Hopp til innhold

– Vi blir umyndiggjort

Studentene i Trondheim føler seg umyndiggjort av kunnskapsminister Kristin Halvorsens forslag om endringer i studentsamskipnadsloven.

Studenter

Studentene skal fortsatt ha styreledervervet og flertall i styrene, men frykter de vil miste råderett over viktige saker.

Foto: colourbox.com

Lovforslaget ble lagt fram i statsråd den 20. april, og innebærer at det vil kreves 2/3 flertall i samskipnadsstyrene for å fatte vedtak i viktige saker. Per i dag kreves knapt flertall.

– Nå mister studentene blant annet råderetten over byggingen av nye studentboliger, sier leder av Velferdstinget i Trondheim, Ola Magnussen Rydje, til NRK.

– Vingeklipper demokratiet

Ola Magnussen Rydje

Leder av Velferdstinget i Trondheim, Ola Magnussen Rydje.

Foto: Lars Kristian Holgersen

Bakgrunnen for Kunnskapsdepartementets forslag er at de ønsker mer kontroll, for å sikre seg mot at det blir gjort dårlige økonomiske beslutninger.

– Dersom de ønsker å bedrive en slags preventiv skadekontroll bør de heller sikre god informasjonsflyt og transparens i beslutningsprosessene, sier Rydje.

Han mener Halvorsen viser en grunnleggende mistillit til at studentene har en styrekompetanse som gjør det mulig å styre en studentsamskipnad på en fornuftig måte.

– Hvilke konsekvenser får dette for studentene?

– Vi frykter en vingeklipping av studentdemokratiet. Man umyndiggjør alle de som har lyst til å engasjere seg i en samskipnad, sier Rydje.

– Har kommet studentene i møte

Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Kravet om 2/3 flertall skal gjelde beslutninger om låneopptak, investeringer i nye studentboliger, oppstart av virksomhet med et kommersielt formål, eller større endringer i studentsamskipnadens interne organisering.

– Dette gjør vi for å sikre at store beslutninger som har konsekvenser for studentenes langsiktige velferd skal ha solid forankring i hele styret, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Hun påpeker at Regjeringen har valgt å legge bort flere av de opprinnelige forslagene til endringer etter høringsrunden.

– Vi har lagt vekk forslaget om at Kunnskapsdepartementet skal kunne avsette styret i særlige tilfeller. Vi har også kommet studentene i møte ved å avgrense hvilke saker som krever 2/3 flertall, sier ministeren.

– Hvis Kristin Halvorsen opplever dette som å være imøtekommende, burde hun sjekke vokabularet sitt, sier Rydje.