Hopp til innhold

– TV-aksjonen forandret livet mitt

– Jeg trodde det var en spøk da jeg ble bedt om å lede TV-aksjonssendingen, sier Hilde Hummelvoll om sin debut som programleder i 1986.

Hilde Hummelvoll forteller om opplæringen hun fikk i forkant av TV-aksjonen 1986.

SE VIDEO: Hilde Hummelvoll, debuterte som programleder for TV-aksjonen i 1986 og har siden vært en av NRKs mest profilerte. I dag jobber hun som lærer, men forteller gjerne om tiden hun hadde i NRK. FOTO: TONJE BERGMO/NRK REDIGERING: HÅVARD BERGHEIM/NRK

– Det er det rareste jeg har opplevd! Kan du tenke deg? Det var på 80-tallet og vi hadde bare én TV-kanal. Så fikk jeg en telefon fra sjefen for opplysningsavdelingen i NRK som spør om jeg vil lede selveste TV-aksjonen! Jeg trodde han hadde ringt feil, at det var en spøk, en tulleting! Det var jo helt utenkelig, sier Hilde Hummelvold og ser ut som om hun nesten ikke tror det har skjedd den dag i dag.

Einar Lunde, Hilde Hummelvoll og Per Erik Borge ønsker velkommen til TV-aksjonen 1986. Kirkens Nødhjelp.

SE VIDEO: Her kunne det gått riktig galt. 25 år gammel debuterer Hilde Hummelvoll som programleder uten å ha fått noe opplæring i hvordan opptre på skjermen.

Lite og ingen TV-erfaring

Hilde Hummelvoll (54) er tilbake på NRK Marienlyst i Oslo. Episoden hun snakker om fant sted i 1986. Ungjenta fra Hamar var nyutdannet lærer med jobb som radiovikar i NRK Oppland. Hun tenkte ofte på at hun snart skulle tilbake til kateteret, før hun fikk den overraskende telefonen.

– Den eneste TV-erfaringen jeg hadde fikk jeg da jeg hjalp en kollega med dokumentaren om hjuldamperen Skibladner. Og det er ikke mye når du plutselig skal lede en nærmere sju timer lang sending på riksdekkende TV. Jeg var himmelfallen!

Erfaringen 25-åringen hadde var god nok for NRK Marienlyst. Denne jenta ville de ha. Unge Hummelvoll pakket snipp-sekken, flyttet til Oslo og begynte å forberede sendingen sammen med Einar Lunde og Per Erik Borge.

– De var allerede den gangen som veteraner å regne i forhold til meg, men de tok meg godt imot og vi begynte å planlegge sendingen sammen.

Hilde Hummelvoll debuterer som programleder i 1986.

SE VIDEO: Hilde Hummelvoll ønsker bøssebærere anno 1986 lykke til. NRK ARKIV

En skeptisk Einar Lunde

Einar Lunde innrømmer at han var skeptisk til at dette ubeskrivne bladet skulle være med å lede den sju timer lange sendingen.

– Men der tok jeg feil! Hun kom inn som en virvelvind. Det var som om hele Mjøsa og Skibladner var i studio og boblet, og hun tok Norge og seerne med storm. Makan til debut skal du lete lenge etter!, sier Einar Lunde til NRK, og fortsetter:

– Dessuten var hun alle tiders å jobbe sammen med.

Einar Lunde

SOM EN VIRVELVIND: Einar Lunde ledet TV-aksjonen 1986 sammen med Hilde Hummelvoll. – Hun tok Norge med storm, sier han.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Dramatikk i Mellom-Amerika

Kort tid etterpå reiste Hummelvoll rundt i Mellom-Amerika, hvor hun blant annet besøkte Medardo Gomez, som var biskop for den lutherske kirke i El Salvador.

– Vi opplevde dramatiske ting da vi var der, sier Hummelvoll.

Besøket ble fanget opp av nyhetsjournalister i El Salvador og plutselig kom det på TV-nyhetene at Medardo Gomez infiltrerte vestlige journalister og at han var kommunist – et stempel som var livsfarlig å få på seg. Ikke lenge etter begynte det å sirkle store, sorte biler med sotete ruter rundt huset hans. «Dødsskvadroner», sa Gomez.

