Hopp til innhold

Nå er fjellskia på vei ut

Toppturinteressen er i ferd med å eksplodere her til lands. Og til påska starter sesongen for mange.

Store opplevingar er det som lokkar turistar til Noreg

Store uberørte fjellsider med puddersnø lokker mange av dem som driver med randonee og splitboard.

Foto: Torje Bjellaas

Siv Anita Thyve

Siv Anite Thyve prøver å komme seg på en topptur hver gang hun besøker hytte på Oppdal. Resten av familien er like ivrig.

Foto: Privat

– Det å komme seg opp på en topp og nyte utstikten. Det er en helt spesiell naturopplevelse. Og så får du turen ned igjen da, sier Siv Anita Thyve.

Hun kjøpte seg toppturutstyr i fjor. Dermed tilhører hun en stadig voksende gruppe mennesker som er bitt av toppturbasillen.

Bård Kristiansen i Sportbransjen AS

Adm. dir i Sportbransjen AS har foreløpig ikke prøvd å gå på topptur selv enda. Men håper å få tid til det en gang.

Foto: Sportsbransjen

– Salget av toppturutstyr har eksplodert de siste to åra. De gamle fjellskia, med stålkant, er i ferd med å bli helt bytta ut med randonee-utstyr, sier administrerende direktør i Sportbransjen AS, Bård Kristiansen.

Sportsbransjen AS representerer 90 prosent av landets leverandørene og sportsbutikkene her til lands. De anslår at salget av toppturutstyr har mer enn doblet seg siden 2013.

– Det har nok blitt litt mote å gå på topptur. Det er blitt høystatus. Men det er jo også fantastisk trening og en veldig flott naturopplevelse, sier Kristiansen.

Thyve bekrefter mistanken til Kristiansen. Hennes gamle fjellski står og støver ned.

– Dem har jeg ikke brukt siden jeg kjøpte nytt utstyr. Det er jo ikke noe gøy å kjøre ned på dem, sier hun.

– Ventelister på turer

Jonny Remmereit informasjonssjef Trondhjems Turistforening

Jonny Remmereit er informasjonssjef Trondhjems Turistforening

Foto: Eva Laukøy / NRK

Den Norsk Turistforening merker også at interessen for å bevege seg utenfor deres oppmerkede løyper vokser. De siste to åra har turene til fjellsportgrupene økt.

– I år har vi hatt lange ventelister for å få bli med på de turene, sier informasjonssjef i Trondhjems turistforening, Jonny Remmereit.

I løpet av februar har turistforeningen arrangert skredkurs for folk som ønsker å bevege seg mer i fjellet. Alle kursene var fulle da de ble arrangert i februar.

Skredutstyr

Remmereit merker seg at det ikke lenger bare er entusiastene som er interessert i trenden. Dermed er det også mange som beveger seg i terreng hvor det kreves en del kunnskap og utstyr for å ferdes i.

– Folk flest har nok ikke skredutstyr. Men det er heldigvis flere som kjøper seg det også. Sånt utstyr handler ikke bare om egen sikkerhet, men gjør deg også istand til å hjelpe vennene dine eller andre som måtte bli tatt av skred, sier Remmereit.

– Toppturer er vesentlig mer krevende enn å følge merka løyper. De legger vi på trygge plasser hvor vi vet det ikke går skred. På topptur må man gjøre de valgene selv, sier Remmereit.

– Utfordrer ikke sjebnen

Siv Anita Thyve gleder seg til påsken. Da står flere topper på programmet. Værmeldinga for Oppdal melder snø, så hun håper hun kan få seg en puddersving eller tre.

– Det er viktig å ha skredutstyr. Både søker, spade og søkestand. Dessuten prøver jeg ikke å utfordre sjebnen. Men selv om man er på trygge steder, så vet man aldri, avslutter hun.

Topptur på Raulandsfjell

Gruppe på topptur i Raulandsfjell

Foto: Marius Bjelland