Hopp til innhold

100 år siden stormaktene tegnet opp grensene i Midtøsten

Mandag er det 100 år siden Frankrike og Storbritannia ble enige om de moderne grensene i Midtøsten. Konsekvensen ble mange av konfliktene som raser i dag, ifølge kritikere.

Sykes-Picot-avtalen fra 1916

TEGNET OPP: Frankrike og Storbritannia ble enige om de moderne grensene i Midtøsten. Den såkalte Sykes-Picos-avtalen dannet de nye grensene i Det osmanske riket, og er grunnlaget for mye av konfliktene som raser i dag, mener kritikere. (Se kartet ubeskåret nederst i artikkelen.)

Foto: Royal Geographical Society/The National Archives

Den såkalte Sykes-Picot-avtalen ble vedtatt i hemmelighet 16. mai 1916, og dannet grunnlaget for Storbritannias og Frankrikes standpunkt i forhandlingene om de nye grensene i Det osmanske riket som ble vedtatt på San Remo-konferansen i 1920.

Avtalen er blitt beskyldt for å være årsaken til mange av problemene i Midtøsten i dag, og i den arabiske verden er den fortsatt sterkt omstridt.

– Mange arabere hadde trodd at de ville få sin egen stat etter det osmanske rikets fall. Det gjaldt spesielt Hussein-familien, som forhandlet med britene parallelt med Sykes og Picot og hadde fått forespeilet et Stor-Syria. Det skjedde ikke, og araberne følte seg – og føler seg den dag i dag – snytt. Det var stormaktsinteresser, forklarer seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk Institut for Internationale Studier.

– Irak blir delt

Hussein bin Ali

LURT: Hussein bin Ali følte seg lurt av britene.

Foto: arabianheritagesource.com

Hussain bin Ali var emir i Mekka, og innledet etter avtale med britene et opprør mot tyrkerne. Han fikk hjelp av den berømte Lawrence of Arabia, men fikk aldri det arabiske riket han var blitt lovet.

– Arabere gir fortsatt Sykes-Picot-avtalen en stor del av skylden for mange av deres problemer. Man skal være svært ignorant for ikke å kunne se at regionen er blitt forvaltet meget dårlig med diktatorer og ledere som har ivaretatt sine egne interesser, sier Andersen.

Mange av grensene i Midtøsten er i dag svært ustabile, og forskeren tror vi vil se flere endringer i tiden framover.

– Midtøsten-kartet er under endring. Om 10 år vil det se annerledes ut enn det var for 10 år siden. Det Irak vi så under Saddam Hussein, forsvinner. Irak blir delt. Vi får kanskje en kurdisk stat. Syria blir også delt, mener Andersen.

Sykes-Picot-kart over Midtøsten

INTERESSE-SFÆRER: FRankrike tok kontroll over det blå området, Storbritannia det røde, og Russland det Grønne området.

Foto: Rafy/jewishvirtuallibrary.org

Mislikes av IS

Konfliktene i Syria og Irak ser han som synlige tegn på et begynnende sammenbrudd for grensene fra Sykes-Picot-avtalen.

– Da de militante islamistene i IS påberopte seg et kalifat i deler av Syria og Irak, offentliggjorde de en video som viste en bulldoser som smadrer grensen mellom Irak og Syria. Videoen ble kalt «The end of Sykes-Picot», påpeker Andersen.

Sykes-Picot-avtalen var en hemmelig avtale, oppkalt etter den britiske etterretningsoffiseren Mark Sykes og den franske diplomaten François Georges-Picot, som delte Mistøsten opp etter mange av de grensene vi kjenner i dag. Se faktaboks.

Sykes-Picot-avtalen om deling av Midtøsten fra 1916

TEGNET OPP: Frankrike og Storbritannia ble enige om de moderne grensene i Midtøsten. Den såkalte Sykes-Picos-avtalen dannet de nye grensene i Det osmanske riket, og er grunnlaget for mye av konfliktene som raser i dag, mener kritikere.

Foto: Royal Geographical Society/The National Archives

SISTE NYTT

Siste nytt