Hopp til innhold

Norske våpen involvert i drap på sivile under Irak-krigen

Over 200 sivile er blitt drept under Irak-krigen i hendelser der norske våpen var involvert. Våpen fra Kongsberg og Hurum i Norge bomber hus og tar livet av sivile ved veisperringer i Irak.

Utbombet hus som har blitt angrepet av en Hellfire-rakett

Dette huset ble bombet av amerikanske styrker med Hellfire-raketter i mai 2008. Det er et av våpnene som norsk våpenindustri er med på å produsere og som er brukt i Irak-krigen.

Foto: Petr David Josek / AP

Norsk våpenindustri tjener store penger på å selge sine produkter til land over hele verden. For de fleste selskapene er det amerikanske forsvaret den aller største kunden. USA tar med seg våpnene ut i krigen - også til Irak.

Pansrede kjøretøy av typen Stryker med våpenstasjonen Protector utviklet på Kongsberg, og raketten Hellfire med drivstoff fra Hurum ble begge brukt under Irak-krigen.

En gjennomgang NRK har gjort av Wikileaks-dokumentene fra Irak viser at de to norske bidragene til krigen knyttes til over 2800 krigsrapporter.

SE ALLE HENDELSENE PÅ ET INTERAKTIVT KART

En gjennomgang av disse rapportene viser hvordan Hellfire-rakettene bomber hus og dreper kvinner og barn, og hvordan amerikanske soldater i Stryker-enheter tar livet av sivile ved veisperringer.

I hendelsene som nevner våpnene med bidrag fra Norge har 201 sivile mistet livet, og 498 er registrert som skadde.

Flere av hendelsene der norske våpen er involvert, og tar sivile liv, er allerede mye omtalt i internasjonal presse. Det er spesielt angrep med Hellfire-raketten fra amerikanske kamphelikoptre som har fått mye oppmerksomhet.

– De kan ikke overgi seg til luftstyrker

Et slikt kamphelikopter kom i fokus da Wikileaks tidligere i år offentliggjorde en video som viste hvordan to Reuters-journalister ble skutt og drept fra lufta.

Videoen skapte sterke reaksjoner på hvordan amerikanske soldater gjorde vurderinger fra lufta, og endte med å ta livet av journalistene og ti andre sivile irakere.

Se utdrag fra videoen:

Video HELLFIRE-LANG-271010-WW

VIDEO: Etter å ha drept Reuters-journalistene og andre med maskingeværet går kamphelikoptrene til angrep på et hus med Hellfire-raketter.

Nøyaktig det samme helikopteret kom igjen i fokus da avisa Guardian kunne avsløre at opprørere som prøvde å overgi seg likevel ble drept av helikopteret. Opprørerne forlot kjøretøyet de satt i og signaliserte at de ville overgi seg da helikopteret løsnet skudd mot dem.

Til tross for signaler om at fienden ville overgi seg var bekjeden fra kommandosentralen de skulle angripe. Det gjorde de med Hellfire-raketter som får sitt drivstoff fra selskapet Chemring Nobel på Hurum i Norge.

– Helikopterenheten på stedet er klarert til å angripe. De kan ikke overgi seg til luftstyrker og er fortsatt gyldige mål, rapporterte en militærjurist til helikoptret over sambandet før det angrep.

Soldater gjør klar en Hellfire-rakett for et Apache kamphelikopter

Her gjør to soldater klar en Hellfire-rakett for et amerikansk kamphelikopter.

Foto: REUTERS

Gjennomgangen NRK har gjort knytter 80 sivile dødsfall til hendelser der Hellfire-raketter er nevnt.

NRK har vært i kontakt med det norske selskapet Chemring Nobel som leverer sprengstoff og rakettdrivstoff til krigsindustrien, blant annet til produsenten av Hellfire-rakettene Lockheed Martin. Totalt hadde selskapet en omsetning på over 120 millioner kroner i fjor.

Selskapet som holder til på Hurum henviser til sine eiere i Storbritannia, og de igjen sender oss videre til en innleid PR-konsulent som ikke vil kommentere informasjonen konkret.

