19.12.2014
Amanda-festivalen:

NRK bryter med Amanda

21 år etter fødselen står Amanda-prisen ved et veiskille. Noen vil kaste henne ut hjemmefra, mens NRK bryter det langvarige forholdet. Men fortsatt flokker de nominerte seg rundt henne, i håp om å få sin Amanda. Med Erik Poppe, Torun Lian og Aksel Hennies blant årets beilere.

Sjelden har det vært så mye turbulens rundt Amanda-prisen som i år. Forslaget fra Stein Slyngstad, direktør i Norsk filmfond, om å skille Amanda fra Haugesund Filmfestival og la henne flytte til en annen by, har skapt en opphetet debatt i filmmiljøet.

Og samtidig som Amanda trues innenfra, kommer meldingen om at NRK etter i år ikke lenger ønsker å produsere Amanda-prisen. Filmfestivalen i Haugesund må se seg om etter en annen samarbedspartner.

Amanda er blitt 21 år, og fortsatt like ettertraktet blant norske filmfolk og skuespillere. (Foto: Scanpix) Amanda er blitt 21 år, og fortsatt like ettertraktet blant norske filmfolk og skuespillere. (Foto: Scanpix)

Fortsatt attraktiv

Men damen selv tiltrekker seg fortsatt de nominerte. Blant årets håpefulle stiller Erik Poppe og Aksel Hennie aller sterkest. Poppes film ”Hawaii, Oslo” er nominert til hele fire priser, mens Hennie og hans ”Uno” har sjansen til tre priser.

Årets Amandapris byr på ni kategorier, og totalt har 98 norske titler vært til vurdering, fordelt på 14 norske kinofilmer, 63 kortfilmer og 21 dokumentarfilmer.

I tillegg utdeles Gullklapperen for fremragende faglig innsats og Amanda-komiteens Ærespris. Det vil også bli utdelt en nordisk filmpris med tittelen Canal+ Nordisk debutant-Amanda.

Lyd og video

Se også

Kultur og musikk