Rømte fra IS

Ahmed Aboud var pressefotograf i Syria, men måtte rømme fra IS.

Foto: Espen Halvorsen Bjørgan / NRK

Flyktet fra Syria etter trusler fra IS

Bildene som Ahmed Aboud tok i Syria sendte ham på flukt, så til gresk fengsel og etterhvert til Trondheim.

Vi hører stadig om flyktningestrømmen til Norge, men hvem er egentlig de som kommer hit? Vi har møtt en av de mange som har måttet flykte fra Syria.

– Jeg ble arrestert av politiet i Hellas, og satt fem dager i en liten fengselscelle med mange andre, sier Ahmed Aboud.

Den syriske flyktningen sitter fremoverlent i sofaen i leiligheten han deler med to andre i Trondheim.

En varmluftsvifte står og surrer i bakgrunnen, og på stuebordet ligger en gul plastmappe med bilder fra hjemlandet.

24-åringen jobbet som pressefotograf i Syria, og det var det som førte til at han ble sittende i gresk fengsel.

Krigsfotograf

Vi spoler litt tilbake. Året er 2014 og det er vår i Syria. Krigen herjer fremdeles, og Ahmed går rundt i byen Deir ez-Zor med kamera hengende rundt halsen, slik han har gjort de siste årene.

Bildene han tar selger han etter hvert til nyhetsbyåret AFP, og de blir videreformidlet til aviser og nettsider verden over.

TOPSHOTS-SYRIA-CONFLICT

Ahmed Aboud tok bilder av krigens herjinger i hjembyen i Syria. Dette bildet ble kåret til et av de beste nyhetsbildene i 2013.

Foto: AHMAD ABOUD / Afp

I Norge er bildene hans blitt brukt av både NRK og VG. Et av dem ble til og med kåret til et av årets beste fra nyhetsbyrået av VG i 2013.

http://www.vg.no/bildespesial/11125

– Jeg levde i krigen og jobbet med å ta bilder av mennesker, barn, krig. Jeg var på frontlinjen. Jeg tok bilder i byen min, øst i Syria.

Ahmed lener seg tilbake i sofaen. Han virker preget når han snakker om det han har tatt bilder av.

Bildet VG kåret til et av årets beste viser to menn som går i en gate i hans hjemby. En er kledd i sort, den andre har på seg hvit skjorte og triller på en sykkel.

Husene langs gaten er bombet til det ugjenkjennelige, og i veien ligger restene av det som en gang var balkonger og fasader. Et grønt løvtre har sånn halvveis overlevd bombingen, og står i sterk kontrast til de ødelagte murbygningene.

Mottok trusler

Bakerst i den gule plastmappen ligger to brev fra nyhetsbyrået han jobbet for. Der står det:

"Til den det måtte angå: Dette er en bekreftelse på at den syriske statsborgeren Ahmed Aboud freelancet for AFP i Syria. Han jobbet for oss fra juni 2013 og frem til han i april 2014 mottok trusler fra IS og måtte forlate hjembyen sin."

Ahmed Aboud bekrefetelse

Bekreftelsen som viser at Ahmed Aboud var pressefotograf i hjemlandet sitt.

IS var etter ham

Situasjonen var veldig dårlig. IS kom fra Mosul og til Deir ez-Zor.

Norskferdighetene hans er ikke helt på topp. Ahmed finner frem pcen sin, retter litt på brillene og åpner et oversettingsprogram.

Etter noen minutter med tasting utdyper han hvordan situasjonen var for ham.

– Hvis IS arresterer journalister vil de drepe dem. De hater alle journalister. Så lenge de kontrollerer en by, uansett hvor, vil de ikke tillate tilstedeværelsen av journalister.

Flukten

Og dermed hadde Ahmed valget; Han kunne enten bli i Syria, og leve i konstant frykt for å bli tatt til fange og drept av IS, eller han kunne flykte.

Ahmed valgte å flykte.

– Først gikk jeg fra Syria til Tyrkia. Så bodde jeg i Tyrkia i tre og en halv måned før jeg gikk videre til Hellas.

Gåturen fra Tyrkia til Hellas tok fem dager. Der ble han arrestert, og etter å sittet fem dager i gresk fengsel kom Ahmed seg til slutt til Athen.

Derfra gikk turen via Frankrike, Danmark og Sverige før flyet hans landet i Oslo.

– Jeg hadde med meg noen papirer med telefonnummeret til moren min og en venn. Også hadde jeg med meg noen klær i en sekk, sier han.
– Jeg hadde så mye i Syria. Jeg hadde livet mitt der og jobben min. Jeg måtte legge igjen alle kameraene mine, og mistet rundt 7000 bilder fra fire år som fotograf.

Tenker på de som er igjen

I Oslo ble Ahmed boende på et mottak i fem måneder. Han var trygg, men tankene gikk til hjemlandet.

– Det er vanskelig å forklare hva jeg følte da jeg kom til Norge. Jeg var glad for at jeg hadde nådd slutten på reisen, men jeg tenkte mye på familien min og situasjonen i Syria. I tillegg tenker jeg på alle problemene jeg har, sier han og trekker pusten.
Jeg har ikke problemer i Norge, men i Syria.

I april 2014 gjennomførte IS en tredelt offensiv og tok angivelig kontroll over 95 til 98 prosent av byen Deir ez-Zoir, hjembyen til Ahmed. Fra september til november slo det syriske militæret tilbake, og tok livet av flere hundre terrorister fra IS.

I desember samme år slo IS tilbake med full styrke. Et halvt år senere kastet det amerikanske militæret seg inn i kampene i Deir ez-Zoir og tok livet av en av IS sine økonomiske bakmenn.

Tar fortsatt bilder

Etter oppholdet i Oslo gikk turen videre til Trondheim, og her har han nå bodd i åtte måneder.

Interessen for å ta bilder er fremdeles til stede, og han viser stolt frem noen av bildene han har tatt siden han kom til byen.

– Nå øver jeg meg på å ta bilder av mer normale ting i stedet for krig, slik som bilder fra naturen og arrangementer, sier han.

Kameraet fikk han i gave fra det norske kontoret til nyhetsbyrået han for halvannet år siden jobbet for. Målet hans er å en dag kunne jobbe som fotograf igjen.

På pcen har oversettingsprogrammet måtte vike vei for et bilde Ahmed tok under en utstilling. Det er hans favorittbilde fra tiden i Norge, og viser en dame som står og ser på bilder fra landet Ahmed selv levde av å dokumentere, og som han til slutt måtte flykte fra.

– Hun gråt da hun så bildet av en dame som hadde dødd i fengsel. Det er det beste bildet jeg har tatt i Norge.

Ahmed Abouds bilde i Norge

Denne kvinnen ble rørt da hun så Ahmed Abouds bilder fra hjemlandet. Det rørte også fotografen.

Foto: Ahmed Aboud

Ahmed har også gjort seg noen tanker om situasjonen i verden i dag.

– Jeg er trist for situasjonen i Libya, i mitt hjemland, i Irak, Frankrike… Det er veldig trist, avslutter han.

Les også:

Egeland ønsker egen plan for Syria

Frankrike bomber IS i Syria