– Konsernets prinsipielle holdning er at vi ikke kommenterer enkeltkunder eller enkeltkontrakter. Alle produkter vi selger og all vår virksomhet følger gjeldende regelverk i de landene vi opererer i, skriver Rupert Pittman fra PR-byrået Curdew Group på vegne av forsvarskonsernet Chemring i en e-post.

Skjøt sivile ved veisperringer

Våpenstasjonen Protector regnes som en av de store økonomiske suksessene for den norske våpenindustrien. Kongsberg Gruppen som produserer systemet har fått avtaler med det amerikanske forsvaret som de selv verdsetter til omtrent 8 milliarder kroner i sin siste årsrapport. Kongsberg Gruppen som helhet hadde i fjor en omsetning på over 1,8 milliarder kroner.

Soldat sikter på sivile irakere ved veisperring

En amerikansk soldat i en av Stryker-brigadene sikter på sivile ved en veisperring i Irak.

Foto: Julie Jacobson / Ap

Våpensystemet Protector har blitt en del av grunnutrustningen til det pansrede kjøretøyet Stryker, og gir soldatene mulighet til å styre et våpen uten å måtte gå ut av kjøretøyet og dermed møte den ekstra risikoen det medfører for å selv bli skutt.

NRKs gjennomgang viser at de pansrede kjøretøyene Stryker nevnes i 1727 krigsrapporter, og totalt har 121 sivile blitt drept i disse hendelsene.

Ved å lese rapporter der sivile har mistet livet kommer det frem hvordan Stryker-enhetene i den amerikanske hæren gjentatte ganger skyter og tar livet av sivile ved veisperringer. En type hendelser som Al Jazeera kunne melde totalt tar hundrevis av liv. Rapportene viser også hvordan kolonner med pansrede Stryker-kjøretøyer på over 15 tonn kolliderer med sivile biler, og dermed tar livet av sivile irakere.

En krigsrapport fra februar 2005 beskriver for eksempel hvordan amerikanske soldater i et pansret Stryker-kjøretøy skyter og dreper sjåføren av en lokal taxi.

Soldatene ser taxien komme fra et område som de i rapporten beskriver som kjent for å huse snikskyttere. De ber bilen om å stoppe og skyter varselskudd, og bilen stopper. Etter å ha stoppet begynner den sivile sjåføren å rygge for å komme seg bort.

Da velger Stryker-enheten å fyre løs på bilen for å stoppe den. Den sivile irakeren bak rattet dør, og det viser seg at med i bilen var et barn. Taxisjåførens sønn kommer fysisk uskadd fra hendelsen, men mister faren sin.

Kongsberg Gruppen som produserer våpenstasjonen Protector for Stryker-kjøretøyene sier til NRK torsdag at de mener at produktet deres bidrar til færre døde.

– Vår oppfatning er at systemet vi leverer bidrar til å redusere tap på begge sider. Tilbakemeldingene fra de som har tatt det i bruk viser at soldatene blir mindre stresset, og at forbruket av ammunisjon går ned, forteller kommunikasjonsdirektør Ronny Lie.

Han understreker at de produserer styringssystemene som gjør at soldatene kan kontrollerer våpen utenpå kjøretøyene, men ikke selve våpnene som monteres i systemet.

– Hele poenget er å gi soldatene bedre beskyttelse ved at de kan sitte inne i kjøretøyet og styre våpenet, og ikke dermed trenger stå utsatt til utenpå, sier Lie som kan fortelle at selskapet er veldig stolt av systemet som de har hatt i produksjon siden 1999.

Drepte og skadde i hendelser med norske våpen

Drepte

 

Hellfire

Stryker

Totalt

Sivile

80

121

201

Egne styrker

47

108

155

Lokalt politi/militær

30

46

76

Opprørere

2003

623

2626

Skadde

Sivile

147

351

498

Egne styrker

169

1345

1514

Lokalt politi/militær

 112

 75

187

Opprørere

 201

 37

238

Ekspander/minimer faktaboks