Hopp til innhold

- Skulle tro vi var attraktive

Kun én person søkte da kampflybasekommunen Ørland nylig lyste ut to prosjektstillinger. Dette bekymrer kommuneledelsen stort.

Ørland rådhus 2013

Det er vanskelig å få mange nok og kvalifiserte søkere til ledige stillinger i Ørland kommune.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK

Hallgeir Grøntvedt, ordfører i Ørland

Ordfører i Ørland kommune, Hallgeir Grøntvedt, er bekymret over at få søker på det som skulle være attraktive stillinger i kommunen.

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Vi skal holde tritt med den jobben Forsvarsbygg gjør, og er avhengig av å knytte til oss faglig dyktige folk, så dette bekymrer oss, sier ordfører i Ørland kommune, Hallgeir Grøntvedt.

14. juni i fjor ble det bestemt at Ørland skulle huse den nye hovedbasen for kampfly i Norge. Forsvarsbygg sitt budsjett for opprusting av kampflybasen er på fem milliarder kroner.

I tillegg kommer alt av oppgradering og oppbygging av det sivile liv rundt basen. Noe Ørland kommune føler sterkt på kroppen.

Parallelle prosesser

Vi har det veldig travelt, vi skal kjøre parallelle prosesser sammen med Forsvarsbygg, så da trenger vi folk til å hjelpe oss. De som er ansatt i Ørland kommune i dag har nok med å ta seg av byggesaker og behandling av slike ting, så her må vi ha på plass folk ganske kjapt, sier Grøntvedt.

Tidspresset på Forsvaret og Forsvarsbygg er stort. Forsvarssjef Harald Sunde har tidligere uttalt at det i prosessen med å etablere kampflybasen på Ørlandet skal settes "norgesrekord i planlegging".

Etableringen av kampflybasen er både et stort sivilt og militært løft hvor mye skal på plass på kort tid, før de nye F-35 flyene kommer til basen høsten 2017.

Skulle tro var attraktive

For Ørland kommune blir jobben med å koordinere alt som skal skje av endringer så stor at det er lyst ut flere prosjektstillinger.

Nylig søkte kommunen etter arealplanlegger, samt at de lyste ut en prosjektstilling som gikk mer på samfunnsdelen av kommunen. Kommunen trodde dette skulle være attraktive stillinger å få folk til søke på. Kun én person søkte på de to jobbene – til sammen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Modne kornåkre i Ørland

Ørland kommune er en stor landbrukskommune, i tillegg til at Forsvaret har en lang historie i området.

Foto: Dagfinn Aune

– Responsen er laber, og det syns jeg er litt merkelig, for med de utfordringene som står foran Ørland kommune nå, så må dette være en veldig spennende kommune å jobbe i, sier Grøntvedt.

Leie inn hjelp

– Dette tyder jo på at folk er opptatt på sine områder og har nok å gjøre i samfunnet for øvrig, sier Grøntvedt.

Nå har kommunen blitt nødt til å ty til innkjøp av eksterne tjenester i stedet for å ansette folk.

– Vi må ut og kjøpe tjenester. På arealplanen nå må vi kjøpe tjenester ifra konsulentselskap. Og det kan jo bli dyrt i lengden hvis vi må fortsette med det, sier Grøntvedt.

– Men dette skulle i utgangspunktet være attraktive stillinger?

– Ja det er spennende jobber, og det er mye som står foran oss på Ørlandet framover, og da syns jeg det er rart at ikke flere søker. Så jeg kan ikke annet enn å bare oppfordre folk til å søke, sier Grøntvedt.

Jagerfly Ørland

Ørland hovedflystasjon har en historie som strekker seg tilbake til før krigens dager. Her tar jagerfly av fra flystripa.

Foto: Morten Andersen/NRK