Hopp til innhold

- Sikre grensene! Stans Merkel!

BITTERFELD, SACHSEN-ANHALT (NRK): Tidligere kom de ikke over sperregrensa, men nå ligger det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland an til å komme inn i alle tre delstatsforsamlingene under søndagens valg.

Partileder Frauke Petry i AfD

Partileder Frauke Petry i AfD taler til folkemøtet i Bitterfeld i Sachsen-Anhalt i forbindelse med delstatsvalget 2016.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Merkel ser bare Europa og ikke sitt eget folk. Vi blir ikke spurt hva vi føler når flyktningbølgen skyller over oss, sier Renate Liebchen.

Tidligere har hun alltid stemt på Merkels parti CDU, men i år er det slutt. Hun har nettopp kommet inn døra på folkemøte for partiet Alternativ for Tyskland (AfD) i den lille byen Bitterfeld i Sachsen-Anhalt i tidligere Øst-Tyskland.

Under søndagens delstatsvalg ligger det høyrepopulistiske og innvandringskritiske partiet an til å få 18 prosent oppslutning her.

I de to andre delstatene det er valg denne «supersøndagen» får de elleve prosent i Baden-Württemberg og ni prosent i Rheinland-Pfalz, ifølge ZDFs politikkbarometer.

En god oppgang for et parti som kun fikk 4,7 prosent under Forbundsdagsvalget i 2013 og ikke kom over sperregrensa på fem prosent.

Valgdagsmålinger viser at innvandringskritiske Alternativ for tyskland får seter i alle de tre delstatene som holder valg.

Video: Kay-Uwe Ziegler. Butikkeier og AfD velger i Sachsen-Anhalt.

På lyseblå plakater står partiparolene: «Sikr grensene!» «Stans asylkaoset!» «Stans forbundskansler Angela Merkel!»

Partiet mener at både pressen og myndighetene lyver om innvandringen og utfordringene landet står overfor etter at 1,1 millioner mennesker søkte asyl i Tyskland i fjor.

Kveldens hovedattraksjon på folkemøtet er partileder Frauke Petry. Den førti år gamle firebarnsmoren med doktorgrad i kjemi har tatt det tre år gamle partiet til nye høyder.

– For tre år siden var det ingen som kjente oss. Nå vet alle hvem vi er, sier Petry fra talerstolen til full applaus.

Av kritikerne blir hun kalt hatpredikant, men nå er hun hos sine egne.

Appell

At partiet har ekstra god oppslutning i det som en gang var et kommunistdiktatur er ingen tilfeldighet, mener flere av innbyggerne her.

– De som er vokst opp i DDR har en ekstra god nese for løgn. Vi var vant til at alt det som sto i avisa var propaganda. De skrev om en virkelighet, mens realiteten vi så på gata var en helt annen, sier Kay-Uwe Ziegler.

Han mener at det er akkurat den samme fordreiningen av virkeligheten som skjer i dag.

– Mediene viser bilder av kvinner og barn på flukt. Når vi ser rundt oss på gata derimot er det mest enslige menn og for oss ser de ikke ut som flyktninger, sier han.

Han er femti år gammel og har aldri tidligere stemt. Men nå har han funnet partiet som setter ord på det han er redd for.

– Islam kommer hit i store mengder og for oss som vokste opp i DDR helt uten religion så gjør det oss redde. Særlig når jeg ser hva slags menneskebilde islam delvis tar med, for eksempel når det gjelder behandlingen av kvinner, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt