Om det er fordi Den norske Opera & Ballett har høstet en del pepper siden åpningen i mai skal være usagt, men i forbindelse med sesongpremieren på Nøtteknekker-balletten lanseres nå Norges mest omtalte bygg som pepperkakehus!
(Høyreklikk og velg 'Lagre mål som...')
Tradisjonstro konkurranse
Det er tradisjon at Operaen via Nøtteknekker-programmet inviterer sitt yngste publikum til en pepperkakebake-konkurranse, men i år har også de voksne fått en utfordring å jobbe med:
- Dette er godt innenfor hva de fleste voksne skal kunne klare, understreker kantineansatt Tina Davidsen som sammen med kollegaene Tone Greaker og Ine Aasen fikk oppgaven med å omsette plantegningene av Snøhettas monumentalbygg til deilig juleknask.
Hjernene bak pepperkakehuset er Oddvar Nilsen og Stefan Maassen, Operaen egne konstruktører som har designet modellen som nå kan tas i bruk i de tusen pepperkakeglade hjem.
Snøhetta er med
Men selvfølgelig måtte man også gå til utgangspunktet når prestisjeprosjektet skulle realiseres - og Snøhetta stilte villig opp for Operaen:
- Det er virkelig en ære å bli spurt om å gjøre dette. På Arkitekthøgskolen har vi lang tradisjon for å oppføre kjente byggverk som pepperkakehus til jul, sier Margit Ruud, Snøhettas byggfaglig ansvarlige for dette prosjektet.
Nå er nok Snøhetta i utgangspunktet vant til mer kompliserte konstruksjoner, men også pepperkakehus byr på utfordringer:
- Mange av de bærende elementene er blitt borte i overgangen fra marmor til pepperkakedeig, men et generelt byggetips er å forlenge hvert element noe, og brette gode limkanter mens deigen er nystekt. Det letter sammenføyningen, avslutter seniorarkitekten.
Operaens oppskrift
Deigbaksten er til forveksling lik enhver pepperkakedeig. Men for alle dere som har glemt mormors familieoppskrift serveres her Operaens egen oppskrift på pepperkaker:
3 dl vann
1/2 dl sirup
2 ss kanel
2 ss nellik
2 ss ingefær
2 ss natron
425 g margarin
750 g sukker
1400 g hvetemel
Slik gjør du det:
La vann, sirup, sukker og krydder koke opp. Ta gryten av platen og rør inn natron. Tilsett smøret og rør til det blir kaldt. så arbeider du inn melet, men spar litt til utbakingen. La deigen stå til neste dag. Da blir den lettere å bake ut.
Stek kakene i cirka fem minutter med ovnsvarme på 225 grader.
For øvrig finner du alt du trenger å vite om både pepperkakehus og Nøtteknekkeren på Operaens egne nettsider:
Har du synspunkter på hvilket kjent bygg som kunne egne seg best som pepperkakehus - eller har du noen gode pepperkake-tips du ønsker å dele med andre!