Hopp til innhold

Tok Trondheim uten kamp

De tyske soldatene okkuperte Trondheim uten å møte motstand 9. april i 1940.

Tyske tropper 1940

Trondheim tatt uten kamp

Natt til 9. april 1940 drønnet kanonene til det tyske krigsskipet Admiral Hipper over Trondheimsfjorden mellom fortene i Agdenes og Hasselvika. Folk flest tenkte det var øvelse, og ingen trodde helt på at Norge ble angrepet og okkupert. Det gjorde heller ikke mannskapet på Brettingen fort i Hasselvika.

– Vi sprang mot kanonene, men da var de tyske krigsskipene allerede tvers av Agdenes. Det første skuddet fra det tyske skipet traff lyskasteren vår, fortalte Jens Selnes til NRK i 1995.

500 mot 25

Den 18.000 tonn tunge krysseren Admiral Hipper hadde følge av fire jagere. I tillegg til fly og en ubåt. Ett fly ble skutt ned, og en av jagerne truffet. Den ble kjørt på land i Rissa, men likevel greide tyskerne å sette i land soldater. Rundt 500 tyske soldater, møtte 25 norske i Hasselvika.

– Vi fikk beskjed om å gå mot tyskerne med de få skuddene vi hadde. Jeg følte meg litt nedfor. Vi var jo ikke vante med å skyte mot folk, for å si det slik, fortalte Selnes. Han var stasjonert på Brettingen fort i april 1940.

Mesteparten av den tyske okkupasjonsstyrken i Trondheimsfjorden greide å passere de norske kanonene natta til 9.april. I følge blant annet boka "Norges krig" falt det 22 tyskere og ingen nordmenn i nærkampene på land i Hasselvika etter at båtene hadde passert.

Men folk i Trøndelag var egentlig ikke i krigsmodus. Admiral Hipper greide å passere fortene og kunne sammen med resten av 138 Bergregiment fortsette videre inn mot Trondheim.

– Helt uforberedt

Historiker ved NTNU, Anders Kirkhusmo, foreteller at folk her var minst like uforberedt.

– Folk i Trondheim våknet med tyske krigsskip i havna, tyske soldater i gatene og tyske sjøfly i lufta over byen. Vi ble rett og slett tatt på senga, og byen ble etter kort tid overgitt uten kamp. På Kristiansten vaiet det norske flagget sammen med det tyske krigsflagget 9. april, forteller historikeren.

Men det var skremmende for folk i byen. Borghild Jakobsen bodde på Lademoen med mann og fem barn. I 1995 fortalte hun dette til NRK.

– Jeg våknet av at det ramlet over taket, og jeg så tre fly like over pipene. Jeg så noe rødt, og trodde det var Røde Kors-fly. Men mannen min mente at det ikke kunne stemme. Vi så stadig flere fly over byen, og kort tid etter kom meldingen om at vi var okkupert, fortalte Jakobsen.