Hopp til innhold

Frykter ulv, ulv-effekt etter terrorvarsel

Mange Utøya-overlevende gjenopplever vonde minner og har fått stressreaksjoner etter at PST gikk ut og fortalte om terrortrusselen mot Norge. Eivind Rindal er kritisk til politiets åpenhet.

Eivind Rindal

Utøya-overlevende Eivind Rindal sier det mentale beredskapsnivået hos de som opplevde terroren 22. juli er hevet. – Noen får angst og flashbacks, sier han.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Trondheimsstudent Eivind Rindal overlevde massakren på Utøya for tre år siden. Han mener at uspesifikke trusler og meldinger om forhøyet beredskap kan være med på å svekke tilliten til myndighetene.

– Hvis vi opplever at det ikke skjer verken arrestasjoner, et faktisk anslag eller at et anslag blir avverget, vil dette på lang sikt kunne medføre at tilliten til vurderingen av trusselbildet blir svekket, sier han til NRK.

LES: – Kan reaktivere traumer fra 22. juli

– Må ikke hause opp uspesifikke trusler

Rindal har fulgt nyhetsbildet tett etter at Norge ble satt i terrorberedskap i forrige uke. Bare dager etter treårsmarkeringen for 22. juli, mener han det kan bre seg en ny frykt.

– Vi skal ikke få panikk i møte med terrortrusler. Samtidig er det viktig at vi tar reelle trusler på alvor. Derfor må ikke myndighetene hause opp uspesifikke trusler for mye, slik at vi får en ulv, ulv-effekt.

auka beredskap

Nordmenn har følt politiets økte nærvær på kroppen de siste dagene.

Foto: Adalheidur Audardottir Oldeide / NRK

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier han forstår at åpenheten kan være belastende for enkelte.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

At myndighetene har fortalt mer enn de pleier, samtidig som de har sagt lite konkret, mener Rindal bidrar til å skape usikkerhet.

– Men det gir også et signal om at det har skjedd et politisk skifte med den nye regjeringen, som gir mer åpenhet, sier den tidligere fylkessekretæren for AUF i Nord-Trøndelag.

LES: – Media skaper frykt og panikk

Politiet erkjenner dilemma

Politidirektør Odd Reidar Humlegård fortalte på en pressekonferanse mandag at politiet trapper ned beredskapen fra tirsdag. Han sier han har stor respekt for at åpenheten kan være ekstra belastende for de som ble rammet 22. juli, men mener det hadde vært verre å ikke si noe.

– Det norske folk ville reagert umiddelbart hvis de plutselig så væpnet politi på flyplasser og forsamlingssteder. Det ville skapt stor frykt hvis vi ikke hadde et godt svar på det, sier Humlegård.

Han erkjenner imidlertid at det har vært et dilemma for politiet å ikke kunne fortelle mer konkret hva som er grunnlaget for trusselvurderingene.

LES: – Norsk åpenhet har gitt terroristene seieren

– Det mentale beredskapsnivået er hevet

Forsker på islam og ekstremisme Lars Gule er enig med Humlegård i at åpenheten har vært riktig, men sier samtidig at han ønsker en evaluering av myndighetenes kampanje.

Også Eivind Rindal støtter tiltakene, men mener likevel politiet burde vært mer tilbakeholdne. Han og andre som overlevde terroren 22. juli er ekstra på vakt nå.

– Det mentale beredskapsnivået er hevet. Jeg ville ikke blitt sjokkert om det skjedde et anslag, men alle reagerer forskjellig. Noen kjenner på angst og stressreaksjoner, andre får mareritt og flashbacks fra 22. juli.

LES: – En redsel jeg har kjent på før