Hopp til innhold

Vier hundrevis i kjærlighetens by

Hildegunn Almås har viet over to hundre par ved den norske ambassaden i Roma. Hver torsdag gir tre par sitt ja til hverandre.

rose

Stadig flere nordmenn velger å gi hverandre sitt ja ved Den norske ambassaden i Roma.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

hildegunn almås

Hildegunn Almås har viet over to hundre par ved ambassaden i Roma.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Det er ofte mer travelt enn romantisk må jeg innrømme, sier Ambassadesekretær Hildegunn Almås til NRK.

Topper statistikken

Stadig flere nordmenn velger å gi hverandre sitt ja ved Den norske ambassaden i Roma. Hver torsdag, unntatt i sommerferien, vier Almås fra Hølonda opptil tre par.

Telefonlinjene for bestilling ble åpnet 10. september klokka 13.30, og i løpet av den første timen var 30 vielser reservert. De mest populære månedene, april og mai, er allerede booket for vielser i 2015.

– Vi topper statistikken, sier Almås.

– Blir aldri ferdig med Roma

brudepar i roma

Rita Olsen og Leif Halvdan Pedersen fra Harstad valgte å gifte seg i kjærlighetens by.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Normalt blir det utført godt over 100 vielser i året på ambassaden. Ambassaden har borgerlig vigselsrett og kan vie par hvor begge er norske statsborgere.

– Noen kommer i brudekjoler som er så flotte med slep og slør, mens andre kommer kledd helt enkelt med ryggsekk og skal på piknik etter på, sier hun.

Rita Olsen og Leif Halvdan Pedersen fra Harstad er ett av parene som har troppet opp ved ambassaden for å gifte seg. De holder en knapp på den evige stad når det kommer til livets absolutte høydepunkt.

– Det er bare helt fantastisk, man blir aldri ferdig med Roma. Dessuten har man et lite stykke Norge som man kan gifte seg i, sier Leif til NRK.

Gråter ikke selv

Hildegunn Almås

– Det er en viktig opplevelse i folks liv, men det er ikke sånn at jeg begynner å gråte, sier Almås.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Kjære brudepar, ved å inngå ekteskap så lover dere hverandre samhold og støtte i alle livets forhold, både i medgang og i motgang, sier Almås før paret gir hverandre sitt ja.

– Det hender jo at folk gråter, og det tar jeg som et bevis på at jeg har gjort jobben min, sier hun.

Likevel innrømmer hun at hun ikke tar til tårene selv.

– Det er en viktig opplevelse i folks liv, men det er ikke sånn at jeg begynner å gråte. Det er veldig høytidelig og jeg kjenner at jeg blir litt sliten etterpå, sier Almås.