Sigrid Seppola
Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Gir eldreomsorgen et løft

Som sykepleierstudent bestemte Sigrid Seppola seg for å bruke tida si på viktigere ting enn karakterer. Det er det mange eldre som takker henne for.

– Hallo, der er dere jo!

Sigrid Seppola sender ropet gjennom morgentrafikken som suser forbi i Trondheim sentrum.

Ordene får ei 16 år ung jente og ei eldre dame på andre siden av gata til å snu seg mot henne.

Det er grått høstvær med yr i lufta og sur vind, men jenta drar likevel ned glidelåsen på jakka – akkurat langt nok til at T-skjorta innenfor kommer til syne.

Den gule fargen på skjorta viser at hun er en av soldatene i Sigrid Seppolas hær. En av mange tusen som sprer livsglede til eldre, for stiftelsen som heter nettopp Livsglede for eldre (LFE).

Sigrid Seppola

Sigrid Seppola står aldri stille. Hun trener to ganger daglig for å holde energien oppe, og bruker overskuddet til å spre budskapet om Livsglede for eldre.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Tar grep

Der mange klager over eldreomsorgen i Norge, bruker Sigrid heller tida si på å gjøre noe med det.

Som en del av ledergruppa i LFE verver hun folk over hele landet, og jenta på andre siden av gata er en av hennes lagspillere.

Tidligere denne onsdagsmorgenen har 16-åringen møtt opp hjemme hos 68 år gamle Inger, hjulpet den rullatorbrukende dama bort til bussen, og etter en kort reise inn mot sentrum er de nå klare for noen timer med shopping og cafékos.

Andre eldre opplever det samme denne dagen, og de får selv velge hvor handleturen skal gå og hvor lang tid den skal ta.

Sigrid Seppola er den som koordinerer det hele.

– Det viktigste er jo at gamlingene kommer seg ut.

Sigrid bruker bevisst ordet «gamlinger» når hun snakker om mennesker som er godt oppe i årene. Det er liksom litt koseligere enn å si «de eldre», mener hun.

Med slagordet Lev livet – livet ut!, misjonerer hun og Livsglede for eldre at det er fullt mulig å ha et innholdsrikt og godt liv, selv om man har passert en viss alder.

Gamlingen Inger er en av dem som drar nytte av dette i dag. Forventningene til handleturen gjør at smilebåndene trekker de 68 år gamle leppene hennes fra hverandre. Det som kommer til syne avslører at tanngarden ikke er like fyldig som den en gang var.

Sammen med sin 52 år yngre turvenninne er hun en del av et nystartet LFE-prosjekt, som skal få hjemmeværende eldre opp og ut av godstolen. Hjelperne er elever fra videregående skole, og prosjektet er ifølge Sigrid helt unikt.

– Disse ungdommene er med på å skape verdenshistorie.

Vendepunktet

For å fortelle Sigrid Seppolas egen historie må vi åtte år tilbake i tid, til Lerkendal stadion.

Sigrid Seppola

I 2010 ble Sigrid hedret for sitt arbeid for eldre da hun ble tildelt Tæl-prisen.

Foto: Jørgen Geving, Reed AS

Det er august og Rosenborgs hjemmebane er leid ut til Høgskolen i Sør-Trøndelag.

De harde plastsetene rundt gressmatta er fylt opp av ferske studenter. Blant dem er 32 år gamle Sigrid, som har bestemt seg for å starte et nytt liv. Hun skal bytte ut jobben som økologisk agronom og gårdsbestyrer med sykepleierstudier.

Planen er klar: De tre neste årene skal hun «låse seg inne» og bare bli ferdig med studiene.

Planen går strålende, helt til Jonas Gahr Støre går opp på talerstolen.

Den daværende generalsekretæren i Norges Røde Kors bruker siste del av taletiden til å fortelle hvor viktig det er å engasjere seg også utenfor studiene.

Sigrid lar seg overbevise.

Revolusjonen

Kort tid etter kommer to sykepleierstudenter oppover fra Kristiansand. De forteller om noe nytt som de har startet. De kaller det for Livsglede for eldre, og konseptet treffer Sigrid Seppola rett i hjertet.

– Jeg tenkte på min egen farmor som jeg ikke hadde besøkt på tre uker. Det de snakket om var å bry seg om sine egne, og da kom den dårlige samvittigheten min og ansvarsfølelsen. Jeg skjønte at jeg har et like stort ansvar her som offentligheten, og at jeg kunne være med på å starte opp dette.

