Hopp til innhold

Svenskene setter kjepper i hjula for vindmølleprosjektet

Svenskene frykter nå for planer om nasjonalpark, etter at tysk energigigant vil bygge vindpark nær svenskegrensa.

Vindmøller

Dette kan bli et vanlig syn på svenskegrensa hvis tysk energiprodusent får godkjent sitt forslag.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Den tyske energiprodusenten E.ON har planer om å bygge vindkraftparker langs svenskegrensa flere steder i Nord-Trøndelag, blant annet i Verdal og Meråker. Det er snakk om cirka 50 vindmøller, hver med en høyde på 150 meter.

Länsstyrelsen i Jämtlands län på svensk side går sterkt imot planene.

– Turismen i Jämtlandsfjella er vår viktigste basenæring. Det er ingen annen næring som er i nærheten av turismen når det gjelder investeringer og sysselsetninger, sier assisterende fylkesdirektør Bengt-Åke Strømquist.

Fare for mulig nasjonalpark

Länsstyrelsen frykter også at vindmølleplanene kan stikke kjepper i hjulene for en ny nasjonalpark som svenskene planlegger.

– Vi har lenge villet bruke dette området til en nasjonalpark, sier Anna von Sydow, samordner for nasjonalparkplaner i Naturvårdsverket.

Strømquist mener at vindmøller ikke kommer til å være bra for landskapsbildet i den tenkte nasjonalparken.

– I fjellterreng ser man flere mil fremover, det er ingen skog som skjermer for, sier Strømquist.

Per i dag har Jämtlands län nesten 150 vindmøller fra før, men Jämtene vil ikke ha vindmøllene i fjellet, slik det nå er planlagt på norsk side.

– De planene som er lagt strider mot den vindkraft-policyen vi har her i Jämtlands län. Den går ut på at vi skal frede fjellområdene og etablere vindkraften nede i skogområdene i stedet, sier Strømquist.

Konsekvenser for dyrelivet

De nærmeste vindmøllene er planlagt å ligge bare 800 meter fra grensa. Det er i samsvar med den internasjonale ESPO-konvensjonen at Sverige har rett til å uttale seg om tiltak som ligger så nært. Strømquist frykter også negative konsekvenser for fugler, dyreliv og reindrift.

– Det er Kalls sameby som har sine beitemarker nær riksgrensen i området vest fra Storlien, og det kan bli vanskelig å drive reinnæring hvis vindparken kommer. Det er mange faktorer som taler mot, sier Strømquist.