Hopp til innhold

Vil finansiere ny sju søstre-anke

Støttegruppen for de sju søstrene fra Jordan som ble utvist fra Norge i fjor, har bestemt seg for å finansiere en ny ankesak for søstrene.

Slik lever de sju søstrene i Jordan

SENDT TIL JORDAN: De sju søstrene ble tvangsutsendt i juli i fjor etter å ha bodd ni år i Norge. De fikk da endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse. Fredag forrige uke avgjorde Oslo tingrett at utvisningsvedtaket ikke blir omgjort, og dermed blir søstrene værende i Jordan.

Foto: Morten Andersen / NRK

Avgjørelsen ble tatt på et møte tirsdag kveld, opplyser Solveig Moen Estil i støttegruppen.

– VI har bestemt oss for å støtte familien i en ny ankesak, sier Estil til NRK.

Gruppen ber nå advokat Arild Humlen om å prøve å ta saken til en høyere rettsinstans for jentene.

De sju søstrene ble tvangsutsendt i juli i fjor etter å ha bodd ni år i Norge, etter å ha fått endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse. Humlen førte nylig en sak for Oslo tingrett om å få omgjort utvisningsvedtaket, men tingrettebn avgjorde fredag at utvisningsvedtaket ikke blir omgjort. Dermed blir søstrene værende i Jordan.

Nye 160.000 kroner

Støttegruppen samlet inn vel 160.00 kroner til støtte for familien Al Zanghari før forrige ankesak. Estil sier at gruppen regner med å måtte samle inn omtrent det samme beløpet nå, og begrunner støtten til familien slik:

– Vi gjør det fordi vi synes det er feil at de ikke skal få komme tilbake til Norge. De er i våres øyne norske i væremåte, og godt integrert. To av dem er født i Norge. De har det ikke bra der de er nå, og for dem er Norge hjemme, forklarer Estil.

Kunsteren Sverre Koren Bjertnes har allerede donert 50.000 kroner til gruppen, og Estil sier at han skal fortsette å være med på å støtte søstrenes sak.

Familien har etter fredag sagt til NRK at de er innstilt på å anke avgjørelsen.

Estil understeker at det er familiens valg å anke saken videre, men at Humlen har sagt at det er mulig å ta saken videre.

– Ut fra de forutsetningene har de bestemt seg for at de anker, ved at de er med dem videre. De klarer ikke det uten økonomisk støtte, påpeker hun.

Høyere rettsinstans

På spørsmål om saken kan få et annet utfall i en høyere rettsinstans, svarte Humlen slik forrige fredag:

– Nå må vi først diskutere konsekvensene av dommen, og mulige angrepspunkt. Så får vi ta en vurdering etter å ha vurdert dommen grundig. Men dette er et stridsspørsmål i Norge, etter min mening. Barn har en urimelig svak posisjon, og det bør vi gjøre noe med, og kanskje må man få høyere rettsinstanser til å foreta en mer grunnleggende prøving av det norske ansvaret.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan Humlen og søstrene konkret skal gå frem i en ankesak.

Oppfyller ikke asyl-vilkår

Norske utlendingsmyndigheter påpekte i utvisningsvedtaket at de mener at de sju søstrene ikke oppfyller vilkårene for asyl.

Selv om barns beste skal veie tungt, mener myndighetene at andre innvandringspolitiske hensyn veier tyngre i denne saken. De understreket at faren løy om sin identitet og at familien har oppholdt seg lenge ulovlig i Norge.

Faren sa da han kom til Norge i 2002 at han var en statsløs palestiner. Først i 2013 oppga han familiens korrekte identitet og nasjonalitet: jordansk med palestinsk opprinnelse.