Hopp til innhold

Styrket mistanke om kugalskap

Nye prøvesvar styrker mistanken om et tilfelle av BSE, kugalskap, hos ei ku i Nord-Trøndelag. Nå skal det gjøres flere analyser i Storbritannia.

Bjørn Røthe Knudtsen

Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet med prøveresultatene.

Foto: Espen Nilsen Holtan / NRK

– De prøvesvarene vi fikk i morges styrker den mistanken som oppstod i går kveld etter de første laboratorieanalysene. Vi sier nå at vi har en sannsynlig og sterk mistanke om en BSE-variant i den aktuelle storfebesetningen, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør for Mattilsynet i Trøndelag, Møre og Romsdal.

Indikasjon i rutineprøve

Tirsdag ble det kjent at en rutinemessig prøve av ei ku i Nord-Trøndelag har gitt indikasjoner på mulig BSE, også kjent som kugalskap.

Det aktuelle dyret er destruert. Gårdbrukeren er varslet og besetningen er pålagt restriksjoner. Dette innebærer at ingen dyr kan komme inn på eller ut fra gården.

Nye analyser i Storbritannia

Bjørn Røthe Knudtsen sier at de nye analysene ikke gir grunnlag for å skille mellom smittestoffet til klassisk kugalskap og en atypisk eller ufarlig variant av det samme smittestoffet.

– De undersøkelsene må gjøres videre på et laboratorium i Storbritannia, og vi er fortsatt litt usikre på hvor lang tid det ta. Men det er sendt prøvemateriale til Storbritannia, sier Knudtsen.

Han håper på å få resultater derfra før helgen.

Kartlegger besetningen

Nå skal det gjennomføres en epidemiologisk kartlegging av den aktuelle besetningen.

– I tillegg så følger vi spesielt opp opplysninger om fôr og fôrbruk i sånne besetninger, dette er et smittestoff som ikke smitter mellom dyr og ikke fra dyr til mennesker. Men dyrene blir syke fordi de spiser et fôr som inneholder et smittestoff.

– Det klassiske og viktige klarleggingspunktet i et arbeid som dette er å kartlegge smitteveien gjennom fôret, sier Bjørn Røthe Knudtsen.

– Er det farlig å spise kjøtt og å drikke melk?

– Neida, på ingen måte. Vi har gode strukturer i Norge som sikrer at dette ikke representerer noen fare, hverken for kjøtt eller melk. Det er primært en smitteoverføring som kan skje gjennom et fôrstoff til dyr som er forurenset med smittemateriale. Og vi har mange sikkerhetsbarrierer før kjøtt kommer ut.

– Vi må også minne om at vi aldri før har påvist kugalskap i Norge, dette er den første mistanken vi har. Så vi er på et veldig trygt nivå når det gjelder mat som folk skal spise, sier regiondirektøren i Mattilsynet.