Hun bestemmer seg for å bli en av hærførerne i det hun kaller en revolusjon, og fra da har det bare gått én vei.

Kort fortalt har Livsglede for eldre utviklet seg fra å være en idé hos noen sykepleierstudenter, til å bli et nasjonalt satsingsprosjekt.

Stiftelsen finnes i dag i samtlige norske fylker, den består av tusenvis av frivillige, og den har støttespillere på tvers av politiske parti. Enkle grep som å se den enkelte eldre på sykehjem, tilby en opplevelse og få dem sosialisert og aktivisert, har gitt god uttelling.

Sigrid har bygd seg en sterk hær med glede og engasjement som våpen.

– Det har tatt helt av og det har vært et eventyr. Vi har fått til enorme forandringer for tusenvis av gamle på institusjon. Vi har bidratt til store holdningsendringer hos de som jobber i eldreomsorgen. Vi ser at ansatte har troen på at ting kan gjøres annerledes.

Sigrid Seppola

Bak denne døra jobber syv ansatte i Livsglede for eldre. – Nesten alle er headhuntet. De skal ha stor fart, engasjement og galskap. En kremgjeng, sier Sigrid Seppola.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK
Anne Hilde Hals, daglig leder Livsglede for eldre

Anne Hilde Hals er daglig leder for Livsglede for eldre. Hun er glad for å ha Sigrid med på laget.

Foto: Livsglede for eldre

Hun rekker knapt å fullføre det hun ønsker å si før hun starter på noe nytt. Et problem hun selv er fullt klar over.

– Jeg må lære meg å ikke si halve setninger. Det øver jeg veldig på for tiden. Det er så mye som skal ut, skjønner du.

Samtidig er det nettopp denne iveren som gjør at hun har lyktes med å ta Livsglede for eldre til høyder få ville turt å håpe på.

– Sigrid flytter grenser for hva som er mulig. Da hun startet opp arbeidet i Trondheim gikk hun rett til kommunalsjefer og beslutningstakere og fortalte hvor viktig dette var. Hun har en egen evne til å få folk med seg på lag, og få dem til å jobbe mot et felles mål, sier Anne Hilde Hals, som er daglig leder i LFE.

Hun beskriver Sigrid Seppola som en viktig brikke i stiftelsen, som gir alt for det hun brenner for.

– Hun er en drivende kraft med en usedvanlig arbeidskapasitet. Og hun står aldri stille.

Kommer seg ut

Klokka viser at det er formiddag, og Sigrid Seppola har forflyttet seg fra Trondheim sentrum til Bymarka.

Det kjølige høstværet fra morgenen preger fortsatt lufta, og grusen under skoene er seig og våt.

– Sitter du her og røyker, ja?

Sigrid får latter tilbake som svar fra 80-åringen John, som har grepet muligheten til å ta en pause på en trebenk som står langs den brede skogsstien.

Sammen med syv andre pensjonister er han på tur i marka med elever fra helselinja på Byåsen videregående skole i regi av Livsglede for eldre. Hver uke gjør disse elevene noe for eldre, en ordning som både skal skape glede hos de gamle og videreutvikle lysten til å jobbe i omsorgsyrket for de unge. Tilbudet er bare i startfasen, men allerede er det ventelister på gamlinger som ønsker å få bli med.

Sigrid Seppola

Sigrid har varierte arbeidsdager. Her er hun ute på tur med eldre. Dagen etter kan hun være i samtaler med toppolitikere.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Etter noen drag med nikotin får John hjelp av turkompis Henrik (16) til å komme seg på bena. De tunge, grønne støvlene hans rekker å subbe en god del ganger bortover grusen før duoen møter på Eli (83) og Khalid (19).

– Jeg tenker at vi skal tilbake også, så nå snur vi for sikkerhets skyld når jeg bruker slike, sier Eli forklarende og løfter på krykkene som hun støtter seg mot.

Hun har nylig blitt hofteoperert, og det er lenge siden hun har gått så langt som i dag. Som mange på hennes alder kommer hun seg lite ut i hverdagen, og det å få møte andre er noe av det hun verdsetter mest med dagens tur.

– Det er veldig viktig. Vi sitter så mye alene, så vi får ikke pratet med noen, vet du. Og det er veldig viktig å få pratet litt, hvis ikke sitter du og tenker litt mørke tanker og kan bli deprimert, sier Eli.

– Det er kjedelig å sitte hjemme, så det er bra at de gjør dette, legger John til.

800 meter lenger bort på stien siver lukta av nystekte grovbrød og kanelboller ut fra en hytte. Her er endepunktet for turen, men ingen virker å ha det travelt med å bli ferdig.

