Hopp til innhold

- Vår fremgang viser at de andres oppskrift ikke fungerer

BERLIN (NRK): Hun har blitt kalt for «hatpredikant» og «Tysklands mest forhatte kvinne». Likevel leder Frauke Petry det som nå er landets tredje største parti, det innvandringskritiske Alternativ for Tyskland.

Frauke Petry

Frauke Petry leder Tysklands tredje største parti, det innvandringskritiske Alternativ for Tyskland (AfD).

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Vi ser at diskusjonen i Tyskland i flere år har lidd av at den ikke har vært åpen. Og at velgerne har følelsen av at de andre partiene kun tilbyr de samme løsningene. Jeg mener imidlertid at det er forfriskende for et demokrati at vi har kontroversielle diskusjoner både når det gjelder situasjonen i Europa og migrantsituasjonen, sier Frauke Petry til NRK etter en pressekonferanse i Berlin.

40-åringen med doktorgrad i kjemi skapte for tre uker siden voldsom debatt da hun sa at grensevakter i siste instans burde kunne skyte migranter som forsøker å ta seg inn i landet ulovlig. Under pressekonferansen avviste hun å kommentere dette nok en gang.

– Mental brannstifter

På spørsmål om hun hadde medlidenhet for asylsøkerne som rett før helga var innesperret i en buss, omgitt av hissige innvandringsmotstandere i en landsby i Sachsen, ga Petry asylsøkerne medskyld for det som hadde skjedd.

– Vi må se på årsakene til at folk demonstrerte, sa Petry som selv sitter i delstatsparlamentet i Sachsen, stedet der det er registrert flest angrep på asylmottak.

I helga brant nok et planlagt asylmottak ned til grunnen i landsbyen Bautzen i Sachsen. Vitner forteller til lokalavisa MOPO24 at det sto folk og jublet da mottaket brant ned.

Til n-tv sa ordføreren i Bautzen at AfD og partileder Petry var skyld i «mental brannstiftelse» med sin hatretorikk.

– Billig polemikk, var Petrys reaksjon da hun ble konfrontert med beskyldningen under pressekonferansen.

Ambisjoner

Det innvandringskritiske partiet ble grunnlagt i 2013 av folk som var skeptiske til eurosonen og til at Tyskland skulle redde søreuropeiske land fra finanskrisa.

Etter at partiet tok en høyresving ved valget av Petry som partileder i juli i fjor og bestemte seg for å fokusere mer på spørsmål om innvandring, har mange av grunnleggerne tatt sterkt avstand fra partiet.

13. mars er det valg i tre delstater i Tyskland. I en av dem, Sachsen-Anhalt, har AfD nå 17 prosent oppslutning, en prosent mer enn Det Sosialdemokratiske Partiet (SPD). Petry har imidlertid ambisjoner utover delstatene.

– Det er viktig at AfD viser at partiet har løsningene for morgendagen og også er i stand til å sitte i regjering- men partiet er bare tre år gammelt så vi trenger fortsatt tid til å utvikle oss, sier hun til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt