Hopp til innhold

Tror på ny drift i gamle gruver

Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo håper på ny drift i flere av de gamle gruvene i Namdalen.

Skorovatn
Foto: NTB / SCANPIX

Hudningsvann i Røyrvik

Her i Huddingsvatnet i Røyrvik ligger det igjen mye restmalm som kan utvinnes.

Foto: Tove Hanssen

Både i Skorovatn, Røyrvik, Gjersvika og Kongsmoen var det gruvedrift inntil for noen tiår siden. Fortsatt ligger det store mengder verdifulle mineraler i disse gruvene. I tillegg finnes det store mengder mineraler også i Finnvolldalen, Raufjellet, Godejord og Skiftesmyr.

Ønsker staten på laget

Ordføreren i Namsskogan ønsker at staten skal ta på seg et større ansvar for å få liv i gruvedrifta igjen.

– Jeg ønsker at staten kan gå inn og sette fart i arbeidet gjennom et eget selskap, noe som ligner på det Statoil har gjort i oljebransjen. Kanskje "Statmin" kunne vært et passende navn, sier ordføreren til NRK.

Flere av kommunene i indre deler av Namdalen sliter med å skaffe ny virksomhet og nye arbeidsplasser.

Utvinningen av mineraler i Røyrvik, Skorovatn og på Kongsmoen var livsnerven i disse samfunnene i mange år. Etterpå har kommunene slitt med fraflytting og har fått færre innbyggere.

Mæle og Stray Spetalen

Stian Brekkvassmo

Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo mener det er grunnlag for å kunne starte ny gruvedrift flere steder i Namdalen.

Foto: Espen Sandmo, NRK

– Allerede finnes det mange interessante samarbeidspartnere som Ola Mæle i Skorovas Gruber AS hvor også investoren Øystein Stray Spetalen er involvert. Disse har et stort nettverk som vil være nyttig for å komme i gang igjen, mener Brekkvassmo.

Nå vil Indre Namdal regionråd sammen med Ole Sivert Hembre og selskapene Namdal Bruk og Norge Mineral Resources søke om penger fra Nord-Trøndelag fylkeskommune for å finne ut om det er mulig å få til ny gruvedrift i regionen. Det skriver Trønder-Avisa i dag.

Det er hovedsakelig aplitt, malm og kalk det finnes mye av i områdene som er undersøkt. Bare i Skorovatn ligger det igjen rundt 3500 tonn malm etter gruvene som ble stengt for 30 år siden.

– Det kan være snakk om mange arbeidsplasser, og en utålmodig gruveindustri venter på å komme i gang. Ny teknologi gjør det mer lønnsomt enn før å utvinne mineralene i fjellet, og i tillegg er prisene høyere, siker Brekkvassmo.