Hopp til innhold

30 år siden verdens verste atomulykke

Nøyaktig 30 år etter at den første reaktoren eksploderte lød sirene i landet. Ulykken tok flere tusen liv og fremdeles ligger 200 tonn uran igjen inne i Tsjernobyl.

Markerer Tsjernobyl-ulykken

Ansatte ved Tsjernobyl-anlegget legger ned blomster ved bildene av tidligere ansatte og brannmenn som døde i ulykken.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Zoya Perevozchenko

– Det var så vidt jeg fant leiligheten min. Alt er skjult av skog, trærne vokser gjennom fortauet og på takene her, sier Zoya Perevozchenko tilbake i sitt gamle hjem.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Et skremt og forskrekket verden fulgte med mens reaktor nummer fire i Tsjernobyl brant i ti dager. Mens folk som bodde i området bare fikk høre om det som hadde skjedd via rykter og sprakende sendinger fra vestlige radiostasjoner som ble blokkert av sovjetiske myndigheter.

Livet ble helt forandret

– Vi hadde ikke trodd at ulykken skulle forandre livene våre, sier Lyudmila Kamkina til nyhetsbyrået Reuters. Hun var sammen med andre slektninger til gudstjeneste i kirken i Kiev som er bygget til minne om de som døde.

Minnegudstjeneste Kiev

I Kiev er en kirke bygget til minne om dem som døde etter Tsjernobyl. I går ble det holdt en minnegudstje

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Det var først den 14. mai at president Mikhail Gorbatsjov innrømmet at katastrofen hadde skjedd. Da var 48.000 mennesker evakuert fra den nærmeste byen Pripyat.

Rundt 30 prosent av dem som ble sendt inn i anlegget for å forhindre en enda større katastrofe døde, anslår FNs vitenskapelige komité for effekten av radioaktiv stråling (UNSCEAR). Hvor mange som døde i ulykken er høyst uklart. (Se faktaboks)

31 brannmenn og ansatte ved anlegget døde kort tid etter ulykken. Mens mange tusen har senere mistet livet på grunn av strålerelaterte sykdommer.

Bygget opp en ny by

I Slavutitsj, som ligger ca. 50 kilometer fra Tsjernobyl-anlegget, ble også 30-årsdagen for ulykken markert. Byen ble bygget opp for folk som hadde vært nødt til å forlate hjemmene sine nærmere atomkraftverket.

Markering Tsjernobyl

Lysene markerer strålingen. Markering i Slavutitsj, ca. 50 kilometer fra atomkraftverket.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Frykt for at sarkofagen som er bygd rundt anlegget skal sprekke, fikk 40 land til å bevilge 2,1 milliard euro og i 2010. En ny 25.000 tonns stålbarriere skal stå klar i 2017, skriver Kyiv Post. Den er stor nok til å dekke Notre-Dame-katedralen i Paris og veier tre ganger mer enn Eiffeltårnet, melder AFP.

Sarkofag Tsjernobyl

Nå bygges en 25.000 tonns stålsarkofag rundt reaktor fire.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt