– Dette er stedet hvis du vil se Trondheim, sier byhistoriker Terje Bratberg.
Vi står omtrent 73 meter oppe i Tyholttårnet, i utkikksplattformen under restauranten.
Med masten er byggverket 124 meter høyt.
Byggestrid
Tårnet sto ferdig 22. mai i 1985, og ble først og fremst bygget for TV- og radiosendere, og radiolinksamband.
TV-tårn med restaurant og utkikksplattform var fra før av en stor suksess flere steder - som i Singapore, Seattle og Berlin.
Likevel var Televerket i Oslo lenge negative til ideen om en utkikks- og spisested, ifølge Arild Hoksnes, som har skrevet bok om tårnet.
– Som alt som skal planlegges i Norge, ble det en viss strid, sier Bratberg.
Fra Galaksen til Egon
Den første restauranten, Galaksen, var ingen økonomisk suksess. I 1999 tok Egon over, fjernet «Heisavgiften» på 75 kroner og fikk opp omsetningen.
Restauranten har cirka 700 gjester per dag, i fjor var totalt 206.000 innom.
Stedet er populært blant barnefamilier, i jobbsammenheng, for turister og ikke minst for trøndere, ifølge driftsleder Andreas Hegg i Egon Tårnet.
– Folk som har besøk utenbys fra, tar ofte med gjester til tårnet for å vise frem utsikten, sier Hegg.
Lurte betjeningen
Tårnhøyden har fristet flere enn rene turister.
En av de mest spektakulære historiene fra Tyholttårnet, er måten en basehopper klarte å hoppe fra toppen i 2001.
Basehopperen kom i arbeidsklær og utga seg for være elektriker. Han var såpass overbevisende at han fikk betjeningen i restauranten til å låse opp for ham.
Hoppet gikk bra, og da politiet kom hadde hopperen forduftet.
Veskejakt
Vanlige turister kan nyte utsikten mens restauranten roterer 360 grader på én time.
– Trikset er å sitte med kjøreretningen, så slipper du å bli fullt så svimmel, sier assisterende daglig leder Andrea Hindberg i Egon Tårnet.
Nesten daglig «mister» folk veskene sine, fordi de setter dem fra seg på den ikke-roterende delen i tårnet.
– Da må vi på jakt etter veskene langs vinduet, forteller Hindberg.
Delte jubileumskaka
Tårnet har to heiser og to nødtrapperom. Alt som skal til restauranten må gjennom heisene.
– Da vi bygde restaurantkjøkkenet i 1999 måtte vi demontere pizzaovnen for å få den inn i heisen, sier Hegg.
– Vi må ha ekstra nøye mål på alt som leveres, for å være helt sikre på at det kommer opp i tårnet, forklarer han.
Det samme gjelder dagens store jubileumskake.
– Vi måtte få dem til å dele den i to for å få den opp, assisterende daglig leder Andrea Hindberg.