Hopp til innhold

– Vi jobber tross alt med mennesker

Hvorfor vil ikke lærerne ha bunden arbeidstid så de kan være på jobb til klokka halv fire, gå hjem og ha fri som oss andre?

Svein Egil Hauge

– Du måker ikke snø på sommeren heller. Vi må jobbe når elevene er på skolen. Det medfører at vi får et veldig komprimert arbeidsår hvor vi jobber både i helger og ferier, sier lærer og klubbleder ved Egge Ungdomsskole i Steinkjer, Svein Egil Hauge.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK

Lærerstreiken er avverget, men mange lærere er misfornøyde med avtalen mellom Utdanningsforbundet og KS. Den innebærer blant annet at lærerne mister muligheten til å kunne gjøre for- og etterarbeid hjemmefra, men blir forpliktet til å være til stede på skolen opptil 7,5 time hver dag.

– Problemet er ikke å være på jobb i sju og en halv time, men lærernes jobb er oppdelt. Vi har bunden tid og ubunden tid, og det kan det kanskje være vanskelig for andre å forstå hva innebærer, sier Svein Egil Hauge, lærer og klubbleder ved Egge Ungdomsskole i Steinkjer.

LES: – Skjønner ikke hva forbundet tenker på

– Kan ikke skru av telefonen

Ungdom med telefon

Elever og foreldre må kunne kontakte oss utenom arbeidstid, sier lærer Svein Egil Hauge.

Foto: Colourbox.com
Lærerrom Spjelkavik ungdomsskule

Ikke lett å arbeide på skolen, når det er mange på ett kontor, mener lærerne.

Foto: Stig-Espen Soleng / NRK

Hauge sier lærernes arbeidsår på 1687,5 timer er like langt som andre arbeidstakeres.

– 1225 timer er bunden arbeidstid, det vil si undervisning, møter og andre ting vi er pålagt. I denne tiden er det rektor som styrer over oss. De restrerende timene kan lærerne ta hjemmefra.

Hauge forteller at en typisk arbeidsdag på skolen for ham varer fra 8 til 15.30, med unntak av fredagene.

– På fredagene kan jeg avslutte klokka 14, for da har jeg brukt opp min bundne tid. Men det er ikke dermed sagt at jeg da er arbeidsledig. Det kommer henvendelser både fra elever og foreldre, og jeg skrur ikke av telefonen klokka 14 og sier "vent til mandag". Er du lærer så er du lærer til en hver tid.

– Folk vet ikke hvor mye tid vi bruker

– Hadde det ikke vært bedre å ha en fast arbeidstid på skolen, og så ikke vært tilgjengelig når du kom hjem?

– Jo, men når du jobber med mennesker så kan du ikke gjøre det. Du kan ikke skru av problemene til elevene, og vi er der for dem. Hadde det ikke vært for elevene hadde vi ikke hatt en jobb.

Han tror at Hvis folk hadde visst hvor mye tid lærerne bruker på for eksempel retting i helger og på kvelder, så ville de forstått motstanden mot obligatorisk arbeidstid.

– Å rette en tentamen tar omtrent en halv time per besvarelse. Har du 50 elever går det med mange timer. Vi får ikke gjort dette på skolen, for det har vi ikke tid til. Vi deler dessuten ofte kontor med andre. Noen er 8-9 stykker på et kontor. Da er det ikke enkelt å sitte på skolen og rette prøver. Da er det bedre at vi får sitte hjemme.

LES: Lærer om oppgjøret: – De tråkker på oss

Uenige om streikefare

Utdanningsforbundet tror flertallet av landets lærere vil støtte opp under avtalen som er inngått med KS, men lokale tillitsvalgte er ikke like sikre på at en streik kan unngås. Avtaleskissen går nå til uravstemning blant medlemmene, som må gi sitt svar innen 18. juni.

– Jeg er veldig usikker på resultatet. Basert på stemningen her i dag, så ville jeg si at det kommer til å bli nei, sier Anita Knapskog, ansvarlig for seksjon grunnskole i Utdanningsforbundet Hordaland til NTB.

Ragnhild Lied, leder i Unio.

Leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied tror lærerne vil stemme ja til avtalen.

Foto: CF - Wesenberg

Leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied sier imidlertid at tilbakemeldingene fra fylkeslederne mandag ettermiddag var gode.

– De ser at vi har forsvart viktige prinsipper om en sentral avtale, der undervisningstiden ligger fast, og tiden til for- og etterarbeid sikres bedre, sier hun til NTB.

Fylkesleder i Utdanningsforbundet Rogaland, Gunn Reidun Tednes-Aaserød, advarer medlemmer mot å stemme nei til avtalen som nå ligger på bordet.

– Da setter vi i gang et stort spill. Vi risikerer å bli sittende igjen med KS siste tilbud som innebærer å utvide skoleåret og at skolelederne får mer av styringsretten over lærernes tid enn i denne avtalen, sier hun.

LES: Lærerne må ta streiken i sommerferien