Hopp til innhold

Tror ikke mange slår seg sammen

Stadig flere politiske kommentatorer tror regjeringens kommunereform sprekker. Næringslivets hovedorganisasjon ønsker seg bare sju trønderkommuner, men innrømmer at hele reformen er i fare.

Ove Vollan og Einar Strøm

Ordførerne Ove Vollan (Rissa) og Einar Strøm (Leksvik) er de eneste som har sagt at de ønsker å slå seg sammen i Trøndelag. Stadig flere tror nå at det ikke blir noen store sammenslåinger i regionen.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Valglogo
John Arne Moen

John Arne Moen er politisk redaktør i Trønder-Avisa.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

John Arne Moen er politisk redaktør i Trønder-Avisa i Steinkjer. Han tror hele reformen slår sprekker, og mener regjeringen har gjort for lite til å overbevise om at den er riktig.

– Bryr seg ikke

– Jeg tror ikke ordførerne lenger bryr seg, og mener derfor reformen i dag framstår som feilslått. De ser ingen grunn til å ta utvalgsarbeidet på alvor, når det virker som om regjeringen også har gitt opp, sier han til NRK.

I dag er det 428 kommuner i Norge, og 48 av disse ligger i de to fylkene i Trøndelag. Regjeringen ønsker en betydelig reduksjon for å gjøre kommunene robuste nok til å ta på seg flere oppgaver enn i dag.

John Arne Moen kjenner det politiske miljøet i Trøndelag godt. Han mener regjeringen har bommet i forsøket på å skape engasjement rundt en storstilt kommunereform.

– Mange ordførere ser ikke behovet. Vi ser også at tjenesteproduksjonen i mange små kommuner er god, og folk har ingen oppfatning av at det er noen krise. De ser også at folk i de virkelig store kommunene ikke er mer fornøyde enn i de små. I utkantene frykter også mange at hvis kommunen forsvinner, vil det føre til tap av arbeidsplasser og en sentralisering, mener John Arne Moen.

400 kommuner

Det er under et år til kommunene skal gi svar på hvem de vil slå seg sammen med. Så langt har bare tre av 428 kommuner bestemt seg, og det kan også virke som regjeringen heller ikke tror like sterkt på en så kraftig reduksjon som tidligere. Statsminister Erna Solberg sa nylig at tallet bør ned til under 400.

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, vil ikke legge for mye vekt på tallet, men mener at det gir et signal.

– Det er et signal om hvor mange kommuner vi bør ha for at reformen skal føles vellykket. En så stor reform bør ha oppslutning i alle partier. Den kan ikke presses gjennom av et knapt flertall fordi prosessen ved et regjeringsskifte kan reverseres, sier Takvam.

Sju trønderkommuner

Merethe Storødegård

Merethe Storødegård i NHO ønsker seg bare sju kommuner i Trøndelag.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Næringslivets hovedorganisasjon har veldig tro på regjeringens kommunereform, og ser for seg 77 norske kommuner . Sju av disse skal ligge i Trøndelag.

– Vi må tenke 30–40 år fram i tid, og ikke basere oss på 50 år gamle løsninger. Større kommuner vil gjøre det lettere å se arealet, transport, boliger og kompetanse i sammenheng, sier NHOs regiondirektør Merethe Storødegård til Adresseavisen .

I Trøndelag foreskår NHO følgende kommunestruktur:

* En på Namdalskysten med Leka, Vikna, Nærøy, Overhalla, Namsos, Flatanger, Fosnes, Osen og Namdalseid.

* En i Indre Namdal med Røyrvik, Namsskogan, Høylandet, Grong og Lierne.

* En på Innherred med Verran, Steinkjer, Snåsa, Levanger, Frosta, Inderøy og Verdal.

* En i Trondheim med Stjørdal, Meråker, Trondheim, Selbu, Malvik, Melhus, Klæbu, Skaun og Orkdal, samt Rissa og Leksvik.

* En på kysten av Fosen med Hitra, Frøya, Snillfjord, Leksvik, Åfjord, Roan, Bjugn, Ørland, Agdenes og Hemne.

* En i Oppdals-regionen med Oppdal, Meldal, Rennebu og Midtre Gauldal, og en i Rørosregionen med Røros, Holtålen, Tydal, og Os.

– For utydelige

Men også NHO frykter reformen ikke lar seg gjennomføre slik regjeringen ønsker det.

– Våre toppolitikere er utydelige og kraften er i ferd med å gå ut av reformen, mener Storødegård.

– Stortinget har et stort ansvar for å få gjennomført reformen, men slik vi kjenner Norge, blir nok ikke dette resultatet, sier Merethe Storødegård til Adresseavisen.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til NTB at det er virkelighetsfjernt fra NHO å hevde at 77 kommuner vil gi bedre tjenester for folk rundt i hele landet.

– Det vil bli enorme avstander i disse såkalte regionkommunene, og forslaget er helt frikoblet fra fakta om hvordan kommunene løser sine oppgaver i dag, sier Vedum.

Han sier NHO har en blind tro på at ting blir bedre bare det blir sentralisert.

Få i Trøndelag

Politisk redaktør John Arne Moen sier til NRK at han ikke tror regjeringen vil nå sitt mål om en storstilt sammenslåing av norske kommuner uten bruk av tvang.

– Jeg er sikker på at regjeringen må ty til tvang hvis dette skal gjennomføres. I Trøndelag tror jeg det blir få endringer. Kanskje blir Rissa og Leksvik slått sammen , og Ørland og Bjugn er også på sporet. Men det blir nok ingen store sammenslåinger i Trøndelag, mener Moen.