Hopp til innhold

- De fleste ble trampet i hjel

De fleste av de 74 omkomne etter fotballtragedien i Port Said i Egypt i går ble trampet i hjel i panikken som oppsto inne på stadion, sier hjelpearbeidere og vitner.

Fotballtragedien i Egypt

De fleste av de 74 omkomne i fotballtragedien i Egypt ble trampet i hjel.

Foto: STRINGER / Reuters

Andre falt eller ble kastet nedover tribunen.

Bråket startet med at hjemmelaget Al-Masrys tilhengere stormet banen etter kampen mot kairolaget Al Ahli, en kamp som hjemmelaget overraskende vant. Deretter kom fansen til Al Ahli til, og supporterne begynte å slåss.

Tilhengerne angrep først Al Ahlis spillere, før de fortsatte med å angripe motstanderlagets fans.

- Jeg så folk med matcheter og kniver. Noen ble truffet av disse våpnene, mens andre ble slått med tribuneseter, sa Port Said-journalisten Usama El Tafhani.

Etter hvert spredte panikken seg, og tragedien var et faktum. I tillegg til de 74 omkomne ble minst 1000 mennesker skadd.

Video Uro i Egypt

Uro i Egypt

Svarteperspill

Nå starter fordelingen av skyld. Lederen av det styrende Milititærrådet, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantwai gikk i går kveld til det uvanlige skritt å la seg telefonintervjue av en fjernsynsstasjon der han lovet å finne de skyldige og straffe dem.

- Jeg beklager dypt det som skjedde, og kondolerer ofrenes familier, sa han til fotballklubben Al Ahlis fjernsynsstasjon.

Det bidro ikke i særlig grad til å dempe sinnet til fotballfansen. De er i likhet med mange andre egyptere rasende over lovløshet og hyppige utbrudd av dødlig vold nesten et år etter at Mubarak ble styrtet.

I likhet med tidligere voldsomme hendelser i Egypt er også fotballtragedien blitt politisk. Parlamentet skal ha et krisemøte seinere i dag for å diskutere volden, melder nyhetsbyrået Reuters.

Opposisjonspolitikere hevder på sin side at militærrådet i det minste er medskyldige fordi sikkerhetstiltakene på fotballbanen var altfor dårlige.

Fjernsynsbilder viser at medlemmer av sikkerhetsstyrken inne på banen ikke gjorde noe for å stoppe bråket da det startet. En av dem er filmet mens han snakker i mobiltelefonen, mens fotballfans løper rundt ham.

- Økte panikken

Et vitne forteller at mannskapene begynte å skyte i lufta, og på den måten bidro til å øke panikken.

– Først visste vi ikke om politiet skjøt i lufta eller mot oss, sier Ossama El-Zayat.

Partiet Det muslimske brorskap, som ble klart størst i det nylig avholdte valget, sa at en «usynlig hånd» er involvert.

– Vi frykter at noen offiserer straffer folket for deres revolusjon, og for å ha hindret dem i å oppføre seg som tyranner og for å ha tatt fram dem privilegiene deres. Militærrådet har vært unnvikende, heter det i en uttalelse fra Brorskapet.

- Sikkerhetsstyrkene gjorde dette, eller de lot det skje. Mubaraks menn styrer fortsatt, sa parlamentsmedlem fra Port Said, Albadry Farghali i et fjernsynsintervju.

Noen hevdet at kaoset som oppsto var iscenesatt for å ramme «Ultras», Al Ahlis mest ihuga fans. De spilte en betydelig rolle i å forsvare Tahrirplassen da menn på kameler og hester angrep demonstrantene under opprøret mot Hosni Mubarak for nøyaktig et år siden i dag.

- Mubaraks menn

Et annet vitne til hendelsen sier at Militærrådet vil vise at landet styrer mot kaos og ødeleggelse.

- De er Mubaraks menn og bruker hans strategi «velg meg eller kaos», sier laboratorieteknikker Mahmoud el-Naggar som er med i Koalisjonen av revolusjonære ungdommer i Port Said.

Andre la skylden på Mubaraks sivilkledde politifolk eller militsmedlemmer som den tidligere presidenten brukte til å angripe demonstranter som av en eller grunn demonstrerte mot det tidligere regimet.

Sikkerhetssituasjonen forverret

Fotballtragedien avspeiler den forverrede sikkerhetssituasjonen i Egypt etter Mubaraks fall, skriver den britiske avisa The Guardian .

Sikkerhetsstyrker har erstattet politiet, noe som har strukket ressursene. Mange politioffiserer har ikke kommet tilbake på jobb etter revolusjonen.

Andre peker på sammenhengen med den politiske situasjonen.

- Det som skjedde har en sterkt politisk bakgrunn. Dette er ikke bare fotballbråk, men har klar sammenheng med andre begivenheter i landet, sier Al Ahli-tilhenger til avisa.

Han referer blant annet til at unntakslovene som Mubarak styrte etter er fjernet.

Flere hendelser viser en faretruende forverring av sikkerheten. En bankfilial ble nylig ranet midt på lyse dagen, noen som var nærmest uhørt før revolusjonen, samtidig som flere pengetransporter er angrepet.

I hovedstaden Kairo var det demonstrasjoner mot Militærrådet.

- Ned med militærstyret, ropte flere tusen demonstranter som samlet seg ved Kairos største jernbanestasjon der de møtte skadde fotballfans som kom med toget fra Port Said.

Flere hundre mennesker samlet seg også foran det statlige fjernsynshuset, der de planla en marsj gjennom sentrum av byen.

SISTE NYTT

Siste nytt