skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Arne Nordheim

Arne Nordheim (1931-), komponist, født i Larvik. Arne Nordheim er Norges ledende modernistiske etterkrigskomponist. Absolutt alle har hørt hans karateristiske pausesignal for NRK radio.

Publisert 30.12.2004 20:21. Oppdatert 01.04.2005 12:23.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Nordheim kom fra en musikalsk familie, og mange av de klangene har bruker kan føres tilbake til farens sang og fiolinmusikk, og kirkeklokkene han som speider fikk ringe med. Han ble kjent med Herman Wildenvey og skrev som 13-åring musikk til hans dikt. Dikting var i det hele tatt viktig for Nordheims utvikling.

Navn: Arne Nordheim
Født: Larvik, 1931
Kjent for: Sitt virke som komponist.
Han studerte ved Musikkonservatoriet fra 1948-52, og seinere komposisjon som privatelev hos flere komponister i Norge og utlandet. Han orienterte seg mot modernismen han fant i andre land enn Norge. Han ble også sterkt påvirket av en samtidsmusikkfestival i Oslo i 1953.

Komponisten Arne Nordheim ble i 2004 utnevnt til kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats i norsk og internasjonalt musikkliv. Foto: Jon Eeg / SCANPIX
Han debuterte som komponist i Stockholm i 1954 med Essay for strykekvartett. I Aftonland (1957) går han videre i utforskningen av klangen i stemmen og tilfører andre instrumenter enn strykere. Verket ble oppført i Danmarks Radio i 1959 og ble hans gjennombrudd.

Elektronisk musikk

Han lærte seg den nye elektroakustiske musikken, og ble skandinavisk pioner innen elektronisk musikk. Mellom 1967 og 1972 oppholdt han seg mye i Polen, og mange av hans kjente elektroniske verker ble laget i et studio i Warszawa.

Tilbake til tonaliteten

Utover 1970-tallet vendte Nordheim tilbake til melodien og til dels tonaliteten, og komponerte verk som Doria og balletten Stormen (1979).

Bestillingsverk

Utover 1980 og 1990-tallet komponerte Nordheim en rekke bestillingsverk for orkestre og solister rundt om i verden. Han skrev musikk til seremoniene under OL på Lillehammer og storverket Nidaros ved Trondheims 1000 års jubileum i 1997.

Grotten

Han har siden 1982 bodd i æresboligen Grotten i Slottsparken. Arne Nordheim har nok ikke nådd fram til det store publikum i Norge. Særlig på 1960- og 1970-tallet ble hans musikk sett på som sær.

I seinere år har han fått betydelig større anerkjennelse, også i kretser utenfor de rent samtidsmusikkinteresserte. Han er utvilsomt vår største komponist innen denne genren. Og absolutt alle har hørt hans karateristiske pausesignal for NRK radio.

Komponist Arne Nordheim i 1968. Foto: Henrik Laurvik, NTB/SCANPIX


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: Erik Johansen / Scan-Foto



 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no