Hopp til innhold

Kan hjelpe halvparten av alle hjertesyke

Forskere ved NTNU skal undersøke om trening kan hjelpe mot hjertesykdom det ikke finnes behandling mot.

En nye stor europeisk hjertestudie starter nå ved St. Olavs hospital i Trondheim. Forskerne har fått 25 millioner kroner fra EU for å finne ut om trening har en effekt på hjertelidelsen som rammer halvparten av alle hjertesyke, og som det i dag ikke finnes god medisin mot.

Forsker på om trening hjelper hjertesyke

En ny stor europeisk hjertestudie starter nå ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

NTNU-Forskerne har fått 25 millioner kroner fra EU for å finne ut om trening har en effekt på hjertelidelsen diastolisk hjertesvikt, som rammer halvparten av alle hjertesyke, og som det i dag ikke finnes god medisin mot.

Diastolisk hjertesvikt betyr at hjertet har problemer med å fylle seg med blod.

Stor europeisk studie

Forskere ved treningslaben på St. Olavs hospital i Trondheim leder en ny stor studie ved seks europeiske universitetssykehus. De som skal testes er godt voksne personer.

– Dette er veldig positivt. Jeg har vært med i et helt år, sier Arvid Hjelmen, som er en av testpersonene.

I løpet av tre år håper forskerne å komme nærmere svaret på om trening har effekt på diastolisk hjertesvikt. Denen sykdommen rammer årlig sju millioner mennesker bare i Europa.

– Vi vet fra små studier at det ser veldig gunstig ut for bedret livskvalitet og bedret hjertefunksjon, sier professor Ulrik Wisløff ved medisinsk fakultet NTNU.

Håper på færre pasienter

Hver femte pasient som legges inn ved en medisinsk avdeling i Norge er innlagt på grunn av hjertesvikt. Dersom det tallet går ned betyr det en bedret samfunnsøkonomi.

– Vi har ingen medisin som er effektiv mot denne typen hjertesvikt, sier professor Rune Wiseth klinikk for hjertemedisin St. Olavs Hospital.

– Hvis vi gjennom denne studien kan få mer kunnskap om både mekanismen og hva som er gode tiltak, vil det først og fremst kunne gi en stor gruppe pasienter bedre livskvalitet.