Marit Bjørgen på Lillehammer

Et nytt sterkt år: Marit Bjørgen, her under verdenscupen på Lillehammer tidligere i desember, er blant dem som er nominert til Årets trønder-prisen.

Foto: Birger Løfaldli / Adresseavisen

– Det er ikke antall seire som teller

2015 var året da Marit Bjørgen endelig skulle lykkes med å vinne Tour de Ski. I tillegg markerte hun seg sterkt i spørsmål utenfor løypa.

– Det er helt naturlig for meg å være engasjert i det som interesserer meg, og det vil jeg fortsette med, sier Bjørgen.

Det siste året har vært spesielt for 35-åringen. Kun elleve dager ut i 2015 lyktes hun med det hun hadde forsøkt på i mange år. Bjørgen vant Tour de Ski, en triumf som ble det aller største i VM-sesongen.

– Jeg har alltid sagt at Tour de Ski var som skapt for meg, men hadde begynt å tvile litt. Det var derfor veldig godt å få bevist det.

Tårer og fortvilelse

Bjørgen

Marit Bjørgen har trent gjennom store deler av svangerskapet. Det håper hun skal gjøre det lettere å komme tilbake i verdenstoppen som langrennsløper. Hun satser på å være tilbake på ski allerede i mars.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Hun ble nummer to bak Virpi Kuitunen første gang Tour de Ski ble arrangert i 2007. Hun fikk en ny andreplass i 2012, men i løpet av årene som har gått har det også blitt mange tårer og mye fortvilelse.

– Tour de Ski var helt klart høydepunktet sist sesong. I tillegg til VM i Falun var touren det store målet, og det betydde utrolig mye for meg å gå først over målstreken på toppen av monsterbakken.

Bjørgen lyktes også i Falun, selv om hun ikke var like suveren som i tidligere mesterskap. Hun reiste hjem med gull på sprinten og på stafetten, samt sølv på den avsluttende tremila.

Mangler «Årets trønder»

– Med to gull og ett sølv i VM i Falun, og sammenlagtseier i verdenscupen, ble det en fantastisk sesong. Formen var ikke helt optimal i VM, men jeg visste at det var en risiko for det ettersom jeg satset på Tour de Ski. Det er ikke mange som har vunnet Tour de Ski og tatt VM-gull i samme sesong, minner hun om.

Nå er det nesten bare prisen som «Årets trønder» hun mangler før premiesamlingen er komplett.

– Hva mer har du å strekke deg mot i skisporet, nå som du egentlig har vunnet alt som kan vinnes?

– For meg er det ikke antall seire eller medaljer som teller. Jeg drives av å utvikle meg som skiløper og person, å sette meg mål og jobbe mot dem. Det er alltid noe å jobbe med og noe som kan forbedres, og det er motiverende i seg selv.

Diverse arkivbilder fra året 2015 med Marit Bjørgen

Marit Bjørgen gikk inn til en råsterk seier på sprinten i Falun. Hun har til sammen 14 VM-gull i samlinga.

Roser Bjørndalen

Bjørgen trekker frem Ole Einar Bjørndalen.

– Han er snart 42 år, har vunnet det som kan vinnes, men er fortsatt på topp. Så lenge motivasjonen for å være i utvikling er der, finnes det alltid noe å strekke seg mot. Det å være med på å utvikle langrennssporten videre betyr også mye for meg.

Etter VM var det mange som trodde at Bjørgen ville gi seg som skiløper. I midten av april, under årsmøtet til Trøndersk Skilaug, kom hun med gladmeldingen om at hun fortsetter. Så, i midten av juni, slapp hun bomben:

Marit Bjørgen er gravid.

Dermed ble årets sesong helt annerledes. Planen er å gå skirenn igjen på tampen av vinteren. Men uansett er det helt andre ting som er mer viktig.

VM-ambassadør

Marit Bjørgen med fans

Godt lag med barn: Marit Bjørgen stiller gjerne opp for unge fans og er opptatt av felleskapet i idretten. – . Jeg brenner for fysisk aktivitet og det å gi barn muligheter til å drive med idrett. Noen har lyst til å bli verdensmestere, og andre vil bare ha det gøy med aktiviteten.

Foto: Birger Løfaldli / Adresseavisen

I høst har hun engasjert seg sterkt i jobben som VM-ambassadør for Trondheim, hun har jobbet for å få folk i fysisk aktivitet, og hun har engasjert seg i en kampanje for gjenbruk av idrettsutstyr.

– Det er helt naturlig for meg å være engasjert i det som interesserer meg, og det vil jeg fortsette med. Jeg brenner for fysisk aktivitet og det å gi barn muligheter til å drive med idrett. Noen har lyst til å bli verdensmestere, og andre vil bare ha det gøy med aktiviteten.

Bjørgen sier at det må være rom for alle.

– Ved å gjenbruke idrettsutstyr kan vi gi flere mulighet til å lære å gå på ski og finne glede ved det, uansett bakgrunn og økonomi. Det synes jeg er viktig. Fellesskapet er viktig for meg. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten de andre jentene på laget.

Laster innhold, vennligst vent..