skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Kjell Aukrust

Kjell Aukrust (1920-2002), tegner og forfatter, født i Alvdal. Få tegnere og forfattere har vært mer folkekjære enn Kjell Aukrust. Hans underfundige og rotnorske humor traff midt i den norske folkesjelen.

Publisert 30.12.2004 20:22. Oppdatert 01.04.2005 11:42.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Kjell Aukrust ble som 16-åring med faren Lars, som var stortingsrepresentant, til Oslo for å gå i snekkerlære. Han kom i kontakt med maleren Henrik Sørensen som fikk se Aukrusts tegninger og straks ville ha ham inn på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han ble den yngste som noen gang har gått på denne skolen.

Navn: Kjell Aukrust
Født: Alvdal, 1920
Død: 2002
Kjent for: Sine humoristiske illustrasjoner og fortellinger.
I studietida tok han en rekke illustrasjonsoppdrag, blant annet mange nissekort. Han debuterte på høstutstillingen 19 år gammel. Hans mål var å bli maler, men rød-grønn fargeblindhet skapte problemer.

Forfatterdebut

Kjell Aukrust - NRK-foto: Ole Kaland
Etter krigen fikk han mange oppdrag som illustratør, og han begynte også å skrive små stykker i Dagbladet fra sin egen barndom med egne tegninger. Dette ble grunnlaget for debutboka Simen som kom i 1958, og raskt solgte i 100 000 eksemplarer. Seinere kom Bror min og Bonden, også med historier og tegninger fra barndommens Alvdal.

Flåklypa

På 1960-tallet kom figurene Solan og Ludvig , fulgt av et helt persongalleri i Flåklypa Tidende. Flåklypa Tidende begynte som en moroside i Mannskapsavisa, og kom seinere i ukeblader og bøker. Flåklypauniverset ble ytterligere kjent med Ivo Caprino-filmen Flåklypa Grand Prix (1975), en av norsk films aller største suksesser. I 1998 ble hans barnebok Gurin med reverompa til tegnefilm.

Flåklypauniverset var også inspirasjonskilde til Flåklypaballetten på Den Norske Opera med musikk av Frode Thingnæs.

Få tegnere og forfattere har vært mer folkekjære enn Kjell Aukrust. Hans underfundige og rotnorske humor traff midt i den norske folkesjelen. Men Aukrust ble lenge oppfattet mer som humorist enn som kunstner, først i de siste år av hans liv fikk folk øyene opp for at tegningene også hadde store kunstneriske kvaliteter.

Kjell Aukrust med sin kone Kari ved sin side jubler her under avdukingen av statuen "Hue hass Kjell" på sokkel sammen med "Ludvig og Solan" foran banken på Steia i Alvdal i 1989. Monumentet er laget av kunstneren Nils Aas. Foto: Jan Greve, SCANPIX


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: Sverre Børretzen Aktuell / Scanpix





 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no