 1930-tallet:

– Roosevelt legaliserte alkohol. Det var fortsatt alkoholikere i landet, men ingen flere mafialedere som Al Capone.

SISTE NYTT

Siste nytt