Hopp til innhold

99 prosent av kvinnene i Egypt blir sextrakassert

KAIRO (NRK): 99, 3 prosent av egyptiske kvinner er blitt sextrakassert. Youssra Abdelaziz er en av dem.

Youssra Abdelaziz

Første gang Youssra Abdelazizi opplevde sextrakassering var hun 12 år gammel.

Foto: Hussam el Hadi / NRK

Youssra Abdelazizi er 21 år. Hun er student, full av liv og full av historier om sextrakassering på gata i Kairo. Det hender hele tiden, første gangen da hun var 12 år. Da snek en gammel mann seg mellom henne og søsteren og befølte brystene hennes. Den gangen hun ble mest redd var da hun og en venninne ble jaget ned en gate.

– Jeg snur meg og ser en gigantisk mann løper bak meg. Han fornærmet meg med stygge ord om foreldrene mine og så fant jeg en møbelbutikk og løp inn og skrek så høyt jeg kunne:

– Denne mannen prøver å slå oss.

Sextrakassert også på politistasjonen

Før det hadde han sittet på en kafe og beskrevet hva han skulle gjøre med alle kroppsdelene hennes. Men da hun ville anmelde mannen, blandet både venninnens foreldre og velvillig naboer seg inn og forsøkte å hindre henne. Hun måtte jo tenke på ryktet sitt.

Selv politisjefen gjorde det vanskelig for henne og en av dem som tok forklaringen hennes kom også med upassende tilnærminger.

Til slutt ga hun opp og da hun etter fem timer forlot politistasjonen så hun mannen igjen. Da sto han sammen med politibetjentene og hun kunne høre dem si til ham:

– Det du gjorde var rett.

Det går plutselig opp for henne mens vi sitter og prater:

– Det skal ikke være sånn at jeg skal sitte her å fortelle deg at jeg har erfaring i seksuell trakassering og at det gjør det lettere for meg å gå på gata nå enn før, at jeg var reddere da.

Offentlig sextrakassering har lenge vært et problem i Egypt, men det ble for alvor kjent etter flere stygge massevoldtekter på Tahrir-plassen. Ifølge en FN-studie fra 2013 har 99,3 prosent av kvinnene opplevd muntlig eller fysisk trakassering og over 80 prosent føler seg ikke trygge på gata.

Kamp for holdningsendringer

Noora Flinkmann

Nora Flinkmann i organisasjonen Harassmap sier mange kvinner prøver å forberede seg på trakassering når de går ut.

Foto: Hussam el Hadi / NRK

– Jeg kjenner mange kvinner som prøver å forberede seg på å bli trakassert når de går ut, sier Noora Flinkmann i organisasjonen Harassmap. De jobber med holdningsendringer og kartlegging av overgrep.

Flinkmann, som har svensk bakgrunn, ser paralleller mellom det som skjer her og masseovergrepene i Köln.

– Det gjelder særlig reaksjonene og det at de skyldte på ofrene og hvordan kvinner kan ta forholdsregler heller enn snakke med mennene, sier hun men mener også at de europeiske reaksjonene også hadde elementer av rasisme.

SISTE NYTT

Siste nytt