Hopp til innhold

Skal på kurs for å kvitte seg med bjørnefobi

Liv Trones er så redd for bjørn at hun ikke klarer plukke bær eller gå seg en tur i skogen uten å kjenne frykten på kroppen. Nå er hun en av flere som har meldt seg på et kurs for å få bukt med angsten.

Liv Trones er en av flere som har meldt seg på kurst for å bli kvitt bjørnefobien sin.

Liv Trones jobber rundt bjørn, men har likevel så mye angst for å møte dem i det fri at hun ikke lenger tør plukke bær langt vekk fra bebodde hus.

Bjørn Henrik Johansen

Bjørn Henrik Johansen tror kurset vil hjelpe folk å få bukt med frykten for å møte på bamser.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Jeg tenker på det hele tida, jeg aner virkelig ikke hva jeg ville gjort hvis jeg hadde møtt på en bjørn, sier Liv Trones til NRK.no.

Hun jobber i Namskogan familiepark hvor nettopp bjørn er et viktig trekkplaster, men selv om hun er vant med å se rovdyret i kontrollerte omgivelser er hun likevel redd for å møte den ute i naturen.

– Stor interesse

Sannsynligvis er hun en av flere som er redd for å krangle om blåbærtuer med bjørn, for nå skal rovdyrsenteret i Namskogan familiepark holde kurs for de som blir skrekkslagen av å være i områder hvor det er observert bjørn.

– Det er allerede stor interesse for kurset blant dem som bor i området. Vi har jo en del bjørn her, sier naturveileder Bjørn Henrik Johansen til NRK.no.

Han er arrangøren bak kurset som går av stabelen den 17. august. Dette er et kurs som skal gi de som ikke tør å ta i bruk naturen en sunnere og mer opplyst holdning til bjørn.

Tanken er at det skal hjelpe folk til å forstå hvorfor de er redde for bamsene som vandrer rundt i de norske skogene.

– I de fleste områder i Norge hvor vi har bjørn er det mange som opplever å være redde. De kan la frykten styre seg, slik at de dropper bærturen eller fisketuren. Det synes vi er synd, sier Johansen til Namdalsavisa, som først omtalte kurset.

– Frykten sitter i magen

Liv Trones har jobbet tjue år i Namskogan familiepark hvor det finnes både bjørn og andre rovdyr. Men det å være tett på dem, har ikke gjort henne så fortrolig med bamsene som man skulle tro. Det har heller gått andre veien.

– Jeg er glad i skog og mark, og før pleide jeg å sykle en skogsvei som gikk fra parken og opp i fjellene, men nå er det helt slutt på det. Og det er bare fordi jeg er redd for å møte på bjørn, sier Liv til NRK.no.

Frykten har ikke alltid vært der. Den har kommet etter hvert som bjørn har blitt sett oftere i området. For Liv virker det som om bjørnen har forandret atferd og blitt mindre menneskesky. Det er nettopp det som skremmer henne.

– Hodet mitt sier jo at det bare er tull. Jeg vet jo at det er farligere å sette seg i en bil og kjøre ned E6 enn det er å gå i skogen, men frykten for å treffe på bjørn gjør meg litt uvel. Den sitter i magen, forteller hun.

Blir ikke bjørnemat

Namskogan familiepark har hentet inn en professor fra NTNU for å holde kurset.

– Folk sier at bjørn er farlig og at det er riktig å være redd for den, men høyder er jo også farlige. Når du ikke klarer å gå over en bro fordi du er redd har du et problem, det samme gjelder når du ikke kan gå i skogen fordi er redd for å treffe på bjørn, sier professor i psykologi ved NTNU, Leif Edward Ottesen Kennair.

Deltakerne på kurset vil ikke bli tvunget til å møte bjørn ansikt til ansikt, men skal heller komme seg ut i skog og mark hvor det kunne tenkes at de ville treffe på storbjørn.

Mener frykten sitter igjen fra forfedrene våre

– Du kurerer ikke høydeskrekk med å kaste folk utfor et stup, og det skal vi ikke gjøre her heller. De som deltar skal heller få lære litt om hvorfor de er redde, og forstå at frykten i seg selv ikke er farlig, sier Kinnair.

Professoren mener at frykten for rovdyr er noe som sitter igjen fra forfedrene våre, da det å ha et for modig forhold til rovdyr kunne føre til at du ble spist.

– Det er derfor vi er mer redd for bjørn og edderkopper enn det som faktisk kan være farlig for oss i det moderne samfunnet, som å kjøre for fort eller spise fet mat med mye sukker, sier professoren.

Leif Edward Ottesen Kennair

Professor Leif Edward Ottesen Kennair mener det er riktig å ha en sunn frykt for rovdyr, men ikke når frykten blir lammende.

Foto: Nils Heldal / NTNU SVT