Hopp til innhold

Samira (25) ble jomfrutestet av egyptiske regjeringssoldater

– Jeg lå der naken, det var som et show med tilskuere, sier Samira Ibrahim. Hun er en av mange egyptiske kvinner som ble jomfrutestet av soldater under revolusjonen. Her forteller hun sin historie.

Samira Ibrahim ble jomfrutestet av regjeringssoldater. En ikke uvanlig handling i Egypt. TV-aksjonen 2012

SE VIDEO: Samira Ibrahim er den eneste av de 18 jentene som ble jomfrutestet i Kairo, som har turt å fortelle om hendelsen. Foto: Sølve Sæther/NRK.

Ina Tin

Ina Tin

Foto: Kristin Rødland Buick / Amnesty International

Tjuefem år gamle Samira Ibrahim ble jomfrutestet av godt voksne menn i uniform. En ikke uvanlig handling i Egypt, som gjerne begrunnes med at ingen i ettertid skal kunne beskylde soldatene for voldtekt.

– Jeg måtte ta av meg buksene, de ba meg spre bena. Så skulle denne mannen undersøke meg, sier Samira Ibrahim til NRK.

Det er vanskelig for henne å snakke om opplevelsen, men den dyrekjøpte erfaringen er en hun deler med svært mange kvinner som demonstrerte for demokrati i Egypt.

Forskjellen mellom henne og de andre, er at hun turte å stå frem.

I dag legger Amnesty fram en ny rapport om bruken av tortur, deriblant seksuell vold mot kvinnelige demonstranter. Rapporten viser at vold og trakassering av egyptiske kvinner har gått ustraffet hen i månedene etter Mubaraks fall i februar 2011.

Forsøk på å skremme kvinner

I rapporten slås det fast at både det egyptiske militære og politiet har tatt i bruk omfattende tortur, inkludert seksuell og kjønnsbasert vold mot varetektsfanger.

Volden mot kvinner, som ofte er av seksuell natur, synes å være et forsøk på å skremme kvinner til å holde seg hjemme og borte fra opptøyer.

– Det har opprørt mange i Egypt at kvinner som sto på barrikadene sammen med menn i 25. januar-revolusjonen, og som bidro til at diktaturet falt, siden har blitt truet bort fra gatene gjennom kjønnsbasert trakassering og vold, sier seniorrådgiver i Amnesty, Ina Tin, som har møtt mange berørte kvinner på flere reiser til Egypt.

Ble jomfrutestet

Bare én dag etter den internasjonale kvinnedagen, den 9. mars 2011, ble Samira Ibrahim og sytten andre kvinner arrestert da de demonstrerte på Tahrir-plassen i Kairo.

– De dro meg i håret fra Tahrir-plassen til Det egyptiske museum. Her ble vi kastet vann på og torturert med elektrisitet, sier Samira Ibrahim til NRK.

Soldatene tok bilder av de kvinnelige demonstrantene med molotovcocktailer, for at de skulle kunne si at de hadde tatt dem på fersken med våpen. Senere gikk veien videre til en militær forlegning i Kairo et sted, hun vet ikke nøyaktig hvor. Her skulle jomfrutestingen finne sted.

Foran soldater og offiserer undersøkte en mann i uniform underlivet hennes for å finne ut om hun faktisk var jomfru. Jomfrutesting kan regnes som en form for tortur når det utføres av tjenestemenn uten samtykke.

– Soldatene og offiserene sto og så på, tok bilder og gjorde narr av oss. De øvde seg på oss. Da jeg ba dem gå, ga de meg elektriske støt i magen og fornærmet meg på det groveste. Jeg gav opp. Hvis den mannen var lege, hvorfor brukte han hele fem minutter på å undersøke meg?

Den eneste som sto frem

Samira er den eneste av de atten kvinnene som ble arrestert sammen den dagen, som har turt å stå frem. For de andre var skammen og frykten for fordømmelse for sterk.

– Jeg opplevde at hennes mot ble verdsatt svært høyt av mange menn og kvinner i Kairo, sier Ina Tin.

Hun forteller at Samira Ibrahim var avbildet i heltegrafitti på mange vegger i sentrum av byen. Mange ville avbildes sammen med henne når hun viste seg på Tahrir-plassen.

– Det viser også hvilken barriere det er for kvinner å stå frem med historier om tortur i form av seksualisert vold fordi det er så enormt tabubelagt. Nettopp av den grunn er Samira Ibrahims åpenhet så viktig, sier Tin.

Støttet av faren og familien

Uten støtte fra faren og familien kunne saken ha stoppet der. I stedet trosset Samira drapstrusler og anklager om løgn. Hun tok saken til retten og vant frem. I desember i fjor slo retten frem at jomfrutesting er forbudt i Egypt. Men offiseren som gjennomførte testene den dagen i mars ble frikjent.

– Den militære domstolen reduserte saken til en sak mot en soldat. At han ble frikjent til slutt var forventet, sier Ibrahim.

– Jeg tapte ikke saken, jeg vant over det militære rådet. Rettere sagt, jeg tvang ham til å legge et forbud mot jomfruelighetsundersøkelser i alle fengsler. Ikke bare det militære rådet alene, men hele lovverket i Egypt.

Ingen gransking og oppreisning

I Amnesty-rapporten kommer det frem at kvinnelige demonstranter i Egypt spesielt ble plukket ut for å misbrukes. Nå – flere måneder etterpå – sitter de tilbake med kun unnskyldninger fra SCAF, istedenfor uavhengige granskinger og oppreisning.

Straffefrihet for denne typen menneskerettighetsbrudd signaliserer at seksuell trakassering og seksuell vold mot kvinner generelt tolereres.

Du får møte Samira Ibrahim under TV-aksjonen den 21. oktober.