Hopp til innhold

– Ikke mulig med fredelig løsning

(KILIS, TYRKIA): Titusenvis har i dag demonstrert i syriske byer mot Assad-regimet. Men flyktninger på grensen til Tyrkia nekter å tro at våpenhvilen vil vare.

Demonstrasjoner i Syria

Demonstranter har trukket til gatene i flere syriske byer under våpenhvilen fredag. Dette bildet er fra byen Homs, hvor flere av de verste overgrepene har funnet sted under konflikten i Syria.

Foto: Afp

Våpenhvilen i Syria, som trådte i kraft torsdag morgen, har hittil gått bedre enn skeptikerne fryktet. Mange har vært overrasket over at kampene opphørte såpass raskt.

Men helt uten blodsutgytelse har fredagen ikke vært. Minst tre mennesker skal nemlig være skutt og drept i regimekritiske demonstrasjoner i Homs, Idlib og Deraa i ettermiddag. Titusenvis av syrere har demonstrert mot Assad-regimet etter fredagsbønnen, under nøye oppsyn fra presidentens sikkerhetsstyrker.

Les mer: – Den «lette» jobben er gjort i Syria

Fatima Ramadan

Fatima Ramadan har tatt seg til grensen til Tyrkia, og sier hun ikke har noen tro på noen fredelig løsning i Syria.

Foto: NRK

NRK befinner seg i Tyrkia på grensen til Syria, og har i dag snakket med syriske flyktninger, som er pessimistiske med tanke på våpenhvilen.

Flyktningene NRK har snakket med, tror at våpenhvilen kun innebærer en kort pause, og at den ikke får noen praktisk effekt, og at regimet bare kjøper seg tid.

– Jeg tror Annans plan vil plan vil mislykkes. Vi håper han vil få til noe, men verken jeg eller det syriske folk tror dette kommer til å gå fordi det er et kriminelt regime. Det er umulig å påvirke med politikk og diplomati. Og det betyr at det ikke er mulig å få til en fredelig løsning, sier Fatima Ramadan til NRK.

– Nesten å be om å bli skutt

Til tross for at våpenhvilen har gjort det mulig for titusener å demonstrere i dag, har det vært med stor risiko og under påsyn av Assads fryktede sikkerhetsstyrker.

Forsker ved Senter for islam og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, sier det er svært alvorlig at folk ikke får bruke seg av retten til fredelige demonstrasjoner.

Kai Kverme

Forsker Kai Kverme mener det er alvorlig at folk ikke får demonstrere fritt i Syria.

Foto: Nyhetsspiller

– Å demonstrere er nesten å be om å bli arrestert eller skutt på all den tid disse byene er beleiret. Sikkerhetsstyrkene er ikke trukket ut av disse byene, slik som Kofi Annans plan sa. Dermed har man ikke gitt folk mulighet til å benytte seg av retten til fredelige demonstrasjoner, sier han til NRK.

Optimistisk

Andre ser på våpenhvilen som starten på en prosess, og at andre og uavklarte punkter kan oppfylles senere for å få på plass en varig våpenhvile.

Den norske generalmajoren Robert Mood har den siste uka sittet i hektiske og knallharde forhandlinger med regimet og de militære i Damaskus. Han mener at de syriske lederne nå har et oppriktig ønske om å komme over i et annet spor.

Generalmajor Robert Mood

Generalmajor Robert Mood, som har forhandlet med regimet og de militære i Syria, tror vi kan få se en endring av deres linje.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– I litt over et år har Syria vært fanget av en voldsspiral, av den typen som avler mer vold. Den siste uka har det vært en hektisk prosess. Nå ser det ut til at våpenhvilen i hovedsak blir respektert, sa Mood til NRK tidligere i dag.

NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen mener at Mood er altfor optimistisk.

– Siden han er med på forhandlingene, må han være det. Men ingen har klart å påvirke regimet i noen særlig grad, til tross for at det internasjonale presset mot Damaskus har blitt sterkere – også fra Russland og Kina, sier han.

Fredag kveld skal FNs sikkerhetsråd stemme over et resolusjonsforslag om å sende en gruppe FN-observatører til Syria så fort som mulig.

SISTE NYTT

Siste nytt