Afghanistanskatt - Vandreutstillingen vises i Trondheim fra torsdag og fram til 2. september. - Foto: Thierry Olliver/Musée Guimet Paris Dist. RMN /

Vandreutstillingen vises i Trondheim fra torsdag og fram til 2. september.

Foto: Thierry Olliver/Musée Guimet Paris Dist. RMN

Unik afghansk gullskatt i Trondheim

En av verdens mest spektakulære vandreutstillinger har kommet til Norge: 2.000 år gamle gullfunn fra Afghanistan, gjemt unna fra krig og plyndring i årevis, vises på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

De unike skattene omfatter 230 gjenstander – gull- og glassfigurer, bronsestatuetter og elfenbenutskjæringer – fra Silkeveien og Aleksander den stores (356-323 f.Kr.) tid. Nesten to tusen år skiller den eldste gjenstanden fra den yngste i utstillingen.

NTNU Vitenskapsmuseet har som eneste visningssted i Norge sikret seg utstillingen «Afghanistan – den gjemte historien», som betraktes som intet mindre enn en verdenssensasjon.

Vandreutstillingen vises i Trondheim fra torsdag og fram til 2. september.

Kulturskip

– Dette er et kulturskip, en verdenssensasjon. Vi har jobbet med å få skattene til Trondheim siden 2007 gjennom et internasjonalt prosjektet for bevaring av truede kulturskatter. Vi er stolt over å være eneste sted utstillingen blir vist i Norge, sier Axel Christophersen, professor i arkeologi og sjef for NTNU Vitenskapsmuseet, til NTB.

Ikke så rart han er storfornøyd. Gullskatten var lenge ansett som tapt, gjennom årtier med krig og konflikt. Men en gruppe ildsjeler hadde i all hemmelighet holdt kulturskattene skjult for Taliban og andre skatteplyndrere.

Utstillingen ble vist i Stockholm i vinter og går trolig videre til Sydney i Australia. Tidligere har den vært vist i New York, Washington, Paris, Bonn og London.

Mye tapt

– Mange kulturskatter er gått tapt i Afghanistan, både i provinsene og også i Nasjonalmuseet i Kabul, der over 70 prosent av samlingene er borte. Fortsatt plyndres de store arkeologiske utgravningsfeltene, forteller Christophersen.

I Aï Khanum fant arkeologer en hel gresk by. I Begram er det funnet tusenvis av mynter og to rom som var forseglet i to tusen år. I Tillya Tepe ble gravene til en kongelig nomadefamilie funnet sammen med over 20.000 gjenstander av gull, sølv og elfenbein.

– Mange av disse gjenstandene forsvant sporløst fra Nasjonalmuseet i Kabul på slutten av 1980-tallet. Heldigvis var ikke gjenstandene plyndret og smeltet om, slik ryktene fortalte.

Afghanistan - Den gjemte historien - Vandreutstillingen vises i Trondheim fra torsdag og fram til 2. september. - Foto: Thierry Olliver / Musée Guimet Paris. Dist. RMN

Vandreutstillingen vises i Trondheim fra torsdag og fram til 2. september.

Foto: Thierry Olliver / Musée Guimet Paris. Dist. RMN

Fortsatt plyndring

Men fortsatt deltar både Taliban og krigsherrene i plyndringer, ofte gjennom stråmenn, for å finansiere krigshandlingene, ifølge Christophersen.

– Fattigdommen og manglende kunnskap driver denne plyndringen framover.

– Men vi har tatt denne utstillingen først og fremst for å kaste lys over Afghanistan som et meget rikt og viktig kulturland i Sentral-Asia, en del av verdensarven. Et land som har vært og fortsatt er utsatt for omfattende kulturvandalisme. Verden vil neppe glemme Talibans sprengning av verdens to største Buddha-figurer, hogd inn i massivt fjell.

Gjenstandene som vises i Trondheim var gjemt unna av modige personer som sverget hemmelighold. Gjennom hele borgerkrigen og Talibans styre holdt de på hemmeligheten. Først i 2003, etter den amerikanskledede allierte invasjonen, ble det kjent at skattkistene eksisterte i hvelvet, som så ble åpnet i 2004.

(NTB)

Ordfører i Bjugn, Arnfinn Astad, var sentral i den opprivende prosessen som endte med folke-nei til å slå seg sammen med naboene på Ørland. I høst gir 76-åringen seg, etter 15 sammenhengende år som øverste politiker.

Ordfører i Bjugn, Arnfinn Astad, gir seg som øverste politiker til høsten.

Det skal være mer næringsrikt og bedre for magen..nei det er ikke noe helt nytt snarere en god gammeldags oppskrift

Gammeldags oppskrift, bra for magen

9 april 1940 okkupertte tyskerne Norge. Et trondheimsselskap, ti millioner kroner og 600 statister sørger nå for en ny dokumentar, der hemmeligholdt informasjon om felttoget for 74 år siden kommer frem

Dokumentarinnspilling i Trøndelag

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)