Hopp til innhold

4200 etiopiske soldater til Sudan

FNs sikkerhetsråd har beslutta å sende 4200 etiopiske soldater fra den fredsbevarende styrken inn i den urolige Abyei-regionen i Sør-Sudan.

Zambisk soldat i Sør-Sudan

Her tjenestegjør en zambisk soldat for FNs fredsbevarende styrke i Abyei-regionen. FNs sikkerhetsråd beslutta mandag å sende 4200 etiopiske soldater til regionen.

Foto: STUART PRICE / Afp

Sikkerhetsrådet, som består av 15 medlemmer, vedtok mandag enstemming en resolusjon om å sende styrken til Abyei-regionen. Soldatene skal kontrollere tilbaketrekkinga av de nordsudanske styrkene som okkuperte Abyei 21. mai.

Flere enn 100.000 personer har flykta fra regionen på grunn av urolighetene i området. I tillegg er flere hundre drept i sammenstøt den siste tida.

Utplasseres før uavhengighetsdagen

Kampene har også blussa opp i nabostaten Sør-Kordofan. Dermed er rivaliseringa mellom nord og sør igjen høyt oppe på den internasjonale dagsordenen i forkant av Sør-Sudans uavhengighetserklæring 9. juli.

Etiopia har signalisert at styrkene gjør seg klare til å bli utplassert før feiringa av uavhengighetsdagen starter i sør, opplyser diplomater til nyhetsbyrået AFP.

Abyei-regionen ligger på grensa mellom nord og sør, og begge parter hevder området tilhører dem. Verken nord eller sør tåler å tape ansikt ved å gi fra seg regionen.

Regionens fastboende hevder de tilhører Sør-Sudan, mens nomadestammen misserya, som har sine beiteområder i regionen, er allierte med myndighetene i Nord-Sudan.

På flukt i Sudan

Over 100.000 mennesker har flykta fra den urolige Abyei-regionen siden slutten av mai.

Foto: TIM FRECCIA / Afp

– Totalt ødelagt

En fredsavtale forhandla fram av Den afrikanske union, som tar sikte på å demilitarisere regionen, ble undertegna 20. juni i den etiopiske hovedstaden.

– Abyei er nå totalt ødelagt, sier FNs visehøykommissær for menneskerettigheter Kyung-wha Kang, som nylig var i regionen.

Hun krever en fullstendig menneskerettighetsundersøkelse der og i Sør-Kordofan, ifølge AFP.

Sudans FN-ambassadør Daffa-Alla Elhag Ali Osman sier at Khartoums styrker vil trekke seg tilbake fra regionen så snart de etiopiske styrkene er på plass.

99 prosent for løsrivelse

I folkeavstemninga i januar stemte 99 prosent av de hovedsakelig kristne sørsudanerne for løsrivelse fra det arabisktalende muslimske nord.

President Omar al-Bashir lovet den gang å respektere resultatet, men den siste tida har stadig vært sammenstøt og uroligheter.

I Abyei-regionen skulle det holdes en egen folkeavstemning der innbyggerne skulle avgjøre om de vil tilhøre Nord- eller Sør-Sudan. Denne er imidlertid utsatt på ubestemt tid.

En av de mest betente konfliktene mellom nord og sør er oljen. 80 prosent av Sudans oljefelt og oljeproduksjon foregår i sør, blant annet i regionene Abyei og Unity State. Sør-Kordofan er Nord-Sudans eneste oljeproduserende region.

SISTE NYTT

Siste nytt