Hopp til innhold

Ti fjellvettregler for hunder

Visste du at også våre firbeinte venner hundene har sine egne fjellvettregler? Mattilsynet har nemlig laget ti fine regler som kan være greie å huske på hvis hunden skal være med på fjelltur i påska.

Hund i snø

Vær ekstra oppmerksom hvis du tar med deg hunden din på påsketur.

Foto: Åshild Lauritsen

Turid Buvik, atferdsterapeut Trondheim Hundeskole

Turid Buvik er atferdsterapeut ved Trondheim Hundeskole.

Foto: Ellen Flå / NRK

Følger du Turistforeningens fjellvettregler får du en tryggere skitur, men det er også viktig å ta godt vare på hunden din i påskefjellet.

– Det er ikke bare å ta en hund som til vanlig ligger hjemme i sofaen og dra han med på påskefjellet. Får hunden det vondt og ubehagelig blir påska ødelagt for ganske mange, sier atferdsterapeut ved Trondheim Hundeskole, Turid Buvik.

Her er de ti fjellvettreglene for hunder som Mattilsynet oppfordrer oss til å følge:

1. Vis respekt for sola

Hund med solbriller

Solbriller er nok over the top, men pass på å hjelpe hunden til å unngå den sterkeste sola.

Foto: CARLO BORLENGHI / AP

Hunder kan også bli snøblinde dersom de utsettes for sterk sol og UV-stråling. Snøblindhet viser seg ofte ved at det begynner å renne fra øynene, som blir røde og irriterte. Hunden kniper igjen øynene og søker ofte til mørkere steder for å unngå lys.

2. Se opp for solbrenthet

Hunder kan bli solbrente, og tynnpelsede raser er mer utsatt enn andre. Solbrenthet viser seg som skarpe røde merker eller i verste fall blemmer. Dekk til hunden eller bruk solkrem hvis det er veldig sterk sol.

– De fleste hunder har mye pels, men mange har også tynnere områder der det er lite hår. Det sier seg selv at en kinesisk nakenhund ikke tåler mye sol, forteller Buvik.

3. Se opp for såre poter

Potene kan bli slitne, med gnagsår og belastning over lang tid

Påskesnøen kan være ganske hard mot myke poter. Pass på å fjerne is som bygger seg opp mellom putene. Proffe hundekjørere bruker snøsokker til hundene sine.

Foto: Anniken Sande

Sjekk potene jevnlig og gi nødvendig stell og pleie. Lang pels mellom tredeputene kan føre til at det dannes is- og snøklumper. Sokker kan også forebygge, men de må brukes riktig så de ikke forårsaker ytterligere skader og sår.

4. Bruk riktig utstyr

Tilpass utstyret som sele eller kløv etter hund og behov, slik at det ikke oppstår gnagsår eller skader. Ha gradvis tilvenning til nytt utstyr, ikke lån av andre.

5. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent

Også hunder blir slitne, husk at du sklir fort av gårde på skiene. Tilpass fart og turlengde etter hvor trent hunden er. Vis også hensyn til andre turgåere. Det er tungt for hunden å gå i løssnø og samtidig trekke pulk eller mennesker, tren godt før langturer.

6. Vær rustet mot uhell

Ha med enkelt førstehjelpsutstyr som bandasjer, potesokk, potesalve, sportstape og sårsalve. Rådfør deg gjerne ved veterinæren din før du reiser til fjells.

– Mange hunder er ivrige og hopper rundt. Har du ski med stålkanter kan hundene skade seg skikkelig, advarer atferdsterapeut Buvik.

7. Se opp for frostskader

Hunder kan få frostskader og enkelte områder på kroppen er mer utsatt, som ører, poter, hale og kjønnsorganer. Dersom uhellet er ute må du ikke forsøke å gni hunden varm – det kan ødelegge huden. Frostskader må behandles av veterinær.

8. Pass godt på valpen i kulda

Labrador valp

Valper har liten kroppsmasse, og kan derfor bli raskt nedkjølt.

Foto: Bruev / Colourbox

Ikke alle hunderaser er like godt tilpasset kulde. Utetiden må tilpasses temperaturen. Valper har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som voksne dyr, så ta spesielt hensyn til unge hunder.

9. Husk ekstra fôr

Hunden bruker mer energi når den er i aktivitet, og den bruker også mer når det er kaldt, for å holde kroppstemperaturen oppe. Det må du ta hensyn til når du fôrer. Husk å ta med vann, for også hunden blir tørst.

10. Ikke gi hunden sjokolade

En hund etter sjokolade

Sjokolade er noe av det verste du kan gi en hund. Den kan bli forgiftet.

Foto: Rita Birkeland, Bøverdalen

Hunder tåler ikke stoffet teobromin, som finnes i kaffe, te, cola, kakao og sjokoladeprodukter. Selv små mengder sjokolade kan gi uregelmessig puls og åndedrett, i verste fall kan hunden bli forgiftet.

Da er det bare å ønske både tobeinte og firbeinte god tur i påska!

Skitur med hund

En skitur med hund kan være en utfordrende, men også veldig morsom opplevelse.

Foto: Martin Kierstein