Hopp til innhold

140 drept etter kvegraid i Etiopia - flere barn bortført

Bevæpnede menn fra Sør-Sudan drepte rundt 140 mennesker og bortførte en rekke andre etter et kvegraid over grensa til nabolandet Etiopia.

ETHIOPIA-SSUDAN-UNREST-REFUGEE

Nesten 300.000 sørsudanske flyktninger oppholder seg rett over grensen på etiopisk side. Raid der man stjeler mat og kveg er ikke uvanlig, men ingen har vært så ille som dette tidligere.

Foto: SOLAN GEMECHU / Afp

Det opplyser det etiopiske regjeringen, ifølge AFP.

Det var personer fra den sørsudanske stammen Murle som fredag skal ha gått til angrep på den rivaliserende Nuer-stammen. Nuer er den nest største folkegruppen i Sør-Sudan, men holder også til på etiopisk side av grensen.

Murle-stammen på sin side holder til i den østlige sørsudanske regionen Jonglei og foretar ofte kvegraid av denne typen.

– I grenseområdene er kvegkrangel og raid ikke uvanlig, men noe slikt er annerledes, sier talsmann for det etiopiske utenriksdepartementet, Tewolde Muluteg til AFP.

– Våre styrker forfølger nå angriperne og har drept flere.

Barn bortført

Muluteg opplyste ikke om den etiopiske hæren hadde krysset grensen til Sør-Sudan i sin jakt på angriperne, men han la til at hans regjering ikke mistenkte at de bevæpnede mennene hadde noen tilknytning til hverken den sørsudanske regjeringen eller opprørerne i landet.

Etiopias informasjonsminister Getachew Reda sier til Al Jazeera at minst 140 mennesker har blitt drept og at etiopiske styrker har drept 60 av angriperne.

I tillegg skal en rekke barn og kvinner være bortført av murlene.

Reda sier at etiopiske styrker ikke har krysset grensen til Sør-Sudan enda.

– De har ikke krysset enda, men kommer til å gjøre det om det trengs, sier han.

300.000 flyktninger

Rett over grensen for kjerneområdet til murlene, i den vestlige etiopiske regionen Gambella, oppholder nesten 300.000 sørsudanske flyktninger seg etter at en maktkamp mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar eksploderte i borgerkrig i desember 2013.

Nuerne utgjør en stor del av flyktningene, og opprørsleder Machar tilhører også denne folkegruppen. Murlene og nuerne har tidligere ligget i blodige stammefeider med hverandre

Etiopia har vært sterkt involvert i de sørsudanske fredsforhandlingene, mye på grunn av risikoen for at konflikten kan destabilisere Gambella.

SISTE NYTT

Siste nytt