Hopp til innhold

– Vi var ikke helt heldig med presidenten

Med sin kraftverksatsing i Uganda ønsket Trønderenergi å bygge merkevaren sin, fremstå som en attraktiv arbeidsplass og få positiv omtale i norske medier. Ting gikk ikke helt etter planen.

Erik Solheim møter Ugandas president Yoweri Museveni

Daværende utviklingsminister Erik Solheim og Ugandas president Yoweri Museveni åpnet TrønderEnergis kraftverk i Bugoye i oktober 2009.

Foto: TrønderEnergi/Tore Wuttudal

Kraft- og nettkonsernet har siden 2011 ønsket å selge seg ut fra det som er det første norskbygde vannkraftverket i Afrika.

Trønderenergi har investert mer enn 300 millioner kroner i det eksotiske kraftprosjektet, mens den norske regjeringen bidro med en bistandsgave på 60 millioner til den ugandiske stat.

Selv om selskapet ifølge konsernsjef Ståle Gjersvold gir avkastning, er det flere grunner til at de vil ut av prosjektet.

LES: TrønderEnergis afrikanske eventyr

President med uheldige utspill

Per Kristian Skjærvik

Styreleder Per Kristian Skjærvik sier de ikke ville investert i Uganda i dag.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK
Trønderenergi hovedkontor

I tillegg til ønsket om å tjene penger impliserte TrønderEnergis satsing i Uganda også et visst samfunnsansvar.

I 2009 ble vannkraftverket i Bugoye åpnet, med både daværende utviklingsminister Erik Solheim og Ugandas president Yoweri Museveni til stede.

Men Museveni skulle også vise seg å bli en del av utfordringen til kraftselskapet. Han er nemlig presidenten som nylig har lovfestet et forbud mot homofili i landet.

Styreleder i Trønderenergi, Per Kristian Skjærvik, sier til Dagens Næringsliv at utspillene mot homofile begynte like etter åpningen av vannkraftverket.

– Vi var vel ikke helt heldig med presidenten, kan du si, sier Skjærvik til avisa.

Håpet på god PR

Et av selskapets ønsker for satsingen i Afrika var å få positiv omtale i norske medier. I konsesjonsvilkårene lå også at Trønderenergi skulle bygge ut helsestasjoner og støtte lag og organisasjoner.

Etter at president Museveni i slutten av februar undertegne en lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel, besluttet utenriksminister Børge Brende (H) å holde tilbake deler av den årlige bistanden til Uganda på 400 millioner.

– Vi har gjennom flere år sett en negativ utvikling i menneskerettighetssituasjonen i Uganda. Vi frykter i at denne nye loven vil føre til forfølgelse av seksuelle minoriteter, sa Brende til NRK.

Har ingen norske medarbeidere

Trønderenergi ønsket at kraftverket skulle dekke syv prosent av det totale strømbehovet i Uganda, men anlegget har bare blitt en femtedel så stort som planlagt, ifølge Dagens Næringsliv.

Kraftverket i Bugoye har ingen faste norske medarbeidere

Selskapet forklarer ønsket om å trekke seg ut av Afrika med at de vil satse bare på kjernevirksomheten, som er produksjon av vind- og vannkraft og distribusjon av energi, og at anlegget er så lite.

LES: Hard kritikk av Trønderenergi

TrønderEnergi sitt anlegg i Uganda

TrønderEnergi sitt anlegg i Bugoye, Uganda.

Foto: TrønderEnergi