Hopp til innhold

Derfor bør du styre unna palmeolje

Verdens billigste olje har et særdeles dårlig rykte i Norge. Men den er i nesten alt. Her kan du sjekke hvordan du kan unngå det farlige fettet.

Palmeoljefabrikk i Indonesia

Store palmeoljeplantasjer finnes der det skulle vært frodig regnskog i Indonesia.

Foto: ROMEO GACAD / Afp

I lille Norge betyr faktisk forbrukermakten en del, og da mange begynte å mase på palmeoljefrie produkter, forsvant det farlige fettet fra veldig mye.

Dessverre var det kun hos norske produsenter. Utenlandske varer, som for eksempel posesuppene til Knorr, kan faktisk ha palmeolje som hovedingrediens.

Ødelegger regnskogen

Den tropiske regnskogen er halvert siden 2. verdenskrig. Årsaken til avskogingen varierer fra land til land, men i Indonesia skyldes det hovedsakelig palmeolje.

Store områder hugges ned, for å gjøre plass til palmeoljeplantasjer.

Dame med lyst skjerf, grå genser og rett hår
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Regnskogfondet jobber mye for å få oppmerksomhet rundt hvordan palmeolje er knyttet er knyttet til brudd på menneskerettigheter og regnskogødeleggelse. Blant annet som et resultat av det økte fokuset på problemene knyttet til palmeolje trakk oljefondet seg ut av 23 palmeoljeselskap, hvilket fikk stor internasjonalt oppmerksomhet, sier Anja Lillegraven, avdelingsleder i Regnskogfondet.

Frivillige organisasjoner over hele verden krevde palmeolje som ikke ødelegger regnskogen.

– Flere av de største palmeoljeprodusentene har nå lovet å slutte med avskoging, men det betyr ikke at palmeoljen er friskmeldt. Disse løftene må gjennomføres på bakken, og der er vi ikke i mål enda.

Mann i grønn shorts plukker palmefrukt

En mann plukker palmefrukten til palmeoljeproduksjon.

Foto: ADEK BERRY / Afp

Farlig for helsen

I små mengder er ikke palmeolje farlig for kroppen, isolert sett. Men når det finnes i så mye, kan du få i deg mye i løpet av en dag. Særlig farlig er det for barn og deg med høyt kolesterol.

Palmeolje øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, hvilket gir negative konsekvenser.

Tine Sundfør

Palmitinsyren i palmeoljen kan føre til hjerte- karsykdommer, sier Tine Sundfør.

Foto: Anita Sælø

– Palmeolje inneholder palmitinsyre, som er en mettet fettsyre med 16 karbonatomet og ingen dobbeltbindinger. For høyt inntak av palmeolje kan føre til både økt kolesterol og hjerte- karsykdommer, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør til NRK.no.

Slik jobber regnskogfondet

Regnskogfondet har jobbet med palmeoljeproblematikken i mange år, og har lyktes med å redusere bruken av palmeolje i Norge.

– Vi lanserte palmeoljekamanjen for å få forbrukerne i Norge til å redusere sitt forbruk av palmeolje, og kreve palmeolje som ikke ødelegger regnskog. Det klarte vi, forteller Lillegraven.

På ett år ble det norske palmeoljeforbruket redusert med to tredjedeler.

– Det var helt unikt og fikk stor internasjonal oppmerksomhet i hele verden, legger hun til.

Palmeolje finnes i nesten alt, og før var det vanskelig å sjekke om et spesifikt produkt inneholdt verdens billigste olje. På ingredienslisten stod det vegetabilsk olje, som kunne være mye forskjellig.

Nå er produsentene pålagt å skrive at produktet inneholder palmeolje, så du lettere kan sjekke dette selv i butikken. Mange av produktene som nå er palmeoljefrie er merket med «Uten palmeolje» på forsiden.

Du kan sjekke selv

Med palmeoljeguiden Regnskogfondet har laget kan du sjekke hvilke produkter som inneholder palmeolje. Og hvor mye.

Etter at Regnskogfondet nøstet opp i alle matvarene som inneholdt palmeolje, begynte de å undersøke andre produkter. Dessverre brukes det ikke bare i mat.

Stearinlys inneholder ofte palmeolje, og det viser seg at svært mye kosmetikk også inneholder den ingrediensen.

TV-aksjonen Regnskogfondet: Dette skal pengene gå til