Sigrid Seppola

– Han er en god hjelp og han er så flink, sier Eli Rørstad (83) om sin turvenn Khalid Tara Khail (19). Sistnevnte går helselinja på Byåsen videregående, og får praktisert eldreomsorg én gang i uka med resten av klassen gjennom Livsglede for eldre.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Umulig å si nei

Gjengen i Bymarka er bare noen av dem som priser seg lykkelig over at Sigrid Seppola bestemte seg for å rette blikket mot eldreomsorgen.

Hun har selv mange års erfaring som sykepleier, og har nå et mål om å åpne andres øyne for yrket.

Å sørge for rekruttering til eldreomsorgen og skaffe flere folk som ønsker å bruke mer av tiden sin på eldre, er viktige punkter på lista over målene til LFE.

Å få med seg rike og mektige støttespillere som kan hjelpe dem med å oppnå ønskene har aldri vært noe problem.

– Flere toppledere spøker med at den største utfordringa de har rundt seg er at det er umulig å si nei til meg. Men det tenker jeg er bra, for det betyr at de ikke klarer å si nei til gamlingene, ler Sigrid.

Støtte fra regjeringen

En av dem som har latt seg imponere er Jonas Gahr Støre, mannen som i sin tid inspirerte Sigrid til å engasjere seg i kampen for en mer spenstig eldreomsorg.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre er den som inspirerte Sigrid til å engasjere seg utenom studiene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Han har selv gjort sin del for å bidra til revolusjonen. Som helseminister la han inn konseptet livsgledesykehjem som et punkt i stortingsmeldingen om "morgendagens omsorg".

Slike sykehjem skal sikre en god hverdag for både pasienter og ansatte, gjennom flere punkter som Livsglede for eldre har kommet fram til.

– Som helseminister så jeg hvor viktig Livsglede for eldre er, særlig i Trondheims-regionen. Dette er jo i ferd med å bli et nasjonalt løft for å gi kvalitet og følge opp virksomheten for våre eldre i sykehjem, og Sigrid er ildsjelen som har gjort dette mulig, sier Gahr Støre til NRK.

Støtten fra Helsedepartementet betyr mye både i kroner og drahjelp i riktig retning for stiftelsen, og Gahr Støre er ikke i tvil om at arbeidet som gjøres er viktig.

– Vi har sett mange muntre eksempler på at de trekker i gang aktiviteter for eldre som gjør at hverdagen blir mer variert med større kvalitet. Det Livsglede for eldre har fått til er et flott eksempel å følge opp, og jeg ønsket å få det inn i stortingsmeldingen som en inspirasjon for hele landet.

Planlegger å bli arbeidsledig

Tilbake i Trondheim har Sigrid Seppola nok en gang flyttet på seg.

– Hele dette kartet skal være fullt av nåler.

Hun peker på et stort Norgeskart som henger inne i den gamle trebygningen som huser noen av kontorene til Livsglede for eldre.

Livglede for eldre finnes i mange kommuner

Hver av disse nålene markerer hvor i landet LFE har lyktes. Målet er at hele kartet er fullt av nåler om noen år.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Ut fra kartet stikker det nåler, og hver av dem viser hvor stiftelsen er representert med lokallag eller livsgledesykehjem. Like ved kartet henger det en mengde ubrukte nåler, som er klare til å bli plassert ut på ledige steder.

For å holde energinivået oppe trener Sigrid to ganger daglig. Det krever en del å gi så mye som hun har gjort de siste årene, men hun hevder at hun også har fått masse igjen for arbeidet som er lagt ned.

– Dette gir meg alt. Det er gleden av å se at du får til noe som alle har sagt er umulig. Mange mener at eldreomsorgen er fæl, og at vi ikke har en sjanse. Men jo, vi har en kjempesjanse. Jeg tror ikke det blir så verst å bli gammel. Det skal jeg få til å bli en sannhet, og det er mange som er med på laget nå.

Hun og de andre i Livsglede for eldre har allerede utrettet mer enn mange trodde var mulig. Nå er målet til Sigrid Seppola at det ikke lenger er bruk for dem når stiftelsen nærmer seg sitt 20-årsjubileum.

– Jeg tenker at vi er arbeidsledige om ti år. Revolusjonen er ferdig. Vi er inne i alle planverk og de kommunale planene sitter i ryggmargen til de som skal utføre ting. Da har jeg sikkert flyttet til Afrika eller funnet meg noe i landbruket som jeg har bestemt meg for at jeg vil forandre der.