Hopp til innhold

- Tusener strømmer til sentrum

- Det er satt opp militære sperringer og sjekkpunkter rundt hele Tahrir -plassen hvor folk strømmer til, men det er god stemning mellom folk og soldater, rapporterer Odd Karsten Tveit fra sentrum av Kairo.

Video DEMOKAIRO-310111-WW

Tusener har samlet seg igjen ved Tahrir-plassen i midten av Kairo.

Video Odd Karsten Tveit rapporterer fra Kairo
Foto: Nyhetsspiller

- Det strømmer nå til med folk på Tahrir -plassen - Frigjøringsplassen - midt i Kairo som har vært sentrum for protestene de siste dagene, rapporterer NRKs utenriksmedarbeider Odd Karsten Tveit.

Han befinner seg like ved Tahrir -plassen.

- Det er laget en jernring av stridsvogner, pansrede kjøretøyer og soldater rundt plassen, som nå er i ferd med å fylles opp. Folk har overnattet her til tross for portforbudet, og det kommer til å bli nok en maktdemonstrasjon her i dag, sier Tveit.

Det er tillyst flere ulike demonstrasjoner, både i Kairo og i andre byer. I tillegg er det oppfordret til generalstreik.

Tonen er god

Det militære nærværet er fortsatt sterkt i sentrum av Kairo, hvor soldatene startet i dag morges med å dirigere trafikken.

- Store lastebiler med betongblokker er sendt inn for å sperre av deler av veinettet, forteller Tveit.

- En tjenestemann som kjenner det egyptiske regjeringens taktikk godt, fortalte meg at de bruker «Sharon-taktikken», som den tidligere israelske statsministeren og forsvarsminister Ariel Sharon brukte på Gazastripen i sin tid.

- Det betyr at de deler opp byen i soner, og forsøker å kontrollere trafikken mellom disse sonene.

- Der bilene før kunne kjøre på tre-fire felts veier, blant annet på broene over Nilen, kjører det nå en og en bil gjennom sjekkpunktene, hvor soldatene sjekker de passerende. Køene er lengre enn vanlig, men slettes ikke full stans i trafikken.

- Gående passerer de militære sperringene uten problemer. Det er ingen spent stemningen, tiltakene er tydeligvis et forsøk på å kontrollere og dempe situasjonen, sier Tveit.

Bru over Nilen mot flyplassen i Kairo

Trafikken mot flyplassen i Kario er langt større en trafikken mot bykjernen.

Soldatene sjekker identitetspapirene til folk som vil inn på plassen. Det samme gjør representanter for demonstrantene, blant annet for å unngå at politifolk i sivil slipper inn.

- Men mellom folket og soldatene, er det er ingen konfrontasjoner, sier Tveit.

Soldatene og de sivile samarbeider blant annet om å sjekke veskene til de som ønsker å delta i protestmarsjen.

Egyptiske banker forblir foreløpig stengt, både i dag og i morgen. Det meldte sentralbanken i formiddag, og det er uklart når bankvesenet vil være i funksjon igjen.

Også børsen i Kairo holdes stengt på grunn av protestene.

Politiet på plass igjen

Ellers er politiet igjen på plass i enkelte bydeler. Ikke det sterkt mislikte opprørspolitiet som gikk løs på demonstrantene før helgen, men deler av den ordinære politistyrken og trafikkpolitiet.

De er synlig foran lokale politistasjoner og sentrale bygninger og ellers i gatene.

Video 2c3cd729-61c6-4586-a803-3a2dd336d43c.jpg

Politiet var tilbake på gatene i Kairo igjen i dag, for første gang siden fredag.

- De hilser på folk og de forsøker å vise et helt annet ansikt enn opprørspolitiet.

- Lokale politistasjoner rundt om i Kairo som ble stengt, er nå bemannet igjen, og man forsøker å gi et bilde at her er det ro og orden, forteller Tveit.

- De siste dagene har det vært en utbredt frykt for at det skulle vokse frem en mobb som raner og plyndrer, og nabolag har dannet egne borgervern. Fortsatt holder folk i enkelte bydeler seg hjemme, både for å passe på eiendommene sine og fordi de ikke synes det er trygt å gå ute i gatene.

Det er meldt om ungdomsgjenger på motorsykler som plyndret butikker og kjøpesentre.

- Men i hjertet av Kairo, er det ingen ubehagelig spent situasjon nå, sier Tveit.

Kvitt Mubarak innen fredag?

I morgen er målet å få én million mennesker ut i gatene i hovedstaden. 6. april-bevegelsen, som har vært den ledende kraften bak denne og tidligere protester, er i gang med forberedelsene.

- De nærmeste time og dagene blir avgjørende for hva som skjer videre.

- Demonstrantene har i hvert fall ikke tenkt å gi seg. Men det er heller ingen tegn til at president Hosni Mubarak har tenkt å gå inn i forhandlinger, verken med demonstranter eller folk som representerer demonstrantene, sier Odd Karsten Tveit.

Representanter for ulike opposisjonsgrupper, som spenner fra Det muslimske brorskapet til liberale partiet og mer løslig organiserte grupper, skal møtes i ettermiddag for å diskutereden videre strategien for protestene.

Da skal de også drøfte om fredsprisvinner Muhamed ElBaradei som skal få rollen som felles talsmann.

Demonstrantene sier til internasjonale nyhetsbyråer at målet er å få Mubarak til å gå av innen fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt