Hopp til innhold

Varsler kamp mot nytt forbrenningsanlegg

Beboere er redde for hva som skjer med nærmiljøet deres dersom Peterson Packaging gjennomfører planen om et nytt biobrenselanlegg på Ranheim.

Peterson

Peterson Packaging ønsker å bygge et biobrenselanlegg som skal forsyne fabrikken på Ranheim med kraft til papirproduksjon. Nå møter de motstand fra nabolaget.

Foto: Trondheim / NRK

Tove Lilledal og Bente Reiten

For fire år siden klarte Tove-Merete Lilledal (t.v.) å stoppe planene om et varmekraftverk på Ranheim. Sammen med Bente Reiten (t.h.) er hun nå en del av protestgruppen som igjen engasjerer seg for nærområdet.

Foto: Grete Thobroe / NRK
Yngve Brox

Yngve Brox i Høyre mener saken bør behandles i bygningsrådet.

Foto: Ole Petter Klepp

– Vi føler vel kanskje at man er i gang med en sniketablering av et nytt anlegg på Ranheim, sier Tove-Merete Lilledal.

I 2011 var hun med i beboergruppen som fikk stanset Statskrafts utbyggingsplaner om et varmekraftverk. Nå mobiliserer hun til ny kamp. Denne gangen mot eierne av papirfabrikken, som ønsker å etablere et forbrenningsanlegg inne på fabrikkområdet.

Anlegget skal sørge for kraftforsyning til papirproduksjon, men Lilledal frykter at Peterson Packaging og Ranheim energi kommer til å utvide størrelsen betydelig.

– Vi mener at man nå må ta stilling til om Ranheim skal være et boligområde eller et område for næringsutvikling i fremtiden, sier Lilledal.

Kritisk til økt trafikk

Ifølge Statistisk sentralbyrå bor det rundt 8500 innbyggere på Ranheim. Tilflytningen er stor, og med tanke på alle boligprosjektene i bydelen vil innbyggertallet fortsette å øke de neste årene.

Det er stort behov for fjernvarme på østsiden i Trondheim, og fylkesmannen har allerede gitt utslippstillatelser til et nytt anlegg.

Men et forbrenningsanlegg er det ikke plass til på Ranheim, mener Lilledal.

– Det er absolutt stor belastning på området allerede, og vi har mange utfordringer i forhold til skole og skolevei. Jeg tror ikke noen som bor der i dag eller flytter dit senere ønsker å få opp et anlegg der og få økt trafikk i tillegg. Vi snakker om et anlegg som skal tilføres 50 trailerlass om dagen med masse for å produsere kraft for fabrikken.

– Viktig miljøtiltak

Konsernsjef Ketil Stave i Peterson Packaging forstår at beboerne er skeptiske, men han mener de ikke har noe å frykte.

At trafikken øker kommer ikke til å bli et problem for lokalmiljøet, sier konsernsjefen.

– Med den adkomsten som vi har til fabrikkområdet vårt, så vil ikke det være til sjenanse for naboene. Dessuten vil selve energisentralen leveres modulbasert, slik at byggeprosessen også blir noe man vil merke lite til.

Stave forteller at det er snakk om et biobrenselanlegg som skal erstatte bruk av blant annet tungolje og gass, sikre billig strøm og trygge 195 arbeidsplasser.

– Dette anlegget er et av de viktigste miljøtiltakene i kommunen på overskuelig fremtid, sier han.

Konsernsjefen avviser at de har planer om å utvide til et mye større anlegg, slik blant annet Lilledal frykter, men innrømmer at de har en dialog om mulig samarbeid med Statkraft.

Høyre ønsker politisk behandling

Yngve Brox i Høyre mener at politikerne bør få se på saken.

– Jeg forstår bekymringen til beboerne på Ranheim veldig godt.

– Står ikke bedriften mye friere til å gjøre hva de vil innenfor et område som er regulert for næring?

– Når det er regulert til industriformål, så er det regulert til industriformål. Men samtidig må det i hvert fall gis en dispensasjon med tanke på pipa som dette tiltaket vil medføre. Nå har jeg bare hørt om saken via omveier og ikke fått noen formell sak ennå, men for meg ser det ut som et ganske stort tiltak. Da mener jeg at det må opp til en skikkelig behandling i bygningsrådet for å få vurdert om dette tiltaket faktisk kan etableres midt i et boligområde i en av Trondheims raskest voksende bydeler, sier Brox.