Hopp til innhold

Rekordmange studenter søker psykolog-hjelp

Aldri før har så mange studenter trengt hjelp for sine psykiske plager. Studentsamskipnadens psykososiale helsetjeneste opplever rekordstor pågang av studenter som sliter.

Studenter i arbeid

Oktober slo alle rekorder i antall studenter som søker om psykisk hjelp, opplyser Studentsamskipnaden i Trondheim.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Dette er en trend vi ser i alle de store norske byene. Flere og flere studenter trenger hjelp til å mestre hverdagen, sier Ottar Hummelsund, psykolog og leder for Psykososial helsetjeneste hos Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT).

I løpet av oktober har rundt 130 studenter bare i Trondheim tatt kontakt med det psykososiale tilbudet som SiT tilbyr. Det er flere enn noen gang før, forteller Hummelsund.

Lange ventelister

Hos Samskipnaden i Trondheim, har de som mål at ventetiden maks skal være ti uker fra første kontakt og til behandling er satt i gang. Dette har vært vanskelig å holde med den store tilstrømmingen som har vært den siste tiden.

Hummelsund mener det er uheldig.

– Det er klart ventetiden blir lenger når så mange tar kontakt. Noen må vente lenger enn ti uker også, noe som kan gjøre at de blir verre før de får kommet i gang. Det liker vi ikke, sier psykologen.

I Trondheim øker antall studentene hvert år. I tillegg er det flere og flere av disse som trenger hjelp. Espen Munkvik er velferdsdirektør i SiT, og forteller at oktober slo alle rekorder.

– Vi opplevde en eksplosiv økning i antall henvendelser. Til sammen regner vi med at 1500 vil ha tatt kontakt med oss før året er omme, og det er 1000 flere enn i 2013, sier understreker Munkvik.

Trengs ressurser

– For å ta unna ventelisten trenger vi flere folk, men da må det også komme noe mer penger, sier Munkvik.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Lisbeth Normann er klar på at studentens helse er viktig, men at det ikke blir noen øremerking av midler.

I budsjettet for 2015 foreslår regjeringen 200 millioner til å styrke det psykisk helsetilbudet i kommunene. Dette kommer også studentene til gode, men pengene til SiT er det Helse Midt-Norge som står for, sier Normann til NRK.

Tilbudet hos SiT finansieres gjennom studieavgiften sammen med tilskudd fra Helse Midt-Norge. Summen på tilskuddet beregnes ut fra en mal som ble bestemt da tilskuddet var øremerket.

Det har ikke lyktes NRK i å få en kommentar på om dette er noe de vurderer å øke, men for 2015 er det brukt samme beregning, opplyser Helse Midt-Norge i en e-post.

Studenter sliter mer

Studenter sliter mye mer en befolkningen ellers. Det kom tydelig frem i den nasjonale helse- og trivselsundersøkelsen for studenter (SHoT) som ble offentliggjort i tidligere i høst.

Hvorfor det er sånn er ikke så lett å svare på, mener Hummelsund.

– Det er mange store forandringer som skjer i livet når man flytter for seg selv for første gang. Plutselig skal man klare seg helt selv og lykkes på veldig mange områder. For noen blir summen av alt dette for mye, forklarer psykologen.

Studenters psykiske helse har også blitt verre siden sist SHoT-undersøkelse for fire år siden. I 2014 er det hver femte student som sier de har alvorlige psykiske problemer.

– Vi ønsker å være et lavterskeltilbud, men skal vi få til det er vi nødt til å utvide i takt med at det blir flere studenter. Det vet jeg studentene også ville satt pris på, avslutter psykolog Hummelsund.