– Vi turte ikke å gå ut, bare satt inne og så på disse bilene som sirklet rundt huset. I én dag fikk vi kjenne på angsten og utryggheten slike mennesker bærer rundt på hele tiden. Til tross for at Gomez sin jobb var farlig, fortsatte han den viktige jobben han gjorde. Det var en øyeåpner for meg.

Mange sterke opplevelser

Turen fortsatte til Nicaragua og en jungel i regntid. Hummelvoll slukte alt hun så og har aldri glemt det hun lærte.

– Det var helt uvirkelig. En utrolig reise. Vi fikk se de forskjellige prosjekter Kirkens Nødhjelp driver og den viktige jobben de gjør.

Hilde Hummelvoll intervjuer Morten Harket for TV-aksjonen i 1986.

SE VIDEO: Hilde Hummelvoll intervjuer Morten Harket, Philadelphia 1986. NRK ARKIV

Intervjuet Morten Harket

Fra slummen i Mellom-Amerika ble hun sendt til USA og Philadelphia for å intervjue Morten Harket som var på turné. Det var a-ha sine absolutte glansdager og en helt absurd situasjon for 25-åringen. Som alle andre på den tiden var hun stor fan av bandet.

– Etter intervjuet lå vi på senga til Morten Harket, spiste potetgull og mimret om «gamledager». Vi var begge tidligere korsangere og det viste seg at vi hadde møtt hverandre før, uten at jeg hadde lagt merke til ham som var et par år yngre enn meg. Der og da var settingen ganske utrolig for en radiovikar fra Hamar, sier Hummelvoll og ler.

Venn av Kirkens Nødhjelp

Da turen var over var det ikke mange ukene til Hummelvoll skulle lede den sju timer lange sendingen. At det var nettopp Kirkens Nødhjelp som hadde fått TV-aksjonen det året var til stor hjelp for Hummelvoll, som vokste opp med foreldre som var aktive givere i organisasjonen.

– Jeg hadde antakeligvis ikke turt å si ja om det gjaldt et underholdningsprogram, men dette var så stort og føltes så viktig at jeg ikke kunne si nei.

Dagen kom og unge Hummelvoll var oppsiktsvekkende lite nervøs, men merket at sidemannen var det.

Hilde Hummelvoll om reportasjetur til Mellom-Amerika

SE VIDEO: Hilde Hummelvoll forteller om opplevelser hun hadde under reportasjeturen i Mellom-Amerika i forbindelse med TV-aksjonen. FOTO: TONJE BERGMO/NRK REDIGERING: HÅVARD BERGHEIM/NRK

– Da jeg skjønte at en sånn erfaren programleder også kunne være nervøs, kjente jeg også på det. Jeg trøsta meg med at ingen visste hvem jeg var og at ingen dermed hadde noen forventninger til meg.

Hummelvoll tenkte hardt på at dette var noe hun gjorde for Kirkens Nødhjelp, noe hun kun ville oppleve én gang i livet.

– Jeg måtte gjøre det ordentlig. Jeg var helt sikker på at jeg skulle tilbake til læreryrket. Jeg så aldri for meg at det skulle bli noe mer jobbing i NRK etter denne sendinga.

Tilbake i læreryrket

Det ble 25 år i statskanalen. Hilde Hummelvoll var en av NRKs mest kjente programledere da hun hoppet av for tre år siden og endelig tok beslutningen om å vende tilbake til læreryrket. Nå jobber hun som medielærer i Drammen.

– Det er mitt første bevisste valg siden jeg valgte TV-aksjonen i 1986, og det valget er jeg veldig glad for. Jeg driver jo fortsatt med formidling. Jeg er kontaktlærer for et publikum som kanskje ikke alltid er like lydhørt, men det er kjempestas og jeg gruer meg aldri til å gå på jobb. Jeg har fått en forutsigbarhet og ro over livet mitt som jeg ikke hadde før, og det synes jeg er godt.